Chrusty – tradycja i podstawy wykonania

Tradycyjne ciastka karnawałowe

Przepis na ciasto faworkowe pochodzi z Niemiec i Litwy. W obu tych krajach, jak i w Polsce są uznawane za kulinarne przysmaki na czas karnawału.

Zanim powstał przepis na chrusty, który znamy dziś, istniało kilka wersji karnawałowych ciastek. Według legendy pierwszy chrust miał powstać z ciasta na pączki. Zupełnie przypadkiem kawałek cienkiego paska ciasta drożdżowego wpadł do garnka z olejem. Po podsmażeniu wyszła z tego całkiem niezła przekąska.

Przez długi czas eksperymentowano z ciastami różnego rodzaju. Robiono je m.in. z ciasta biszkoptowego. Składniki decydują o tym jaka jest konsystencja i waga ciasta. Dziś najczęściej przygotowuje się specjalną odmianę, przeznaczoną do wyrobu ciastek tego typu. Nie zawiera ona drożdży, ale za to możemy dodać do niej alkohol i śmietanę. Szczegółowy sprawdzony przepis na chruściki poznacie poniżej.

Jak wyglądają faworki

Obie nazwy sugerują, jak powinny wyglądać te ciastka. Chrusty lub chruściki to nawiązanie do suchych gałązek, które zbierano w lesie na opał. Dlatego tradycyjne faworki są podłużne i kruche. Natomiast nazwa faworki pochodzi od francuskiego „une favore”, co oznacza wstążeczkę. Ciastka są nie tylko podłużne, ale fantazyjnie wywijane.

Jeżeli chcemy podać na stół coś bardziej ozdobnego, to można zrobić tzw. róże lub różyczki. Robi się je z tego samego ciasta co chrusty, ale formuje w kilkuwarstwowe kwiaty. Posypane cukrem pudrem prezentują się bardzo dekoracyjnie. Można też eksperymentować z kształtami robionymi z tego ciasta. Lepiej jednak najpierw wypróbować, jak idzie nam kształtowanie faworków.

Poniżej znajdziecie dobry przepis na klasyczne faworki i różyczki. Dowiecie się też jak w szybki sposób przygotować dużą ilość faworków.

Tradycyjny przepis na chrusty

Faworki z ciasta zbijanego

Najlepszym przepisem na chrusty będzie ten, którego efekt najbardziej nam smakuje. Jednak dobrze jest poznać najpierw klasyczną wersję faworków, a potem eksperymentować z innymi przepisami. To tradycyjny sposób robienia kruchych, wyśmienitych chrustów. W tym przepisie na ciasto najważniejsze są składniki. Jeżeli odpowiednio dobierzecie proporcje, to samo smażenie nie powinno sprawić problemu.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu lub octu spirytusowego
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Wymieszać najpierw suche składniki, potem dodać żółtka, śmietanę i alkohol. Zagnieść, aż powstanie jednolita masa. Odłożyć na 30 minut do lodówki.

Schłodzone rozłożyć na stolnicy i uderzać wałkiem, aż ciasto stanie się płaskie. Zagnieść i ponownie rozpłaszczyć zbijając wałkiem. W ten sposób do ciasta dostaje się dużo powietrza.

Rozwałkować ciasto jak najcieniej (im cieńsze tym faworki będą lepsze). Pokroić nożem lub radełkiem na paski o szerokości ok. 3 cm i długości 8-10 cm. Pośrodku każdego paska zrobić nacięcie i przewinąć jedną część na drugą stronę. W ten sposób powstaną charakterystyczne „wstążki”.

Podgrzać olej na wysokiej patelni. Powinien mieć 170-180 stopni Celsjusza. Nie próbuj smażyć na niedogrzanym oleju! Smażyć po kilka chrustów na rumiany kolor i przewracając na drugą stronę (smażenie jednej partii powinno zająć 1-1,5 minuty). Odkładać na tackę lub duży talerz wyłożony papierem, żeby odsączyć tłuszcz. Podawać przestudzone, posypane cukrem pudrem.

