Czym jest chochla?

Chochla jest jednym z przyborów kuchennych, który służy do nakładania posiłków. Cechuje się długą, wąską rączką, na końcu której znajduje się duża i głęboka łyżka, ustawiona pod kątem ułatwiającym nalewanie cieczy. Tak charakterystyczny wygląd jest związany z jej przystosowaniem do stosowania w głębokich naczyniach. Chochla kuchenna dostępna na sklep.technica.pl może być wyprodukowana z różnych materiałów, m.in. ze stali nierdzewnej, melaminy, poliwęglanu czy poliamidu. Mogą się między sobą różnić np. średnicą i głębokością łyżki bądź długością rączki - zależnie od przeznaczenia.

Rodzaje a zastosowanie chochli kuchennych

Różnorodność chochli wynika z ich przeznaczenia. Poszczególne typy przystosowane są bowiem do określonych zadań. Najczęściej spotykanym rodzajem chochli jest ta stosowana do nalewania potraw płynnych bądź półpłynnych, np. zup czy leczo. Jej łyżka ma okrągły kształt, o ok. 6 cm średnicy i pojemności ok. 0,04 l, a rączka przeważnie zakończona jest hakowato, co pozwala na jej zaczepienie o garnek i uniknięcie jej zsunięcia się do jego zawartości.

Kolejnym rodzajem chochelki kuchennej są ich mniejsze wersje, używane do serwowania sosów. Cechują się one zdecydowanie mniejszym rozmiarem łyżki, która najczęściej zakończona jest uformowanym dzióbkiem, ułatwiającym manipulowanie przyrządem. Jego obecność zapobiega również niekontrolowanemu kapaniu sosów i upraszcza ich dozowanie.

Chochle kuchenne - rodzaje i ich zastosowanie

Rzadszym, lecz równie wartościowym zastosowaniem jest wykorzystywanie chochel kuchennych do nalewania napojów. Szczególnie przydatne jest to np. przy serwowaniu własnoręcznie przygotowanych kompotów czy ponczu. Najczęściej powstają one w dużych ilościach, w odpowiednio dużych garnkach/misach, co utrudnia ich późniejsze przelewanie do kubków. Z chochelką o średniej średnicy to zadanie stanie się banalnie proste.

Niektóre z chochli tworzone są z dziurkami w łyżkach, dzięki czemu mogą odnaleźć zastosowanie przy odcedzaniu niektórych potraw. Przydadzą się np. w czasie gotowania i późniejszego wyławiania pierogów, pozwalając na umieszczenie ich na talerzu bez wody czy bez zbędnego naruszania ich struktury widelcem. Z użyciem chochli równie sprawnie odcedzisz makaron, kartacze oraz inne produkty spożywcze poddawane gotowaniu w wodzie.

Czym się kierować przy wyborze chochli?

Kupno odpowiednich przyrządów kuchennych zdecydowanie ułatwi pracę w kuchni, ale tylko wtedy, gdy będą one dobrane do danych potrzeb. Niewielką chochelką do sosów nie nalejesz przecież zupy, ponieważ cała zawartość się rozleje, nim dotrze do miseczki. Duża chochla zaś nie sprawdzi się przy niewielkiej sosjerce - zwyczajnie się w niej nie zmieści. Warto więc przemyśleć, w jakich sytuacjach będzie ona użytkowana i zastanowić się, czy nie lepiej przypadkiem kupić po jednej z każdego rodzaju. Jeśli szukasz chochelki do prywatnego użytku, a Twoja kuchnia jest niewielka, postaw na jej uniwersalny model o średniej wielkości, by nie zagracać dodatkowo małego metrażu. Jeżeli zaś poszukujesz przyborów do restauracyjnej kuchni, zakup każdą z typów. Będą one niezbędne w codziennym funkcjonowaniu i znacznie usprawnią cały proces przygotowywania posiłków.

artykuł sponsorowany

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny