Czy mikrofala zabija wirusy? Fakty i mity na temat mikrofalówek
Mikrofala znajduje się w wielu domach i biurach - dzięki niej możemy szybko odgrzać lunch. Włączenie jej to żaden kłopot. Bezpieczne korzystanie z tego urządzenia wiąże się jednak z kilkoma ważnymi zasadami. Czy mikrofala jest szkodliwa? Nie, jeśli znasz zasady jej użytkowania. Jak działa mikrofala i jakie to zasady?
Jak działa kuchenka mikrofalowa?
Mikrofale to promieniowanie elektromagnetyczne, które powstaje na skutek przemiany energii pobieranej z gniazdka w fale (mikrofale). Jak działa mikrofalówka? Fale o długości około 12 cm reagują z cząsteczkami wody w Twoim daniu i wprawiają je w drgania. Energia cząsteczek wody wytwarzana w tym procesie ulega rozproszeniu i jest przekazywana “w głąb” dania.
Czy talerz w mikrofali musi się obracać?
Wiesz już, jak działa kuchenka mikrofalowa. Czemu zatem służy talerz, zwłaszcza, że niektóre modele mikrofali w ogóle go nie posiadają? Czy talerz w mikrofali musi się obracać?
Obrót talerza służy równomiernemu podgrzaniu dania. W kuchenkach mikrofalowych fale zamykane są w metalowej wnęce (klatce Faradaya). Fala “blokowana” i emitowana przez wnękę ma w niej miejsca, w których jest bardzo silna i takie, gdzie jest słaba lub całkowicie nieaktywna.
Talerz, by spełniał swoją rolę, powinien się obracać. Rzadziej spotykane są modele bez talerza. Nie wymagają one obracania potrawy, ale temperatura może nie być w nich rozkładana równomiernie.
Czy można wkładać metal do mikrofali?
Szkodliwość mikrofali zależy od tego, co, poza jedzeniem, do niej wkładamy (jakie naczynia i dodatki). Często pytań nastręcza folia aluminiowa – czy można do mikrofali wkładać potrawy owinięte folią i czy można wkładać metal do mikrofali?
Do mikrofali nie należy wkładać folii aluminiowej i metalowych naczyń. Podgrzewanie ich doprowadzić do zapalenia kuchenki. Zużywa się też lampa mikrofalówki. Niektórzy, chcąc podgrzać całe danie, wkładają do kuchenki mikrofalowej całe naczynie. Czy można włożyć garnek do mikrofali? Metalowych garnków oraz garnków ze złoceniami nie należy podgrzewać w mikrofali.
Innym spornym tematem jest plastik (tworzywa sztuczne). Czy można podgrzewać styropian w mikrofali? Nigdy nie wkładaj dań zapakowanych w styropian do mikrofali. Jedzenie dań z podgrzanego styropianu szkodzi zdrowiu – działa negatywnie na układ hormalny, pokarmowy i nerwowy.
Czy plastikowe pojemniki można wkładać do mikrofali? To zależy. Niektóre tworzywa nie są szkodliwe dla zdrowia – zawsze jednak należy podgrzewać dania w pojemnikach z oznaczeniem, że nadają się one do mikrofali.
Czy szkło można wkładać do mikrofali?
Zastanawiasz się, czy szkło można wkładać do mikrofali? Tak, ale nie każdy jego rodzaj. Do mikrofali najlepiej nadaje się szkło hartowane, bez metalowych zdobień oraz termoodporne. Szkło kolorowego i o cienkich ściankach może popękać. Oprócz szkła w mikrofalówce możesz też podgrzewać ceramikę i porcelanę (otwarte naczynia), bez żadnych zdobień.
Czy mikrofala może stać na lodówce?
Masz wolnostojącą mikrofalę i zastanawiasz się, gdzie ją postawić, by zaoszczędzić miejsce w kuchni? Możesz wykorzystać wolne miejsce na lodówce. Fale emitowane w kuchenkach mikrofalowych emitowane są wewnątrz komory i cząsteczek jedzenia, nie oddziałując na otoczenie wokół. Nie będą one też zakłócać pracy lodówki.
Czy jedzenie z mikrofali jest zdrowe?
Istnieje wiele mitów na temat szkodliwości mikrofali. Jak ten rodzaj obróbki i podgrzewania wypada na tle innych? Czy jedzenie z mikrofali jest zdrowe? A może jednak szkodliwe?
