Bezpieczne opakowania na wynos: W jaki sposób chronić żywność i zachować jej jakość?
Zamawianie gotowych posiłków to bez wątpienia bardzo wygodna i popularna opcja. Niezależnie od tego czy sami odbieramy posiłek z lokalu, czy zamawiamy go z dostawą do domu, chcemy, aby dotarł on do nas ciepły. Do wygodnego i bezpiecznego transportu dań na wynos niezbędne są odpowiednie opakowania. Na co zwrócić uwagę szukając opakowań do swojego lokalu? Jakie są dostępne rodzaje opakowań? Przeczytaj nasz artykuł, w którym znajdziesz wiele praktycznych i przydatnych informacji.
Opakowania żywności na wynos
Opakowania na wynos to wbrew pozorom bardzo ważny element każdego lokalu czy restauracji świadczącej usługę zamawiania dań na wynos. Oprócz walorów estetycznych ważną rolę odgrywa także ich funkcjonalność, zarówno z punktu widzenia samego lokalu jak i klientów zamawiających posiłki. Sprawdzoną ofertę opakowań na wynos w świetnej cenie znajdziesz tutaj: https://radpak.eu/opakowania-na-wynos
Cechy dobrych opakowań na wynos
Aby opakowania na wynos dobrze spełniały swoje zadanie, powinny posiadać kilka ważnych cech. Dlatego też, wybierając opakowania do swojej restauracji, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych kwestii, takich jak:
- bezpieczny transport - pudełka na żywność powinny być wykonane z odpowiednio sztywnych i wytrzymałych materiałów, które zapewnią ich bezpieczny transport. Szczególnie ważna jest tutaj wysoka szczelność opakowań na zupy czy napoje, która zapobiega wylewaniu się dania. Ważnym aspektem jest także skuteczna ochrona posiłków przed zanieczyszczeniami zewnętrznymi.
- utrzymanie ciepła - dobrej jakości opakowania gastronomiczne powinny także chronić jedzenie przed szybką utratą ciepła. Zastosowanie odpowiednich opakowań sprawia, że dostarczane klientom jedzenie, pomimo niezbędnego czasu dostawy, nadal posiada optymalną temperaturę.
- łatwa konstrukcja - to cecha szczególnie istotna dla osób pakujących jedzenie na wynos do opakowań z papieru. Przemyślana i prosta konstrukcja pudełek do samodzielnego złożenia umożliwia ich szybkie składanie, co przekłada się na oszczędność czasu oraz szybszą realizację zamówień.
- ekologiczne materiały - w obecnych czasach ogromny nacisk kładzie się na aspekty ekologiczne, dlatego kupując opakowania jednorazowe, warto postawić na ekologiczne opakowania, które gwarantują nie tylko niską szkodliwość dla środowiska, ale zapewniają również dobre właściwości termiczne i ochronne.
Jakie są rodzaje opakowań jednorazowych?
Pojemniki na wynos powinny być dopasowane przede wszystkim do rodzaju i wielkości oferowanych posiłków. Inne pudełka nadają się do transportu dań obiadowych, a inne do sprzedaży posiłków typu fast food.
Do dostarczania dań obiadowych świetnie nadają się sztywne pojemniki z przegródkami, dzięki którym składniki dostarczanej potrawy nie ulegną zmieszaniu, a całe danie zachowa atrakcyjny wygląd. Opakowania tego typu długo utrzymują ciepło, są także zazwyczaj odporne na działanie wilgoci i wysokich temperatur. Nieco mniejsze pojemniki tego typu, bez przegródek świetnie sprawdzają się do pakowania wszelkiego rodzaju burgerów. Bardzo bezpiecznym rozwiązaniem są tutaj opakowania na wynos z foliowym, zgrzewanym wieczkiem, które gwarantuje szczelność całego opakowania.
