Jaki garnek do gotowania ryżu wybrać?

Ryż to niezwykle popularny dodatek do dań, w szczególności tych azjatyckich. Niestety, z łatwością można go rozgotować lub przypalić. Aby przyrządzić idealny ryż, warto zaopatrzyć się w naczynie, jakim jest garnek do gotowania ryżu, nazywany również ryżowarem. Co to takiego? Mianem tym określa się garnek z pokrywką, wbudowanym systemem grzewczym i panelem sterowania. Jego obsługa jest niezwykle prosta i ogranicza się do ustawienia odpowiednich parametrów gotowania. Jaki garnek do gotowania ryżu powinien się znaleźć w każdej kuchni? Wybierając go, pod uwagę należy wziąć między innymi moc. Im jest ona większa, tym taki sprzęt szybciej się nagrzewa i jest w stanie osiągnąć wyższą temperaturę. Do gospodarstw domowych w zupełności wystarczający będzie ryżowar o mocy między 300 a 900 W. Jeżeli chodzi o pojemność takiego garnka, najczęściej wynosi ona między 0,6 a 5 litrów.

Wybieramy garnek do gotowania na parze

Osoby, którym zależy na przygotowywaniu zdrowych, niskokalorycznych potraw, zaopatrzyć powinny się w naczynie, jakim jest garnek do gotowania na parze. Przyrządzane w ten sposób produkty zachowują wszystkie swoje wartości odżywcze i walory smakowe. Garnki do gotowania na parze z Florina.pl składają się najczęściej z trzech poziomów. Do pierwszego z nich nalewa się wodę, która w trakcie gotowania zamienia się w parę i unosi do góry. Drugi to sitko, na którym układa się produkty przeznaczone do gotowania. Może to być zarówno mięso czy ryby, jak i warzywa. Ostatnim poziomem jest pokrywka z otworem, przez który odprowadzany jest nadmiar pary wodnej.

Bez jakich garnków nie obejdziesz się w kuchni? 6 najważniejszych rodzajów
Bez jakich garnków nie obejdziesz się w kuchni? 6 najważniejszych rodzajów

Jaki garnek do piekarnika kupić?

Poza tradycyjnymi garnkami służącymi do gotowania potraw na kuchence, do czynienia możemy mieć także z naczyniami przeznaczonymi do zapiekania dań w piekarniku. To kuchenny niezbędnik wszystkich miłośników zapiekanek czy domowej roboty chleba. Jak wybrać idealny garnek do piekarnika? Godny polecenia jest między innymi garnek żeliwny do chleba. Odpowiednio konserwowany, może służyć przez długie lata. Nie wymaga stosowania tłuszczu, a ciepło rozprowadza się w nim równomiernie. Co więcej, jest on niezwykle uniwersalny i może służyć także jako ganek do indukcji. Jaki garnek na indukcję nadaje się do gotowania na tego typu kuchence? Powinien on posiadać grube, płaskie, odporne na odkształcenia, ferromagnetyczne dno.

Inne praktyczne rodzaje garnków kuchennych

W jakie inne rodzaje garnków warto się zaopatrzyć? Ciekawym naczyniem jest garnek do szparagów. Jest on na tyle smukły i wysoki, że pozwala na wygodne ugotowanie tych warzyw w całości, bez rozdzielania ich na części. Naczynie tego typu najczęściej ma wysokość 20-24 cm i pojemność 3-4 litrów.

Wielu miłośników gotowania zastanawia się, jaki garnek do rosołu będzie najlepszym rozwiązaniem. Do gotowania tej potrawy dobrze nadają się garnki emaliowane (np. z florina.pl). Tym, co je wyróżnia, jest odporność na działanie wysokich temperatur oraz długie utrzymywanie ciepła.

W każdej kuchni, poza garnkami powinny się znaleźć także rondle. Mianem tym określa się naczynie kuchenne służące do gotowania lub duszenia, którego cechą charakterystyczną jest pojedynczy, długi uchwyt. Rondle najczęściej produkuje się ze stali, mosiądzu lub aluminium. Ich wnętrze może być pokryte emalią lub teflonem.

Bez jakich garnków nie obejdziesz się w kuchni? 6 najważniejszych rodzajów
Bez jakich garnków nie obejdziesz się w kuchni? 6 najważniejszych rodzajów

Jakich garnków nie może zabraknąć w żadnej kuchni? Codzienne gotowanie znacząco ułatwi garnek do mleka, garnek do pasteryzacji czy garnek żeliwny do chleba.

artykuł sponsorowany

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny