Logo serwisu: Ania radzi
Menu
  • Utrzymanie czystości
    • Czystość w domu
    • Sprzątanie
    • Czyszczenie sprzętów
    • Środki czystości
    • Akcesoria do sprzątania
    • Insekty w domu
    • Odzież i buty
    • Pranie
    • Prasowanie
    • Higiena osobista
    • Obuwie
    • Nietypowe problemy
    • Uciążliwe zabrudzenia
    • Brzydkie zapachy
    • Inne problemy z czystością
    • Wyposażenie domu
      • AGD i RTV
      • Drobne AGD
      • Duże AGD
      • RTV
      • Naprawa i obsługa AGD i RTV
      • Akcesoria do domu
      • Akcesoria do łazienki
      • Akcesoria do kuchni
      • Sprzęt do prasowania
      • Pozostałe akcesoria
      • Meble
      • Meble do salonu
      • Meble do kuchni
      • Meble do sypialni
      • Wyposażenie łazienki
      • Porady praktyczne
        • Złota rączka
        • Szybkie naprawy
        • Problemy z AGD
        • Codzienne problemy
        • Jak to zrobić?
        • Praktyczne rozwiązania
        • Odnawianie i renowacja
        • W kuchni
        • Warto wiedzieć
        • Zdrowie
        • Ciekawostki
        • Pozostałe
        • Ogród
        • Moje konto
        Facebook
        Szukaj
        • Ania radzi
        • Zdrowie i uroda
        • Najbogatsze źródła witaminy C

        Co ma najwięcej witaminy C? Oto 10 produktów, w których jest jej najwięcej

        Warzywa, owoce z witaminą C
        Informacje, co ma najwięcej witaminy C, czyli występowanie witaminy C w produktach
        Opublikowano: 01.12.2023Autor: Małgorzata JasklowskaUdostępnij

        Witamina C jest niezbędna dla naszego organizmu. Ta witamina, rozpuszczalna w wodzie, jest szybko wydalana z organizmu, dlatego musimy ją codziennie dostarczać. Najlepsze źródła witaminy C to warzywa i owoce, ale jest ona także w nabiale, mięsie i rybach. Przygotowując codzienny jadłospis, warto wiedzieć co ma najwięcej witaminy C, aby zadbać o zdrowie własne i rodziny. Pomoże ci w tym nasza tabela, która wskaże w czym jest najwięcej witaminy C na 100 g masy produktu.

        Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o zdrowiu.

        Z tego artykułu dowiesz się:

        1. Dlaczego występowanie witaminy C w pożywieniu jest ważna dla naszego organizmu
        2. Co ma najwięcej witaminy C
        3. Występowanie witaminy C w owocach i warzywach - co jeszcze warto wiedzieć

        Dlaczego występowanie witaminy C w pożywieniu jest ważna dla naszego organizmu

        Witamina C w organizmie

        Witamina C, czyli kwas askorbinowy, ma ogromne znaczenie dla naszego organizmu. Organizm człowieka jej nie produkuje, dlatego też musimy ją dostarczać w pożywieniu lub w suplementach diety. Witamina C jest związkiem łatwo wchłanialnym przez organizm i rozpuszczalnym w wodzie. Jest ona szybko wydalana z organizmu i nie jest w nim magazynowana. Dlatego ważne jest, aby codziennie dostarczać ją, szczególnie w owocach i warzywach, gdzie jej występowanie jest największe.

        Wszystkim znany jest dobroczynny wpływ witaminy C na odporność. Witamina C wzmacnia układ immunologiczny. Utarło się przekonanie, że witamina C pomaga na infekcje, szczególnie przy przeziębieniu i grypie. Jednak nie jest to do końca pewne. Z całą pewnością witamina C ma działanie antyoksydacyjne i zwalcza wolne rodniki. Witamina C jest niezbędna do wytwarzania kolagenu, dlatego też ma duży wpływ na stan skóry.

        Natomiast niedobór witaminy C w organizmie prowadzi do takich niekorzystnych zjawisk jak:

        • osłabiona odporność,
        • tendencje do siniaków,
        • rozpulchnione i krwawiące dziąsła,
        • tendencję do szybkiego męczenia się,
        • bóle mięśni i stawów,
        • szkorbut w skrajnych przypadkach.

        Brak witaminy C wynika często z braku dostępu do świeżych warzyw i owoców. Dlatego też w czasach historycznych na szkorbut, będący wynikiem braku witaminy C, chorowali głównie marynarze, którzy w czasie długich rejsów nie mieli źródła witaminy C, jakim są warzywa i owoce. U niektórych osób niedobór witaminy C może wynikać także z problemów z wchłanialnością.

        Dlaczego najlepsze są naturalne źródła witaminy C

        Witaminę C możemy kupić w każdej aptece. Teoretycznie witamina C syntetyczna i ta, która występuje w owocach i warzywach to identyczny związek chemiczny. Jednak syntetyczny kwas askorbinowy nigdy nie zastąpi naturalnej witaminy, której źródłem są warzywa i owoce oraz zioła bogate w witaminę C. Dzieje się tak dlatego, że witamina C współdziała z innymi związkami występującymi w tych produktach, np. polifenolami i jest, dzięki temu, bardziej aktywna.