Korzystając z tego sprawdzonego przepisu na pewno zrobisz dobre faworki. Można też użyć szybkiego przepisu, bez chłodzenia ciasta. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z poradami, jak zrobić oponki krok po kroku.

Róże z ciasta na chrusty

Korzystając z tego samego przepisu na ciasto można zrobić tzw. róże. Dla urozmaicenia podamy tu jednak kilka wskazówek jak zrobić ciasto bez zbijania. Używając dobrego przepisu można łatwo uzyskać ten sam efekt kruchych ciastek.

Będziemy potrzebować tych samych składników co we wcześniejszym przepisie. Kiedy mamy już właściwą masę, to zamiast uderzać wałkiem kilka razy je zagniatamy i rozpłaszczamy. Po 5-10 minutach rozwałkuj cienko ciasto. Podsypuj minimalną ilością mąki.

Stos faworków lub chrustów, a także przepis na chrusty i jak zrobić faworki
Jak zrobić chrusty, czyli faworki, a także polecany przepis na chrusty

Wycinaj krążki o trzech wielkościach. Najlepiej, jeżeli różnica między średnicą każdego będzie wynosiła około 1 cm. Krążków każdej wielkości musi być taka sama ilość. Po wycięciu natnij brzegi krążków kilka razy. Środek największego krążka posmaruj białkiem lub odrobiną wody, połóż na nim mniejszy krążek. Powtórz czynność z mniejszym i najmniejszym krążkiem. Dociśnij środek, żeby się posklejały. Smaż na rumiany kolor. Osączaj na papierowych ręcznikach. Po przestudzeniu możesz na środku każdej róży położyć odrobinę konfitur, dżemu lub wiśnię dla ozdoby.

Podanie róż na karnawałowy stół należy już do popisów kulinarnych. Jeżeli chcesz jakiejś odmiany i masz ochotę popisać się przed gośćmi to będzie dobra okazja.

Faworki – inne sposoby wykonania

Wegańskie faworki

W tradycyjnym przepisie na chrusty mamy jajka, a czasem nawet smalec. To nie znaczy, że nie można zrobić wyśmienitych chruścików w wersji wegańskiej. Coraz więcej osób lubi oddawać się eksperymentom kulinarnym. Oto wynik jednego z nich – chrusty po wegańsku:

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka sojowego
  • 5 łyżek oleju roślinnego (do ciasta)
  • 50 ml spirytusu

Wykonanie:

Mąkę zagnieść z olejem, dodać spirytus, mleko i ugniatać na jednolitą masę. Schłodzić przez pół godziny w lodówce. Rozwałkować cienko i wyciąć wstążeczki (patrz przepis wyżej). Smażyć na średnio rozgrzanym ogniu. Osączać na ręcznikach papierowych.

Jak w każdym dobrym przepisie nie może zabraknąć cukru pudru na koniec.

Chrusty na piwie

Chcesz spróbować całkiem innych faworków? Możesz to zrobić z tym sprawdzonym przepisem na chrusty piwne.

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml piwa (około pół szklanki)

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem na parze na jasną masę. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych żółtek. Dodawać piwo i ugnieść na jednolitą masę. Jeżeli ciasto jest zbyt wilgotne dodać mąki. Wyrabiać ze zbijaniem aż powstaną bąble powietrza. Rozdzielić ciasto na kilka części. Czekające części okryć folią spożywczą lub ściereczką. Rozwałkować cienko. Dalej robić tak jak zwykłe faworki.

Chrusty każdego rodzaju są szybkim sposobem na karnawałowy deser lub przekąskę podczas imprezy sylwestrowej. Warto spróbować domowej wersji tych tradycyjnych ciastek.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 96,9% czytelników artykuł okazał się być pomocny