Badania naukowe nie potwierdzają, by kuchenki mikrofalowe działały szkodliwie na podgrzewaną żywność czy wytwarzały w nim szkodliwe, toksyczne substancje (pod warunkiem, że nie przygotowujesz ich np. w styropianie). Czy mikrofala jest zdrowa? Wygląda na to, że tak. Zdaniem naukowców wręcz przygotowywanie potraw czy ich podgrzewanie w mikrofali jest zdrowsze niż odgrzewanie w garnku, na patelni czy w piekarniku: bez przypalania, które prowadzi do powstawania substancji rakotwórczych.
Warto wspomnieć, że nowoczesne mikrofalówki Whirlpool (sprawdź na www.whirlpool.pl) dają możliwość nie tylko odgrzewania, ale również gotowania na parze, a nawet grillowania potraw.
Czy mikrofala “zabija” wartości odżywcze?
Jak mikrofala wpływa na wartości odżywcze jedzenia? Każda forma gotowania czy innej obróbki cieplnej niszczy w jakimś stopniu witaminy, składniki mineralne i przeciwutleniacze.
W przypadku mikrofali ewentualne straty rekompensuje krótszy czas obróbki. WHO potwierdza , że straty te są też mniejsze w stosunku np. do tradycyjnego gotowania.
Czy mikrofala zabija wartości odżywcze? Gotowanie w kuchenkach mikrofalowych trwa krótko i nie wykorzystujemy dodatkowej wody, w której rozpuszczają się np. witaminy, w tym szczególnie C i z grupy B. Przykładowo, szpinak przygotowany w kuchence zachowuje niemal cały kwas foliowy, zaś ugotowany tradycyjnie, traci niemal 80% wartości odżywczych.
Podczas podgrzewania gotowych mięsnych dań szybciej rozpada się witamina B12, obecna w mięsie i nabiale. Korzystając z mikrofalówki, warto więc wiedzieć, jakie produkty się do niej nadają, a które stracą na takiej obróbce.
Czy jedzenie z mikrofali jest szkodliwe?
Mikrofalówka nie wpływa negatywnie na skład żywności i nie zmienia go podczas obróbki termicznej. Warto jednak zwrócić uwagę na kwestię przygotowywania mięsa. Szkodliwość mikrofali, w tym jej negatywny wpływ na przygotowywane potrawy, są minimalne. Problemem może być jedynie przygotowywanie mięsnych potraw od zera w mikrofali. Punktowe grzanie fal może być niewystarczające do tego, by zabić bakterie czy pasożyty w surowym mięsie.
Czy mikrofala jest rakotwórcza?
Czy mikrofala jest szkodliwa, w tym kancerogenna? Energia promieniowania mikrofali nie jest w stanie zmieniać struktury DNA żywności (takie posiłki nie są rakotwórcze). Czy mikrofala jest rakotwórcza? Obecnie brakuje naukowych dowodów na twierdzenie, że kuchenki mikrofalowe przyczyniają się do powstawania chorób nowotworowych.
Przebywanie w pobliżu włączonej czy wyłączonej mikrofali również jest bezpieczne (w tym także dla osób z rozrusznikiem serca, kobiet w ciąży i dzieci). Przebywanie w okolicy włączonej kuchenki oddziałuje na nas podobnie jak rozmowa przez telefon komórkowy.
Czy mikrofala zabija wirusy albo bakterie?
Wpływ mikrofali na drobnoustroje może Cię zaskoczyć. Czy mikrofala zabija bakterie? Odpowiedź brzmi: tak. Zamiast wyrzucać np. szczotkę czy gąbkę do naczyń, możesz odkazić je w mikrofalówce. W urządzeniu możesz też wysterylizować słoiki czy butelki dla niemowląt (pod warunkiem, że nadają się one do mikrofalówki). Sterylizując słoiki lub butelki, włóż je do naczynia z wodą na 2 minuty.
Czy mikrofale zabijają wirusy? Według badań Gabriela Brittona z University of Florida włączenie mikrofali na pełną moc na 2 minuty zabija lub deaktywuje 99% patogenów. Po 4 minutach unieszkodliwione zostały również zarodniki Bacillus cereus – wyjątkowo odporne na ciepło, chemikalia czy promieniowanie. Mikrofala przydaje się więc do odkażania naczyń i innych przedmiotów codziennego użytku – ważne tylko, by nadawały się one do włożenia do mikrofali. Niektóre mogą się zniszczyć lub być niebezpieczne dla nas i samego sprzętu.
Poprawnie używana mikrofalówka jest dla nas bezpieczna i ułatwia życie: oszczędza czas, energię i (dzięki intensywnej, choć krótkiej obróbce) składniki odżywcze w potrawach. Warto, jak ze wszystkiego, korzystać z niej z głową.
artykuł sponsorowany