Co to jest antygrypina - przepis, działanie, opinie

Antygrypina - na co pomaga, opinie i działanie

Pod nazwą antygrypina kryje się domowa mikstura na grypę, która jest pyszna, słodka i nadaje się świetnie dla dzieci. W naszym klimacie zachorowania na przeziębienia i grypę zdarzają się naprawdę często. Szczególnie wiosną i jesienią mamy fale zachorowań u dorosłych i dzieci. Choroby te są lekkie i często szybko przemijają, bez konieczności wizyty u lekarza. Zwykle nie wymagają specjalnych leków, o ile chory nie należy do grup ryzyka. Szybko przechodzą samoistnie. Dlatego też stworzono różne mikstury na grypę z naturalnych składników, które nazywamy naturalnymi antybiotykami.

Właściwie nie ma jednego przepisu na antygrypinę, gdyż nasze babcie wymyśliły różne sposoby na radzenie sobie z przeziębieniem i grypą. Ale zazwyczaj antygrypinę robi się z imbirem, cytryną, cytrusami, miodem itd. Typowym, domowym środkiem na przeziębienie jest sok z cebuli, który jednak nie jest dobry w smaku i trudno go podać dziecku. Świetnym sposobem na przeziębienie i grypę, także profilaktycznie, jest czosnek, zwany naturalnym antybiotykiem. Jednak również trudno jest podawać go dzieciom. Antygrypina bardziej nadaje się dla dzieci z uwagi na pyszny smak cytrusowego i słodkiego napoju.

Mikstura na grypę - z czego zrobić

Antygrypinę podajemy w formie napoju, który działa wzmacniająco, antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, dzięki czemu szybciej radzi sobie z objawami przeziębienia i grypy i pozwala szybciej wrócić do zdrowia. Ponadto antygrypina łagodzi ból gardła i pozwala oczyścić zatkany nos.

Najczęściej stosowanie składniki:

  • cytrusy: grejpfrut, pomarańcza, cytryna, pomelo,
  • imbir świeży lub mielony,
  • kurkuma świeża lub mielona,
  • miód,
  • czosnek.

Dlaczego stosujemy takie składniki? Cytrusy zawierają dużo witaminy C, która jest mocnym antyoksydantem i zwalcza wolne rodniki. Wspomaga układ odpornościowy. Ponadto cytrusy zawierają witaminę A, tiaminę i błonnik pokarmowy. Przygotowując antygrypinę warto jednak pamiętać, że grapefruit może wchodzić w reakcje z lekami i zmniejszyć ich działanie.

Imbir działa wzmacniająco na układ odpornościowy. Rozgrzewa organizm i zapobiega wyziębieniu. Łagodzi objawy grypy, szczególnie bóle gardła. Do antygrypiny najlepiej użyć utarty, świeży korzeń imbiru.

Wzmacniające odporność działanie miodu zostało udowodnione naukowo. Miód korzystnie działa szczególnie na infekcje gardła. Zawiera liczne flawonoidy i polifenole, które są silnymi antyutleniaczami. Na odporność najlepiej działa miód lipowy i spadziowy. Pamiętaj, aby nie podgrzewać miodu i nie zalewać gorącą wodą powyżej 40 stopni Celsjusza.

Czosnek ma udowodnione działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Posiada on allinazę, czyli enzym tworzący związki, które wykazują działanie antybiotykowe. Allicyna i tiosulfinat osłabiają wirusy wywołujące przeziębienie. Allinaza powstaje w wyniku miażdżenia czosnku. Na przeziębienie należy zjeść zmiażdżony ząbek czosnku, najlepiej przed jedzeniem. Nie jesteśmy jednak w stanie zmusić dziecka do zjedzenia takiego dania. Dlatego idealnym rozwiązaniem jest antygrypina, gdzie smaczne cytrusy i miód zabiją smak czosnku. Pamiętajmy, aby czosnku nie poddawać obróbce termicznej, gdyż tylko surowy ma działanie przeciwko przeziębieniu i grypie. Należy również zaopatrzyć się w dobrej jakości czosnek lokalny, z Polski. Unikajmy zakupu czosnku z Chin, który może być mniej skuteczny i mniej świeży biorąc pod uwagę czas transportu.

Pamiętajmy, że składniki, aby odpowiednio zadziałały, muszą być dobrej jakości. Cytrusy należy dokładnie umyć. Raczej nie zaleca się blendować ich ze skórą. Nie należy zalewać antygrypiny gorącą wodą. Sprawdź także ten artykuł: TOP 4 najlepsze domowe sposoby na przeziębienie, które warto znać.

Antygrypina - najlepszy przepis i dawkowanie

Mikstura na grypę dla dorosłych i dla dzieci - przepis i dawkowanie

Najlepiej na przeziębienie i grypę działa antygrypina z imbirem i czosnkiem. Jeśli jednak robimy napój dla dzieci, można zrezygnować z czosnku i zmniejszyć ilość imbiru, aby dziecko chętniej wypiło pyszny napój.

Składniki na 14 porcji antygrypiny:

  • Grejpfrut - 500 g, 2 sztuki,
  • Imbir korzeń - 70 g, 1 kawałek,
  • Czosnek - 10 g 2 ząbki
  • Pomarańcza - 200 g, 1 sztuka,
  • Miód - 60 g, 6 łyżek,
  • Kurkuma.

Wykonanie antygrypiny jest bardzo proste. Owoce należy obrać ze skórki i usunąć biały miąższ. Następnie miksujemy je, dodając miód, imbir, czosnek i kurkumę. Antrygrypinę z cytrusów możemy zrobić również przez wyciśnięcie soku z cytrusów.

Gotowy napój przechowujemy w lodówce przez 3 dni. Po tym czasie robimy nową, ze świeżych produktów. Dawkowanie dla dorosłych i dla dzieci jest podobne. Profilaktycznie w okresie grypowym warto wypić szklankę dziennie. Jeśli już dopadło nas przeziębienie warto zwiększyć dawkowanie do 2 szklanek dziennie. Możemy również wypijać ją w formie kieliszków. Jeśli antygrypina jest zbyt gęsta, możemy rozcieńczyć ją wodą. Pamiętajmy jednak, aby nie zalewać antygrypiny gorącą wodą, która niszczy dobroczynne składniki. Antygrypinę zalewamy letnią wodą.

Nie ma wielkich przeciwwskazań co do stosowania naturalnej antygrypiny. Jednak osoby przyjmujące na stałe leki powinny skonsultować się z lekarzem, czy grapefruit nie będzie wchodził w interakcje z lekami osłabiając ich działanie. Szczególnie dotyczy to osób, które na stałe przyjmują leki obniżające ciśnienie krwi, przeciwzakrzepowe lub regulujące poziom cukru.

W przypadku braku poprawy lub pogorszenia się stanu zdrowia, koniecznie wybierz się jak najszybciej do lekarza! Powyższe porady są tradycyjnymi, domowymi metodami leczenia, a nie popartą badaniami naukowymi wiedzą medyczną. Stosowanie ich nie może być zatem alternatywą dla skorzystania ze standardowych usług medycznych i konsultacji lekarskich!

ikona podziel się Przekaż dalej