        Ponadto naturalna witamina C lepiej się wchłania i dłużej utrzymuje stężenie terapeutyczne w organizmie. Naturalnej witaminy C w warzywach i owocach nie można przedawkować. Pozwala ona organizmowi na pełne wykorzystanie swoich właściwości.

        Co ma najwięcej witaminy C

        Występowanie witaminy C notujemy nie tylko w owocach i warzywach. Występuje ona także w mięsie, nabiale i rybach. Jednak występowanie witaminy C w tych produktach jest znacznie mniejsze niż w warzywach i owocach. Aby dostarczyć organizmowi witaminę C w odpowiedniej dawce dziennej, warto wiedzieć co ma najwięcej witaminy C.

        Na pytanie w czym jest najwięcej witaminy C, większość osób odpowie, że cytrusach. Nie jest to prawdą, gdyż cytryny zawierają tylko 40-60 mg w 100 g masy, grejpfruty 30-70 mg, zaś pomarańcze tylko 30-50 mg. Poniższa tabela zawiera 10 produktów, które powinniśmy jeść, aby dostarczyć organizmowi witaminy C.

        Tabela występowania witaminy C w owocach i warzywach występujących w naszym kraju (w 100 g świeżej masy produktu):

        • owoce dzikiej róży: 250-800 mg,
        • nać pietruszki: 269 mg,
        • czarne porzeczki: 150-300 mg,
        • papryka: 125-200 mg,
        • brukselka: 65-145 mg,
        • jarmuż 120 mg,
        • kalarepa: 70-100 mg,
        • brokuły: 65-150 mg,
        • truskawki: 46-90 mg,
        • kalafior: 37-70 mg.
        Produkty bogate w witaminę C
        Co ma najwięcej witaminy C, czyli produkty z największą zawartością witaminy C

        Tabela ta zawiera niestety owoce sezonowe, jak truskawki czy czarna porzeczka, których nie możemy jeść cały rok. Jak więc zapewnić sobie dostawę witaminy C przez cały czas. Truskawki i czarne porzeczki możemy przechować w postaci zamrożonej lub w postaci dżemów i konfitur, najlepiej zrobionych własnoręcznie przetworów.

        Świetnym źródłem codziennej dawki witaminy C może być natka pietruszki, którą dodajemy do zup i sałatek. Jedna łyżka posiekanej natki wypełni dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Jarmuż, papryka i brokuły to świetnie składniki zup i sałatek.

        W tabeli zawartości witaminy C króluje dzika róża. Susz można kupić w aptece i robić herbatki ziołowe i napary. Świeżą dziką różę można nazrywać jesienią. Doskonale nadaje się na przetwory jak konfitury, kompoty czy sosy do mięs. Doskonałym źródłem witaminy C są także takie zioła jak rokitnik czy dereń. Świeże owoce rokitnika są niejadalne, jednak można wykorzystać go do przetworów jak dżemy, soki, galaretki. Podobnie dereń nadaje się na dżemy i nalewki. Zbierając samodzielnie zioła, warto pamiętać, aby pozyskiwać owoce z czystych łąk i lasów, a nie w mieście i blisko dróg szybkiego ruchu.

        Występowanie witaminy C w owocach i warzywach - co jeszcze warto wiedzieć

        Wiemy już jakie warzywa i owoce są bogate w witaminę C. Ale sama wiedza w czym jest najwięcej witamin nie wystarczy, aby zbudować odpowiedni jadłospis. Aby przygotować posiłek, który wzbogaci naszą dietę o witaminę C trzeba również wiedzieć jak gotować. Bardzo ważna jest obróbka produktów, tak aby nie tracić tej witaminy.

        Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, dlatego też w procesie gotowania dochodzi do dużych strat. Aby zawartość witaminy C pozostała jak największa, najlepiej jest przygotowywać warzywa i owoce na parze. Zawartość witaminy C ulega zmniejszeniu, również w związku z długim przechowywaniem produktów. Dlatego też, aby zapewnić sobie posiłki bogate w witaminę C, warto unikać kupowania na zapas i długiego przechowywania produktów w lodówce. Witamina C nie lubi nie tylko obróbki termicznej, lecz także rozdrabniania potraw. Warto pamiętać, że przeciery, koktajle, pulpy będą miały mniejszą zawartość witaminy C niż nierozdrobnione produkty. Najlepszym sposobem obróbki i przechowywania warzyw i owoców, tak aby nie traciły witaminy C jest kiszenie i mrożenie.

        Czytaj także:
        • Jak ugotować pierś z kurczaka? Praktyczny przepis krok po kroku
        • Jak obniżyć cholesterol domowymi sposobami – 5 sprawdzonych metod
        • Sprawdzone domowe sposoby na kaca – przyniosą ulgę w kilka chwil
        • Produkty bogate w magnez - 5 najlepszych produktów zawierających magnez

          Ania radzi
          • Grupa KB.pl - informacje
          • Kontakt
          • Reklama
          • Załóż konto
          • Logowanie
          • Facebook
          • X.com
          Mapa strony
          • Aktualności
          • Artykuły
          • Tagi
          • Autorzy
          Inne serwisy Grupy KB.pl
          • KB.pl
          • Fajny Ogród
          • Fajny Zwierzak
          • Kroniki Dziejów
          • Fajne Gotowanie
          • Spokojnie o ciąży
          Informacje prawne
          • Regulamin
          • Polityka prywatnosci i cookies
          • Regulamin DSA
          • Zaufani partnerzy
          © 2017-2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.