Pleśń w lodówce - przyczyny i sposoby, jak usunąć pleśń z lodówki
Odpowiednio ustawiona temperatura w lodówce powinna temu zapobiegać, ale nie zawsze to się udaje. Wystarczy, że wstawisz do niej lekko nadpleśniałego pomidora, już na owocach i warzywach zaczyna rozwijać się pleśń. Czasami zdarza się, że powraca na wszystkich produktach, niezależnie od tego, co robisz. Dowiedz się, jak usunąć pleśń z lodówki.
Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o pleśni w domu.
Z tego artykułu dowiesz się:
Niebezpieczna pleśń w lodówce
Pleśń jest toksyczna! Nawet jej niewielkie ilości mogą spowodować bardzo poważne zatrucie organizmu. Wydziela toksyny, które są naprawdę zabójcze dla ludzi. Oczywiście trzeba by jej zjeść bardzo wiele, by poważnie się rozchorować, ale nawet niewielka ilość na jedzeniu może oznaczać poważny problem.
Walka z nią jest trudniejsza, niż możesz się spodziewać. Białe, zielone czy kolorowe wykwity na owocach czy w słoikach są znakiem, że grzyb jest bardzo mocno rozrośnięty. Wcześniej może być po prostu niewidzialna. Czasami zdarza się, że jeden produkt w lodówce zacznie pleśnieć. Jego wyrzucenie może nic nie dać – pleśń zacznie pojawiać się na kolejnych produktach. Zarodniki pleśni potrafią przetrwać w lodówce bardzo długo. W takim wypadku konieczne jest odkażanie lodówki. A może zainteresuje cię także ten artykuł o pleśni na ścianach?
Jak usunąć pleśń z lodówki?
Jeśli zauważysz, że w lodówce pojawia się pleśń i nawet mimo wyrzucenia źródła i umycia półki, na której stało spleśniałe jedzenie, pojawia się znów, należy dokładnie umyć całą lodówkę. Wszystkie półki i koszyki z drzwi należy zdjąć i umyć dokładnie w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń. To samo dotyczy także szuflad na warzywa i owoce. Wszystkie te elementy można wstawić do lodówki znów dopiero, jak dobrze wyschną.
Kolejnym krokiem jest dokładne umycie lodówki w środku. Sprawdź, czy pod uszczelkami nie zebrał się brud i dokładnie wyczyść wszystkie kąty i zakamarki. Zabrudzone uszczelki należy umyć papką z wody i sody oczyszczonej lub płynem do mycia naczyń. Traktowanie uszczelek octem nie jest zbyt dobrym pomysłem – mogą się od tego wysuszać i zacząć kruszeć.
Odkażanie lodówki
Aby na dobre pozbyć się pleśni należy przeprowadzić odkażanie lodówki. Możesz zrobić to za pomocą środków chemicznych lub wypróbować któryś z domowych sposobów. Potrzebujesz mieszaniny wody z octem (w proporcji 2:1) albo wysokoprocentowego alkoholu (powyżej 60%). Dzięki temu usuniesz zarodniki pleśni, bakterie, takiemu odkażaniu podda się także grzyb. Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak pozbyć się wilgoci w domu.
Polecane osuszacze powietrza i pochłaniacze wilgoci - sprawdź ceny!
Przetrzyj całe wnętrze lodówki miękką ściereczką nasączoną octem lub alkoholem. Zwróć szczególną uwagę na zakamarki, okolice odpływu, przy którym skrapla się wilgoć. Możesz przetrzeć także półki, szczególnie szufladę na warzywa i owoce – tam najczęściej rozpoczyna się pleśń i często jej zarodniki znajdują się właśnie w niej. Jeśli spleśniałe jedzenie znajdowało się w jakimś pojemniczku, jego także warto odkazić. W tym wypadku świetnie sprawdzi się wyparzanie w gorącej, przegotowanej wodzie.
Pleśń w lodówce – jak zapobiec?
Jest kilka sposobów na to, jak zapobiec powstawaniu pleśni w lodówce. Pierwszym z nich jest pilnowanie, by do środka dostawało się jak najmniej ciepłego powietrza. To ograniczy wilgoć i podnoszenie się temperatury. Jak to zrobić? Sprawdź, czy wszystkie uszczelki są całe i dobrze trzymają. Ponadto postaraj się ograniczyć częstotliwość i długość otwierania drzwi w lodówce. Panująca wewnątrz niska temperatura mocno ogranicza rozwój pleśni, ale nie zahamowuje go zupełnie. Dopływ ciepłego powietrza może znów go mocno przyspieszyć.
Ponadto staraj się od razu wyrzucać wszystkie lekko nadpsute produkty. Pęknięte owoce i warzywa, jak na przykład śliwki, brzoskwinie, pomidory czy papryka są często pożywką dla pleśni. Postaraj się także nie wkładać do lodówki mokrych produktów. Skapująca wilgoć tworzy środowisko idealne dla potrzeb pleśni. Wycieraj wszystkie owoce i warzywa, zadbaj także o to, by wszystkie części lodówki dobrze wyschły, zanim wstawisz je do środka. Szufladę wyłóż ręcznikiem papierowym lub kup specjalną zawieszkę pochłaniającą nadmiar wilgoci. Zadbaj także o drożność odpływu i regularnie go przeczyszczaj.