Popularnym opakowaniem do dań operowanych przez food trucki czy budki z kebabem są składane boxy wykonane z wytrzymałego i grubego papieru. Te papierowe opakowania to praktyczne rozwiązanie, które umożliwia komfort podczas jedzenia posiłku oraz wygodne dostarczenie go do domu - dzięki zamykanemu wieczku nie ma obaw, że zawartość pojemnika się wysypie. Podobnym rozwiązaniem są sztywne i wytrzymałe kubełki, które świetnie nadają się do serwowania sałatki czy dań z chińszczyzny.
Każdy lokal małej czy dużej gastronomii posiadający w swojej ofercie hot-dogi, czy zapiekanki powinien zaopatrzyć się w specjalne podłużne tacki, które umożliwią wygodne zjedzenie dania na miejscu, jak również bezpieczne dostarczenie go do klientów. Pojemniki te świetnie sprawdzają się także jako pudełka na tortille i wrapy.
Opakowania jednorazowe to również pojemniki do napojów, wśród których znajdują się przede wszystkim jednorazowe kubki papierowe z zamykanymi wieczkami, które nie tylko chronią napój przed rozlaniem, ale również pozwalają długo utrzymać odpowiednią temperaturę. Przeglądając oferty, można znaleźć kubki w ciekawe wzory i napisy, które mogą stanowić miły i estetycznym akcent.
Lokal posiadający w swojej ofercie dania na wynos oprócz samych opakowań powinien zapewnić swoim klientom także inne, potrzebne akcesoria. Warto, aby w swoim asortymencie posiadał także torebki, serwetki, słomki, tacki czy sztućce, dzięki którym klient będzie mógł komfortowo zjeść posiłek, będąc również poza domem.
Kupując opakowania na wynos, zawsze należy sprawdzić, czy są one przeznaczone i dopuszczone do kontaktu z żywnością. Tylko produkty posiadające odpowiednie atesty, gwarantują ich bezpieczne zastosowanie w gastronomii.
Z czego wykonuje się opakowania na wynos?
Szeroki wybór opakowań na wynos sprawia, że każdy lokal gastronomiczny znajdzie produkty dopasowane do swoich potrzeb. Do wyboru są opakowania nie tylko o wielu różnych rozmiarach, ale również wykonane z różnorodnych materiałów.
Jeszcze do niedawna pojemniki na wynos kojarzyły nam się głównie z papierowymi lub styropianowymi opakowaniami. W gastronomii nadal znaczną część opakowań stanowią pudełka wykonane z polistyrenu, które wyróżniają się optymalną sztywnością oraz odpornością na wodę, dzięki czemu nie wchłaniają wilgoci z potraw. Zaletą, szczególnie wygodną dla klienta, jest odporność na wysokie temperatury, przez co potrawy w tychże pojemnikach mogą być odgrzewane w kuchenkach mikrofalowych.
Rosnąca świadomość ekologiczna konsumentów sprawia, że co raz więcej osób zwraca uwagę na materiał, z którego zrobione są opakowania na wynos. Najlepszym rozwiązaniem są oczywiście pudełka wykonane z biodegradowalnych i ekologicznych materiałów, niewpływających negatywnie na środowisko. Opakowania przyjazne dla środowiska to nie tylko produkty wykonane z papieru, ale również ekologiczne pojemniki z trzciny cukrowej lub mączki ziemniaczanej.
Praktyczne opakowania dla gastronomii
Oprócz wygodnego zamawiania i dobrego smaku dań na wynos klienci zwracają także uwagę na sposób ich zapakowania. Odpowiednio dobrane, bezpieczne i trwałe opakowania na wynos mają duży wpływ na jakość i stan dostarczonej żywności. Wybierając sprawdzone i solidne opakowania do swojej restauracji czy food trucka, możesz zapewnić swoim klientom smaczny posiłek dostarczony w estetyczny i wygodny sposób. Jeśli zależy Ci na dbałości o środowisko, wybierz ekologiczne opakowania wykonane z naturalnych materiałów.