Tradycyjne menu w nowym wydaniu

Grillowany filet z kurczaka

Filet z kurczaka jest tym rodzajem mięsa, które łatwo nadaje się do wszelkiej obróbki. Dania na grilla z kurczakiem nie wymagają dużo pracy i czasu, są smaczne, pożywne i lekkostrawne. Jeżeli zapraszasz gości w porze obiadowej, to tego typu menu powinno przypaść im do gustu. Poniższy przepis powinien starczyć dla grupy 6-8 gości. Jeżeli chcesz przygotować danie obiadowe dla mniejszej grupy, to przygotuj połowę tej porcji.

Składniki:

  • 2 podwójne filety z kurczaka

Marynata:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 100 ml kefiru (1/3 szklanki)
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka czosnku (może być wyciskany lub drobno siekany)
  • 1 łyżka miodu
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Filety umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić lekko solą i pieprzem. Składniki marynaty wymieszać w misce. Przygotowane mięso dokładnie obtoczyć z marynacie i zostawić na dwie godziny w lodówce. Po wyjęciu z lodówki wrzucamy na grilla lub patelnię grillową. Piec ok. 5-7 minut z każdej strony (w sumie około 15 minut). Tego rodzaju jedzenie warto wzbogacić o surówkę z ogórka, pomidorów z sałatą lub marchewki z kiszoną kapustą. Można też podawać z grillowanymi warzywami. Jeżeli macie inne ciekawe pomysły na marynatę, to oczywiście warto spróbować ich również w wersji grillowanej.

Karkówka z sałatką

Jeżeli chcemy przygotować coś fajnego na grilla to niekoniecznie musimy wszystko piec. Pieczone mięso i warzywa doskonale komponują się z sałatkami różnego rodzaju. Mięsne dania na grilla wręcz wypada podawać z owocami lub warzywami, żeby nie były zbyt ciężkie. Oto proponowane przez nas menu z karkówką i sałatką.

Składniki (karkówka):

  • 10 plastrów karkówki

Marynata:

  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy
  • pieprz czarny mielony (ok. 1 łyżki)
  • 40 ml oliwy

Składniki na sałatkę:

  • 2 żółte papryki
  • 2 czerwone papryki
  • 4 pomidory średniej wielkości
  • ząbek czosnku
  • koperek
  • jogurt naturalny
  • sól i pieprz do smaku

Akcesoria kuchenne - sprawdź aktualne promocje!

Przygotowanie:

Składniki na marynatę wymieszać, żeby powstała jednolita masa. Pomysły na marynatę mogą być różne, byle zachować proporcje. Obtoczyć karkówkę w marynacie i zostawić zalane w lodówce na dwie godziny lub więcej. Przepisy grillowe zwykle są szybkie, ale jeżeli chcemy mieć dobry obiad i nieco wzbogacić menu, to warto poczekać. W tym czasie można zrobić sałatkę i odstawić do „przegryzienia się” smaków.

Sałatkę można podawać jako coś fajnego na grilla, niezależnie od tego czy daniem głównym jest karkówka czy coś innego. Warzywa do sałatki kroimy w grubą kostkę, czosnek kroimy drobno. Koperek warto pokroić na większe kawałki (około 1-2 cm długości), żeby był widoczny i wyczuwalny w sałatce. Jedzenie daje więcej satysfakcji i smaki wydają się bardziej ciekawe, jeżeli nie znikną w potrawie. Mieszamy wszystko z jogurtem i doprawiamy. Sałatkę odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Karkówka z grilla z surówką i inne polecane dania na grilla i potrawy na grilla

Po wyjęciu z lodówki karkówki smażymy ją na grillu 15 minut, zarumieniając z każdej strony. Podajemy z sałatką. Danie gotowe! Jeśli nie masz grilla, sprawdź także ten artykuł o wyborze grilla elektrycznego na balkon.

Przepisy grillowe dla wegetarian

Pomysły na camembert z grilla

Co przygotować na grilla, kiedy chcemy uniknąć potraw z mięsa? Jedną z dobrych alternatyw jest ser camembert. Jeżeli wy i wasi goście gustujecie w serach pleśniowych, to musicie koniecznie wypróbować przepisy grillowe dla tych produktów. Ponieważ przygotowanie jest dość proste, nie będziemy podawać osobno składników. Należy kupić co najmniej tyle serków camembert ilu mamy gości. Jeżeli kupujemy małe serki to po dwa na gościa. Do miski nalewamy oliwę z oliwek (2 łyżki na jeden serek), doprawiamy ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Jeżeli macie pomysły na inne ciekawe dodatki smakowe do marynaty, to warto je wypróbować. Serek obtaczamy w marynacie i odkładamy na 15 do 30 minut, następnie kładziemy na kratkę grilla. Pieczemy do zarumienienia z każdej strony. Pamiętamy też, że ser w środku jest płynny i nie wolno go nakłuwać podczas pieczenia. Można podawać z sałatką, owocami (np. ananasem), konfiturami lub grillowanymi warzywami. Każda z tych opcji na pewno wzbogaci grillowe menu.

Szaszłyki wegańskie

Największym wyzwaniem dla domowych kucharzy i kucharek jest jedzenie wegańskie. Na szczęście dania na grilla bez produktów odzwierzęcych są tak naprawdę prostsze do przygotowania niż dania mięsne i sery. Oto najprostszy sposób na zadowolenie nawet najbardziej wymagających gości.

Składniki:

  • 1 cukinia średniej wielkości
  • 2 żółte papryki (duże)
  • 15 dkg pomidorków koktajlowych
  • około 20 dkg małych pieczarek
  • 40 dkg tofu

Marynata:

  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka czerwonej suszonej papryki
  • 1 łyżeczka wyciskanego czosnku (lub granulowanego)
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka sosu sojowego (teriyaki)

Przygotowanie:

Warzywa i tofu kroimy w grubą kostkę, poza pieczarkami i pomidorkami, których użyjemy w całości. Składniki marynaty mieszamy na jednolitą masę, dzielimy ją na dwie części. Obtaczamy kostki warzyw w marynacie i pozostawiamy na godzinę. Kostki tofu powinny się macerować przez co najmniej 3 godziny. Kiedy wszystko jest gotowe nadziewamy naprzemiennie wszystkie składniki na szpikulce. Pieczemy na grillu aż nabiorą złotego koloru. Takie potrawy na grilla można też piec bez marynaty, tylko po obtoczeniu w oliwie z przyprawami. Wtedy jednak musimy zrezygnować z tofu, bo bez dobrej maceracji ma nieciekawy smak.

Coś fajnego na grilla

Kiedy zastanawiamy się co przygotować na grilla, to często mamy na myśli najprostsze i najszybsze dania. Przepisy, które podaliśmy powyżej wymagają wcześniejszych przygotowań. Można jednak zrobić coś fajnego na grilla korzystając ze składników dostępnych pod ręką. Jedną z prostych alternatyw dla powyższych przepisów są grzanki z serem i bekonem. Przygotowujemy po dwie kromki chleba na osobę, odrobinę masła (tylko dla „zwilżenia” grzanki), po pół cienkiego plasterka bekonu i plasterek sera na kromkę. Bekon dobrze jest wcześniej podsmażyć, następnie przełożyć na kromki, przykryć serem i piec do roztopienia sera. Można doprawić pieprzem i solą, polać ketchupem albo musztardą do smaku.

Jak widać dania na grilla mogą być zarówno bardzo proste jak i bardzo wymyślne. W grillowym menu każdy znajdzie coś dla siebie, a na pewno będzie to ciekawa alternatywa dla zwykłego obiadu.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 95,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny