Niepowtarzalny smak i aromat czerwonej herbaty

Specyficzny korzenno-ziemisty smak i aromat przyciągają wielu degustatorów czerwonej herbaty. Dla wyodrębnienia oraz poprawienia smaku warto zwrócić uwagę na sposób zaparzenia naparu. Szczególną rolę odgrywa naczynie, w którym zostaje zaparzony susz. Zarówno dzbanek, jak i filiżanki powinny być porcelanowe. Dzięki temu wyklaruje się piękny bursztynowy kolor napoju oraz jego smak. Im starsza, tym lepsza herbata. Zyskuje wówczas delikatny ziemisty smak. Największy błąd to zalewanie jej wrzątkiem. W taki sposób traci się wszystkie składniki odżywcze. Do napoju powinno się wykorzystać zaledwie 3 gramy suszu na 200 ml wody. Większa ilość psuje smak i powoduje gorycz naparu. Czas parzenia czerwonej herbaty to 2 do 4 minut.

Czerwona herbata - wpływ na zdrowie

Czerwona herbata zawiera kofeinę, która pobudza układ nerwowy i wpływa na zwiększenie poziomu energii. Warto zatem po śniadaniu sięgnąć po filiżankę świeżo zaparzonej czerwonej herbaty, która doda wigoru i sił na cały dzień. Zdecydowanie nie należy pić jej na czczo, gdyż wypłukuje magnez z organizmu oraz powoduje nadkwaśność żołądka. Napar z czerwonej herbaty wpływa relaksująco i wprowadza w błogi stan, a zawartość teaniny redukuje stres i wpływa na jakość snu. Związki występujące w czerwonej herbacie sprawiają, że poprawia ona funkcjonowanie układu krążenia, poprzez obniżenie ciśnienia krwi. Napar z czerwonej herbaty wspomaga koncentrację i sprawność umysłową. Odpowiednio zaparzona przyniesie nieocenione efekty zarówno młodszym, jak i nieco starszym osobom. Jednak nie powinny sięgać po nią cierpiący na nadciśnienie tętnicze, osteoporozę bądź anemię. Czerwona herbata rewelacyjnie działa na przyśpieszenie przemiany materii. Z tego względu zaleca się stosowanie naparu przy odchudzaniu. 

Czerwoną herbatę pu-erh i wiele innych rodzajów herbaty znajdziecie w sklepie Coffeedesk.pl.

ikona podziel się Przekaż dalej