Barwienie jajek cebulą – poznaj naturalne sposoby farbowania jajek
Chcesz, żeby jaja wielkanocne wyglądały naprawdę niepowtarzalnie i wyjątkowo? Wolisz jednak nie korzystać z chemicznych barwników tak, jak robi to większość ludzi? Wystarczy więc zrobić własnoręcznie… wywar z łupin cebuli! Jak przeprowadzić barwienie jajek cebulą i czy pisanki gotowane w cebuli są naprawdę tak łatwym zadaniem? Dowiedz się, jak wygląda farbowanie jajek w cebuli, krok po kroku!
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o świętach i okazjach.

Barwienie jajek cebulą
Malowanie jajek w cebuli
Jak się okazuje, istnieje naprawdę bardzo dużo naturalnych barwników. Wśród nich można wyróżnić chociażby zielne rośliny, ale też suszone i świeże… owoce. Zanim jednak przejdziesz do procesu farbowania pamiętaj o tym, że farbowanie jajek w cebulaku czy łuskach cebuli na pewno będzie wyglądać nieco… inaczej. Również efekt finalny sporo różni się od chemicznych barwników – jajka malowane w łupinach cebuli będą wyróżniać się zaledwie delikatnym osadem, jaki łatwo możesz zetrzeć. A więc, na pewno nie otrzymasz tą metodą intensywnego, mocnego i trwałego koloru – tak, jak dzięki farbce ze sklepowej półki.
Wywar z łupin cebuli należy sporządzić jako pierwszy, a następnie odstawić go do wystygnięcia. Dzięki temu, wybrane barwniki naturalne lepiej oddadzą swój kolor. Płyn należy wyklarować, a następnie przelać przez gazę – o barwnikach naturalnych, jakich jeszcze można użyć do zafarbowania jaj w cebulaku, pomówimy nieco później. Warto łupki z cebuli, w jakich chcesz ugotować jaja wielkanocne, zebrać na stoisku warzywnym albo na targowisku.
Możesz na sam koniec dodać utrwalacz, jaki jest po prostu zwykłym… octem. Jedynie w przypadku wywaru np. z kiszonej kapusty bądź wywarów o odczynie zasadowym, ocet może zmienić barwę na niebieską.
Barwienie jajek cebulą – krok po kroku
Warto, żeby jaja przeznaczone na pisanki były jasnej barwy – a już najlepiej, gdy będą całkowicie białe. No chyba, że chcesz wzmocnić brązowo-rudy kolor barwnika, jaki znajduje się w łuskach cebuli. Wówczas pisanki gotowane w cebuli bez problemu mogą mieć ciemną skorupkę. Staraj się jednak wybierać jajka zawsze o skorupce gładkiej, bez żadnych kropek czy szorstkich brodawek.
- Starannie umyj jajka delikatną
gąbką – tak, aby później się dobrze zafarbowały.
- Gotuj jaja na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
- Wyłóż szmatkę na dno garnka, aby nie podskakiwały w procesie gotowania.
- Ugotowane oraz wystudzone jajka wymocz w zimnym wywarze. Możesz wysuszyć je
również na podpórkach np. ze szpilek – zrobisz takie poprzez powbijanie szpilek
w kawałek styropianu albo korkowej tablicy.
- Natłuść jajka olejem po to, aby lepiej podkreślić ich barwę. Uważaj jednak, bo barwniki owocowe ścierają się podczas pocierania ich olejem!

Malowanie jajek w cebuli będzie dobrym rozwiązaniem, jeżeli nie chcesz mieć wyłącznie gładkich kraszanek. Wówczas możesz również… wydrapać misterne wzory szpilką z podpórek! Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o wielkanocy.
Farbowanie jajek w cebuli
Jak gotować jajka w łuskach cebuli?
Nawet nasze babcie znajdą sposób na barwienie jajek w wywarze z cebuli. Dzięki niemu można bowiem uzyskać niesamowitą, bordową barwę pisanek. Wystarczy, że zaczniesz zbierać skórkę cebuli już na kilka, kilkanaście dni przed świętami. Im więcej, tym… lepiej! Obierki należy wysuszyć w woreczkach uważając przy tym, by ich nie zgnieść.
- Włóż łupiny z cebuli do garnka,
a następnie umieść w nim jajka.
- Zalej wszystko zimną wodą i dodaj ok. 2/3 łyżki octu oraz troszkę soli.
- Wyłóż na górze resztę łupinek.
- Gotuj całość ok. 10 minut.
- Zostaw jajka w garnku, aż do wystudzenia – wówczas uzyskasz ich piękny kolor (ciemny!).
Chcesz zyskać efekt ombre? A więc, warto będzie wyciągać jedno jajko po drugim, w odstępach czasowych. Wówczas jajka będą miały zupełnie… różne odcienie!
Czym jeszcze można naturalnie zafarbować jajka?
Jeżeli chcesz uniknąć farbowania jajek barwnikami spożywczymi, warto będzie sięgnąć jeszcze po inne, naturalne produkty. Dzięki nim będziesz mógł bowiem zafarbować jajka na kilka mocnych, naprawdę ciekawych kolorów. Oto produkty, które warto będzie użyć w celu uzyskania kolorowych pisanek do koszyczka:
- sok z marchwi – kolor pomarańczowy
- mocna, czarna kawa / łupiny orzecha – kolor brązowy
- wywar z buraków – kolor różowy / purpurowy (im bardziej rozcieńczysz, tym jaśniejsza będzie pisanka!)
- wywar z młodego jęczmienia / szpinaku / szczypiorku / pokrzywy / mlecza / trawy / liści bzu / gałązek wrzosu – kolor zielony
- kurkuma / curry – kolor żółty
- czarna borówka / czerwona kapusta – kolor niebieski / błękitny
- aronia / jagody – kolor fioletowy
- łuski cebuli – kolor brązowy / pomarańczowy/ rudy (zależnie od tego, jak długi będziesz trzymać pisanki w przygotowywanym wywarze z cebuli)
- młoda kora z brzozy – kolor różowo-czerwony
Pamiętaj, że…
Im więcej łupin cebuli dodasz do swojego wywaru z cebuli, tym mocniejszy kolor pojawi się na jajkach! Chcesz uzyskać jeszcze bardziej intensywną barwę na pisankach? A więc, dorzuć do białej cebuli garść łupin z cebuli… czerwonej! Skorupki jajek wówczas zabarwią się jeszcze mocniej, a efekt na pewno będzie o wiele bardziej satysfakcjonujący.