Po co potrzebujemy magnezu w diecie?

Uzdrawiająca moc żywności

Na pewno nie raz słyszeliście stwierdzenie, że jesteśmy tym co jemy. Ma to bardzo dosłowne znaczenie, bo pożywienie dostarcza nam tych witamin, mikroelementów i budulca, których nasz organizm nie wytwarza.Występowanie w pożywieniu magnezu jest dość powszechne, a jednak współczesna dieta może prowadzić do jego niedoboru. Zwłaszcza jeżeli dominują w niej pokarmy wysoko przetworzone.

Dodatkowo picie dużej ilości herbaty, kawy i alkoholu wypłukuje magnez i upośledza jego przyswajanie. Dlatego im więcej pijemy kawy w pracy i piwa po pracy tym bardziej powinniśmy spożywać produkty bogate w magnez. Ponadto dobrze jest pomyśleć o uzupełnieniu witamin z grupy B.

Pomijając te konkretne korzyści z jedzenia żywności poprawimy też w ten sposób jakość naszej żywności. Tak się składa, że dobre źródło magnezu jest też często źródłem innych ważnych składników np. witaminy C, żelaza czy potasu. W produktach zawierających magnez i witaminę B jest też często więcej błonnika niż w wysoko przetworzonych pokarmach. Dlatego wpływają one korzystnie na naszą przemianę materii.

Czy wystarczą naturalne źródła magnezu?

Niektórzy po ciężkim tygodniu próbują uzupełniać magnez za pomocą tabletek lub napojów witaminizowanych. Nie jest to najgorszy sposób, jeżeli potrzebujemy szybkiego uzupełnienia niedoborów. Mimo wszystko najlepiej poznać naturalne źródła magnezu. Dla naszego organizmu lepsza jest odpowiednia dieta, oparta na warzywach, owocach i produktach ziarnistych.

Czy takie pożywienie jest wystarczające? Nawet jeżeli wiemy co zawiera magnez, to nie zawsze mamy pojęcie o tym, ile go znajdziemy w produktach. Niektórym wydaje się, że korzystanie z suplementów jest pewniejsze. To nie do końca prawda. Warto z nich skorzystać przy dużych niedoborach, żeby szybciej nadrobić braki. Jednak wszystko czego nam potrzeba znajdziemy w jedzeniu. Wystarczy odpowiednio je dobrać.

Źródła magnezu, takie jak orzechy, niektóre warzywa i owoce są też po prostu smaczne. Warto, żeby znalazły się w naszej diecie. Osobna sprawa to ograniczenie używek i stresujących sytuacji, jeżeli zauważyliśmy, że czujemy się naprawdę źle. Długotrwały niedobór omawianego mikroelementu może doprowadzić do poważnych schorzeń. Lepiej nie liczyć na to, że wszystko przejdzie kiedy zjemy np. kaszę jaglaną z orzechami. Jeśli dbasz o swoją dietę, sprawdź także ten artykuł z poradami, co ma najwięcej witaminy C.

Magnez w warzywach, owocach i ciepłych potrawach

Produkty bogate w magnez - pięć świeżych produktów

Magnez w żywności można uzyskać na dwa sposoby: korzystając z surowych, świeżych pokarmów, albo przyrządzając potrawy, które stanowią źródła magnezu. Oto pięć surowych źródeł magnezu, do których możemy mieć dostęp praktycznie od razu, nie martwiąc się gotowaniem czy smażeniem:

  • Orzechy – w tym również migdały, orzechy arachidowe i pistacje.
  • Pestki dyni – poza magnezem zawierają też witaminę B6, która doskonale wspomaga jego wchłanianie, jak również liczne witaminy, niacynę i kwas foliowy. Są dobrym uzupełnieniem w diecie odchudzającej. Uzupełnić niedobory magnezu w organizmie pomogą zatem pestki dyni.
  • Pestki słonecznika – dobre źródło magnezu, bo bardzo łatwo dostępne. Pestki słonecznika dostaniemy w każdym sklepie. Można je jeść jako przekąskę lub dodawać do sałatek, wypieków czy musli.
  • Banany – to nie tylko naturalne źródła magnezu, ale świetny pomysł na lunch czy dodatek do śniadania. Poza magnezem zawierają dużo potasu, który powinien być składnikiem każdej diety uzupełniającej magnez.
  • Natka pietruszki – niepozorne zielone listki, które dodajemy do zupy to prawdziwa bateria witamin. Jak się okazuje zawierają też dużo magnezu. Można ją dodawać do sosów, zup i zielonych koktajli.
Warzywa i owoce oraz inne produkty bogate w magnez, a także polecane źródła magnezu

Ciepłe potrawy jako źródła magnezu

Zwykle myślimy o żywności zawierającej magnez jako o owocach, warzywach czy ziarnach. Jednak dobrym sposobem na uzupełnienie tego mikroelementu jest zwiększenie jego ilości w ciepłym pokarmie. Co zawiera magnez, a jednocześnie może się nadać do sporządzenia obiadu? Przede wszystkim kasze. Sos z kaszą gryczaną, przyprawiony zieloną pietruszką może być jednym z przykładów takiej potrawy. W diecie bogatej w magnez warto uwzględnić też zielone warzywa i kiełki.

Jedną z tajemnic dobrego przyswajania magnezu jest odpowiednia korelacja z innymi składnikami. Występowanie w pożywieniu związków magnezu nie wystarczy, żeby organizm dobrze je przyswoił. Produkty bogate w magnez dobrze jest łączyć z białkiem, które wspomaga jego wchłanianie. Jednocześnie warto unikać suplementów z wapniem. Do lepszego wchłaniania magnezu przyczyniają się też szczawiany. Można więc raz na tydzień uwzględnić szczaw lub szpinak w jedzeniu. Pamiętajmy, że jedzenie produktów ze szczawianami w większych ilościach jest toksyczne.

Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że również grzyby to dobre źródło magnezu. Z bardziej lekkostrawnych składników, doskonale nadających się do obiadu, należy jeszcze wymienić rukolę, buraka liściowego i botwinę, karczochy, brązowy ryż, kukurydzę. Ich obecność w pokarmie będzie gwarantowała odpowiedni zapas magnezu.

Inne naturalne źródła magnezu

Naturalne źródła magnezu to nie tylko owoce, orzechy czy kasze. Co zawiera magnez oprócz nich? Szczególnie dużo zawiera go popularna Muszynianka. Ale są produkty bogate w magnez, które ucieszą nawet największych przeciwników zdrowego odżywiania. Chyba najlepszym z nich jest kakao. Chociaż o owocach kakaowca można powiedzieć, że należą do świata roślinnego, to najczęściej mamy do czynienia z czekoladą lub przerobionym proszkiem kakaowym. Mimo wszystko nawet w jedzeniu tak dalekim od sałatek i kasz znajduje się duża dawka magnezu.

Jeżeli interesują was bardziej egzotyczne źródła magnezu, to warto spróbować tabletek ze spiruliną. Zawierające chlorofil glony należą do kategorii superfood. Poza magnezem zawierają dużo białka, witaminy B12 i beta karotenu. Są więc idealne dla wegan.

Jak widać występowanie w pożywieniu magnezu jest dość powszechne. Znajdą go amatorzy nietypowych smaków, wielbiciele słodyczy, weganie i mięsożercy. Ważne jest jednak zachowanie zrównoważonej diety, żeby mikroelementy mogły zostać zaabsorbowane przez organizm. Przebierając w produktach bogatych w magnez warto wziąć pod uwagę czynniki, które wymieniliśmy powyżej.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 92.1% czytelników artykuł okazał się być pomocny