Ekspres do kawy na kapsułki

Przelewowy, ciśnieniowy, ręczny, kawiarka – rodzajów ekspresów jest kilka. Na tym tle wybijają się jednak automatyczne ekspresy do kawy, które właściwie są bezobsługowe i rekomendowane miłośnikom kawy, którzy cenią proste i szybkie rozwiązania, a przy tym napój kawowy ma cechować się pełnią smaku i zmysłowym aromatem. Automat to typ ekspresu ciśnieniowego, który za jednym przyciskiem przyrządzi pożądany napar, a co ciekawe – można w nim zaprogramować więcej kaw, a nawet przygotowywać herbatę czy gorącą czekoladę.

Początki ekspresów do kawy

Zanim przejdziemy do wad i zalet ekspresów automatycznych, warto wiedzieć, kiedy pojawiły się pierwsze tego typu sprzęty. Serwis Kawa.pl podaje, że pierwszych ekspresów używano już w Zachodniej Europie na przełomie XVII i XVIII wieku. W niczym jednak nie przypominały designerskich urządzeń, które dziś można spotkać w kuchni – prędzej były to dzbanki z przykrywką, wewnątrz których znajdował się flanelowy filtr, a na zewnątrz kran do upuszczania naparu. Sto lat później pojawił się pierwszy zaparzacz z sitkiem do ubijania kawy za sprawą naukowca i wynalazcy Benjamina Thompsona. Pierwszą opatentowaną maszyną do przygotowywania kawy stworzył natomiast Włoch Angelo Moriondo.

Złote czasy dla kawy przypadły na XIX wiek. To właśnie wtedy europejski przemysł kawowy rozwijał się w zatrważającym tempie. Jednocześnie rósł inny problem, ponieważ w kawiarniach wydłużał się czas oczekiwania na napój, dlatego nacisk był położony na doskonalenie i unowocześnianie urządzeń. Wcześniejsze ekspresy wykorzystywały tylko parę wodną, a dzięki wynalazkowi Moriondo wykorzystywały jednocześnie potencjał wody i pary wodnej. Mimo tego ekspres nie był produkowany na masową skalę, przez co nie dotarł do wszystkich zakątków Europy i świata. Stało się to dopiero w XX wieku, kiedy to Desiderio Pavooni udoskonalił prototyp na tyle, by kawa była przyrządzana w kilka sekund – nic dziwnego, że to właśnie jego ekspres do kawy zdominował mediolański rynek.

Automatyczny ekspres do kawy dzisiaj

Prywatne ekspresy do kawy zaczęły się częściej pojawiać w domach dopiero w latach 70. XX wieku. Prym wiodły ekspresy przelewowe, ale dzisiaj możemy korzystać z dobrodziejstwa techniki i automatycznie przygotujemy kawę, bez kłopotliwego czyszczenia sprzętu po użyciu czy też mycia.

Automatyczne ekspresy do kawy wyróżniają się szybkością działania – kawa gotowa jest w zaledwie kilka sekund! - a także tym, że napar przygotowywany jest ze świeżo zmielonych ziaren i w taki sposób, aby maksymalnie wydobyć z nich pełnię smaku. Dzięki temu mówi się, że taka kawa dorównuje tej przygotowanej przez profesjonalnego baristę.

Jest to możliwe za sprawą wbudowanego młynka, który mieli dokładnie tyle ziaren, ile jest potrzebnych na przygotowanie porcji. Młynki ceramiczne możemy znaleźć w ekspresach takich marek jak Bosch, Philips czy Saeco, a młynki stalowe mają między innymi ekspresy Krups. Przy okazji rozprawimy się z pewnym mitem: nieprawdą jest, jakoby te drugie pracowały głośniej, do tego podgrzewają ziarna, przez co tracą one aromat. Każdy młynek sprawdzi się znakomicie, a wybór zależy od preferencji.

Oczywiście wszystko smak naparu zależy też od jakości kawy. Zdecydowanie lepiej jest sięgać po mieszanki z różnych zakątków świata, aby delektować się nieporównywalnie lepszym aromatem, niż to jest w przypadku tak zwanych zaparzajek pospiesznie przygotowywanych w szklankach. Powinno się wybierać odpowiednie ziarna, ponieważ te różnią się rodzajem wypalania. Przykładowo w ekspresie przelewowym stosuje się kawy wypalane dość szybko w wysokiej temperaturze z wykorzystaniem pieca i obiegu gorącego powietrza, przez co mają delikatny smak i dość jasny wypał. Natomiast mieszanki espresso do stosowania w ekspresie automatic wypala się dłużej w temperaturze około 230 stopni, przez co ziarna mają inny kolor i smak zaraz po zaparzeniu.

Dobre ekspresy automatyczne do kawy powinny mieć pompę 15 barów, bo to ona zapewni perfekcyjne przygotowanie naparu z charakterystyczną crema, czyli pianką. Ponadto warto zdecydować się na regulowany spieniacz mleka, który ułatwi przygotowanie cappuccino. Z przydatnych funkcji warto wymienić funkcję zapewniającą optymalną temperaturę parzenia kawy, wbudowany młynek z możliwością wyboru kilku stopni mielenia kawy, regulację ilości kawy, ilości wody i temperatury parzenia. Dodatkowym atutem będzie możliwość zaprogramowania ulubionej kawy, stosowania kawy mielonej i ziarnistej, a także podgrzewana podstawka pod kawę.

