Kleik ryżowy dla niemowlaka

Na początek ważna uwaga – podawanie niemowlakowi kleiku można zacząć od 4-go miesiąca życia. Będzie to dobry sposób na wprowadzenie posiłków o bardziej stałej konsystencji. Jeżeli dziecko miało uczulenia na jakiekolwiek produkty zbożowe, to najpierw skonsultujmy to z lekarzem prowadzącym. Nie zaleca się też podawania kleiku niemowlętom z refluksem. Poza tymi przypadkami jest to zdrowa potrawa i warto spróbować ją wprowadzić do diety malucha.

Najlepszy przepis na kleik ryżowy dla niemowlaka to taki, w którym zmniejszymy ilość ewentualnych składników uczulających i obciążających żołądek. Najbezpieczniej jest go przygotować na wodzie. Jednak kleik ryżowy na wodzie nie jest zbyt smaczny. Alternatywą może być mleko modyfikowane. Szykując kleik samemu pamiętaj, że nie wystarczy go zalać gorącą wodą. Trzeba go ugotować.

Dla dziecka, które jeszcze nie przyjmuje pokarmów stałych najlepiej będzie zmielić ziarna ryżu przed ugotowaniem. A oto pełny przepis:

Bierzemy około 100 g ryżu, mielimy w młynku do kawy. Gotujemy do 30 minut na wodzie (ok. 0,7 l). Po wystudzeniu do temperatury ciała kleik jest gotowy do podania. Żeby poprawić smak można do niego dodać mus jabłkowy albo bananowy.

Kleik na mleku

Niektóre niemowlaki, a z pewnością większość dzieci nie lubi kleiku ryżowego na wodzie. Zamiast tego można im ugotować kleik na mleku. Będzie wtedy mniej przypominał kleik szpitalny. Poniższy przepis na kleik ryżowy z mlekiem dotyczy niemielonych ziaren ryżu. Jeżeli jednak dziecko nie lubi „grudek” w jedzeniu to można ryż zmielić jak w przepisie dla niemowlaka. Jak zrobić kleik ryżowy na mleku? Przede wszystkim dodać więcej wody niż do ryżu sypkiego. Żeby lepiej przygotować ryż do rozgotowania można go na kilka godzin namoczyć w wodzie. Ryż brązowy moczymy dłużej i płuczemy przed gotowaniem. Można go ugotować w mleku, ale w wodzie łatwiej. Mlekiem lepiej jest zaprawić dopiero po wystygnięciu.

25 gram opłukanego ryżu gotujemy w 250 ml wody. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień. Gotować aż będzie miał konsystencję papki. W czasie gotowania trzeba mieszać, żeby nie przywarł. Po zdjęciu z ognia odstawiamy do ostygnięcia. Kleik z ryżu mieszamy z mlekiem (najlepiej około 100 ml, ale zależy jaką chcesz uzyskać gęstość). Mleko dodawać małymi porcjami i mieszać. Wtedy lepiej się wymiesza z ryżem i nie powstanie klucha.

Alternatywnie, jeżeli nie jest to kleik dietetyczny, można ugotować go na mleku i przyprawić cynamonem i owocami. To nadal zdrowe danie, praktycznie rodzaj ryżowej „owsianki”, a dużo smaczniejsze od samego kleiku z ryżu. Oto jak go zrobić:

  • 180 g ryżu
  • 1/2 l mleka 2%
  • 250 ml wody
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka masła (opcjonalnie)
  • 3 łyżki musu jabłkowego (opcjonalnie)
Klei ryżowy na talerzu na stole oraz przepis na kleik ryżowy, jak zrobić kleik ryżowy
Porady, jak zrobić kleik ryżowy w domu, czyli przepis na kleik ryżowy

Przepłukać ryż, zagotować wodę. Do wrzącej wody wsypać ryż i gotować do wchłonięcia wody. Zalać mlekiem. Doprawić szczyptą soli. Gotować do zagęszczenia i rozgotowania ryżu. Podawać z jabłkiem, cukrem, masłem i cynamonem. Taka wersja ryżu to doskonały pomysł na deser lub słodkie śniadanie nie tylko dla dziecka. Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak ugotować idealny ryż.

Jak ugotować kleik szpitalny?

Zupełnie inny przepis na kleik ryżowy stosujemy przy problemach z żołądkiem. Kleikiem szpitalnym można łatwo wyleczyć dolegliwości żołądkowe, jeżeli jednocześnie będzie się pić odpowiednie napary z ziół. W ten sposób pozbędziesz się samemu nieprzyjemnych dolegliwości. Oczywiście warunek podstawowy to nie robienie kleiku z ryżu na mleku. Mleko zawiera białko, które jest ciężkostrawne.

Do kleiku szpitalnego najlepiej nada się zmielony ryż. Jeżeli mamy wątpliwości czy nie zawiera zanieczyszczeń, możemy go przed mieleniem przepłukać i osączyć. Jeżeli nie mamy możliwości zmielić ryżu, to moczymy go kilka godzin przed ugotowaniem. Wodę z moczenia wylewamy. Oto szczegóły przepisu jak zrobić kleik ryżowy dla chorych krok po kroku:

  • 100 g ryżu (waga przed zmieleniem ziarna)
  • 0,5 l wody
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cukru (opcjonalnie)

Po zmieleniu ryżu zalewamy go wodą. Trzeba go ugotować, a następnie gotować pół godziny. Kiedy powstanie papka doprawiamy i zostawiamy do wystudzenia. Dietetyczny kleik słodzi się zwykle dla dziecka. Cukier dodajemy do szpitalnego kleiku ryżowego na wodzie, kiedy dziecko odmawia przyjęcia słonej potrawy. Odrobina cukru nie powinna mu zaszkodzić. Dla dorosłego można przygotować kleik tylko ze szczyptą soli.

Jak widać kleik z ryżu może spełniać różne role. Od bardzo dietetycznego posiłku dla osób chorych, po wykwintny deser z owocami. W każdej postaci jest zdrową potrawą i warto go przyrządzać nie tylko kiedy boli nas brzuch. Z mlekiem może być przysmakiem śniadaniowym dla małych i dużych łakomczuchów. Doskonale nadaje się jako zamiennik dla owsianki, kaszy manny czy kaszy jaglanej.

ikona podziel się Przekaż dalej