Czy warto kupić czajnik emaliowany na gaz?

Czajnik to ważny element każdej kuchni. Nieoceniony przy przegotowywaniu wody do sporządzania ciepłych naparów i uzdatniania cieczy. Jednocześnie jest stale widocznym punktem pomieszczenia, bo stoi na kuchence. Jeżeli masz kuchenkę na gaz, rozważ zakup czajnika emaliowanego. Zdaje się, ze dzisiaj taki model wraca do łask. Również dlatego, że świetnie wpisuje się w design kuchni tradycyjnych, sielskich i rustykalnych.
Z tego artykułu dowiesz się:
Czajnik emaliowany – tradycja w nowoczesnym wydaniu
Niektórzy odrzucają na wstępie czajnik emaliowany (sprawdź na: https://prymusagd.pl/gotowanie/czajniki/czajniki-emaliowane), kojarząc go, po części słusznie, z designem z minionej epoki. Faktycznie czajniki emaliowane gościły w naszych kuchniach przez dekady, co nie oznacza, że producenci tych wyrobów nie poszli naprzód i nie zainspirowali się aktualnymi trendami w kuchennym wzornictwie.
Można dzięki temu zaobserwować całe kolekcje czajników – zarówno zdobionych, jak i gładkich, eleganckich o stonowanym wykończeniu. Wcale nierzadko widać w sklepowych asortymentach czajniki kremowe i czarne – absolutne hity, jeśli chodzi o kolorystykę kuchenną.

Czajniki emaliowane – czy są bezpieczne?
To pytanie, które zawsze warto sobie zadać. Przecież w naczyniach i garnach kuchennych przyrządzamy napoje oraz posiłki dla siebie i najbliższych. Zawsze chcemy oferować im to, co najlepsze. I właśnie wtedy okazuje się, że wybór wyrobów emaliowanych to strzał w dziesiątkę.
Na uwagę zasługuje korpus czajnika, który powstaje z wysokogatunkowej stali. Ta, jak wiadomo, doskonale sprawdza się w kuchni. Nałożona na nią bardzo ściśle przylegająca warstwa emaliowana jest hipoalergiczna, zatem spokojnie można w czajniku przegotowywać wodę dla alergików.
Warto dodać, że emalia w żaden sposób nie wpływa na smak czy właściwości odżywcze wody. Nie zmienia jej smaku, nie wydziela żadnych substancji nawet potencjalnie szkodliwych. Jest w pełni przebadana, przetestowana i bezpieczna, dlatego woda, a potem przygotowana z niej kawa czy herbata utrzymują swój wyborny smak.
Czajnik o wyjątkowej trwałości
Dzisiaj, kupując wyposażenie kuchenne zależy nam na tym, żeby było trwałe, bezpieczne, a przy tym solidne. Decydując się na czajniki emaliowane zyskujemy dokładnie to, co jest dla nas najistotniejsze.
Czajniki emaliowane od zawsze uchodziły za bardzo wytrzymałe i solidne – odporne na długotrwałą ekspozycję na wysokie temperatury, bezpośredni kontakt z ogniem oraz uszkodzenia mechaniczne. To efekt produkcji naczyń z wykorzystaniem stali i kilku warstw emalii, w tym emalii bazowej (czarnej). Konstrukcja jest tak wykonana, żeby nie była narażona na korozję i poddawała się myciu z użyciem wody oraz płynu. Łatwo więc usunąć z powierzchni czajnika ewentualne przypalenia czy plamy tłuszczu, bez ryzyka zdarcia warstwy emalii.
artykuł sponsorowany