Współczesne automatyczne ekspresy do kawy mają również dodatkową dyszę do gorącej wody oraz regulowaną wysokość adaptera, dzięki czemu możemy przygotować wygodnie małe espresso lub latte macchiato w wysokiej szklance. Standardem są zaprogramowane napoje kawowe, na przykład ekspres do kawy KRUPS Barista EA907D pozwala przygotować 17 różnych napojów kawowych. Warto sprawdzić, jakie jeszcze technologie i opcje skrywają ekspresy marki Krups - pełna oferta dostępna na stronie: https://www.krups.com.pl/%C5%9Awiat-kawy/Ekspresy-automatyczne/c/super%2Bautomatics?superCategoryCode=coffee-appliances.

Ile kosztuje kawa z ekspresu?

Czas na kawę na ławę, czyli odpowiedź na pytanie, ile kosztuje kawa przygotowywana w ekspresie w warunkach domowych. W kawiarniach za dobrą kawę musimy zapłacić średnio 10 złotych, gdy za bardziej wymyślne nawet do 20 złotych w zależności od miejsca i miejscowości. Dla porównania: we Włoszech, czyli w krainie z kawy słynącej, filiżanka parującego napoju kosztuje zaledwie 1 euro, i to w kawiarni! W praktyce więc Włosi mogą delektować się cudownym napojem, płacąc od dwa do cztery razy mniej niż nad Wisłą.

Na koszt przyrządzenia kawy w warunkach domowych składa się cena kawy, a także koszty eksploatacji. Zakładając, że wybieramy dobrą kawę (czyli nie najtańszą, ale też nie marki luksusowe) kosztującą w granicach od 40 do 60 złotych za kilogram, to przygotowanie espresso, do którego potrzeba około 7 do 8 gramów ziarna, kosztuje około 1,20 złotych. W kawiarni za tą samą przyjemność musimy zapłacić około 6 złotych.

Powyższe koszty można przełożyć na tradycyjny sposób przygotowania kawy. Jeśli wypijamy dwie kawy dziennie, to z ekspresu automatycznego kosztowałyby nas 2,40 złote, a w ciągu tygodnia 16,80 złotych, miesiąca – nie powinna przekroczyć 75 złotych. Zaparzajka wymaga wsypania od 10 do 15 mg kawy, zatem jedno przygotowanie może kosztować od 40 do 60 groszy, w zależności od ceny paczki kawy, czyli nawet dwukrotnie mniej niż ta przygotowywana w ekspresie.

Co jest przewagą automatycznych ekspresów? Po pierwsze wygoda (kawa za jednym przyciskiem), po drugie i najważniejsze smak i aromat, które są zbliżone do kawiarnianych standardów. Miłośnicy kawy nie powinni więc tu mieć żadnych wątpliwości!

W wyliczeniach nie możemy zapomnieć również o kosztach eksploatacji ekspresu. Tutaj jednak różnią się one w zależności od modelu, a także jego awaryjności. Spokojnie można przyjąć, że automatyczne ekspresy do kawy będą działać przez okres 2 lat, ponieważ takie gwarancje najczęściej dają producenci i wówczas można naprawić sprzęt bezkosztowo. Optymistyczny wariant zakłada używanie sprzętu nawet przez 5 lat. Czasem sprzęt się psuje i wymaga wymiany młynka lub innych podzespołów, co trzeba uwzględnić w swoich wyliczeniach.

Najważniejsza jest jednak cena ekspresu ciśnieniowego automatycznego. Tutaj możemy wybrać zarówno tańsze modele, których cena zaczyna się od 500 złotych, lub droższe – powyżej 2000 złotych. Rekomendujemy przede wszystkim znane i cenione marki, ponieważ wtedy zyskuje się pewność co do bezpieczeństwa użytkowania, a także tego, że w sprzęcie zastosowano materiały wysokiej jakości oraz zaawansowane technologie. Nie wspominając o gwarancji producenta.

Zaawansowana technologia, funkcje ułatwiające użytkowanie, łatwa obsługa – tym wyróżniają się automatyczne ekspresy do kawy. Za jednym przyciskiem możemy przygotować aż 17 różnych napojów kawowych, a co najważniejsze nie będą kosztowały tyle, co filiżanka w kawiarni. Warto więc rozważyć zakup profesjonalnego sprzętu do własnego domu i dać rozgościć się niebiańskiemu, kawowemu aromatowi na dłużej.

Źródła:

  • https://kawa.pl/artykuly/historia-ekspresu-do-kawy/
  • https://www.kawanajutro.net/jak-powstal-pierwszy-ekspres-do-kawy-
  • https://www.konesso.pl/Jaka-kawe-wybrac-do-ekspresu-blog-pol-1407500381.html
  • https://polki.pl/dom/porady-domowe,ekspres-do-kawy-cisnieniowy-jak-wybrac-model-z-dobrym-mlynkiem,10430229,artykul.html
  • http://mowimyjak.se.pl/styl-zycia/kuchnia-i-przepisy/jakie-cechy-i-funkcje-powinien-miec-dobry-cisnieniowy-ekspres-do-kawy,17_34446.html
  • https://pl.wikipedia.org/wiki/Ekspres_do_kawy
  • https://wesolowski.co/2016/10/12/kawa-we-wloszech/
  • https://zaradnyfinansowo.pl/ekspres-do-kawy-w-kapsulkach/
  • http://namonciaku.pl/3miasto/1,113053,15248062,_Kawa_za_12_zl_to_zwykle_zdzierstwo___Ile_wiec_powinna.html
  • https://dociekliwa.pl/2016/11/03/ile-kosztuje-kawa-czyli-o-tym-czy-warto-kupic-ekspres-do-kawy/

artykuł sponsorowany

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 100.0% czytelników artykuł okazał się być pomocny