Czym i jak czyścić płytę indukcyjną? Domowe sposoby i praktyczne metody

Jeżeli posiadasz w domu płytę indukcyjną, pewnie doskonale wiesz o tym, że należy ją czyścić po każdym użyciu. Zazwyczaj wystarczy wilgotna ściereczka, jednak czasem trzeba zastosować inne środki – zwłaszcza, gdy coś mocno ubrudzi nasze urządzenie. Jak czyścić płytę indukcyjną w prawidłowy sposób?

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o płytach indukcyjnych.

Czym i jak czyścić płytę indukcyjną? Domowe sposoby i praktyczne metody

Czym czyścić płytę indukcyjną?

Ogólne informacje na temat pielęgnacji

Dobra wiadomość jest taka, że zarówno płyta indukcyjna, jak i płyta ceramiczna są bardzo proste do utrzymania ich w czystości. Dlatego też warto dbać o ich nienaganną powierzchnię, ponieważ to właśnie płyta nadaje całej kuchni swego rodzaju „uroku”. Najważniejszą zasadą jest używanie do czyszczenia samych miękkich akcesoriów – może być to więc delikatna gąbka bądź ścierka z mikrofibry. Używa się ich po to, aby nie uszkodzić delikatnej powierzchni płyty – cóż, porysowana płyta indukcyjna nie wygląda dobrze! Warto więc wyposażyć się w miękkie ściereczki, które nie dość, że nie uszkodzą kuchenki, to świetnie wchłoną wilgoć.

Staraj się wystrzegać papierowych ręczników przy polerowaniu indukcji – jeżeli jednak już chcesz, wybieraj wyłącznie miękkie produkty. Im mniej szorstka powierzchnia ręczniczka papierowego, tym lepiej! Sprawdź także ten artykuł porównujący płyty ceramiczne i indukcyjne.

Jak czyścić płytę indukcyjną? Działaj od razu!

Warto wspomnieć, że aby nie zachodzić w głowę czym czyścić płytę indukcyjną należy temu… zapobiegać! Zarówno płyta ceramiczna jak i indukcja wymagają doboru odpowiedniej mocy grzania – wywarzenie jej zapobiegnie np. kipieniu w trakcie gotowania. Wiadomo jednak, że nie zawsze uda nam się tego uniknąć. Na szczęście, po wyłączeniu płyta indukcyjna bardzo szybko stygnie – więc praktycznie chwilę później będzie można usunąć rozlaną ciecz.

Pamiętaj, żeby natychmiast wyłączyć urządzenie, jeżeli podczas gotowania wyleje się tłuszcz bądź wypadnie jakikolwiek kawałek jedzenia. Lepiej unikać ryzyka zaschnięcia produktu na indukcji – można wówczas usunąć go bez ryzyka porysowania płyty. Jak czyścić płytę indukcyjną w takich przypadkach? O tym przeczytasz poniżej. Sprawdź także ten artykuł o profesjonalnych środkach czystości.

Czyszczenie octem - sposób na usunięcie przypalonego tłuszczu

Usunięcie przypalonego tłuszczu za pomocą octu to jedna z lepszych domowych metod. Na początku należy przemyć płytę za pomocą miękkiej szmatki nasączonej płynem do naczyń bądź mydłem. Następnie, trzeba usunąć pozostałości tego środka – wszystko po to, by nie zostawić smug! Oczywiście, najkorzystniej będzie wypolerować powierzchnię płyty.

Czym i jak czyścić płytę indukcyjną? Domowe sposoby i praktyczne metody

Jeżeli przypalenie jest dość mocne, najlepiej jest je… rozpuścić. W tym celu połóż na zabrudzeniu gąbkę zanurzoną w roztworze octu z wodą i potrzymaj ją tak przez kilka minut. Następnie, usuń całość przy pomocy miękkiej gąbki i powtarzaj tę czynność do momentu, aż zabrudzenie całkiem nie zniknie. Pamiętaj jednak, żeby nie szorować powierzchni na siłę – możesz poważnie uszkodzić urządzenie, a porysowana płyta indukcyjna straci swój elegancki wygląd. Gąbka nie może doczyścić przypalenia? Usunięcie przypalonego tłuszczu może zwalczy… skrobaczka! Nie myśl jednak, że zamiast niej możesz użyć noża czy innego narzędzia o ostrym zakończeniu – nie obejdzie się wówczas bez porysowania płyty. Na samym końcu przemyj indukcję wodą i wypoleruj ją do sucha. Pamiętaj, żeby zawsze czekać aż płyta ostygnie! Wówczas szybciej uporasz się z zabrudzeniami.

Jak czyścić płytę indukcyjną?

Skrobaczka do płyt

Jeżeli przypalenie jest bardzo silne, z pomocą przyjdzie specjalny skrobak! Swoim wyglądem przypomina on nieco szpachelkę. Producenci bardzo często dołączają ten „wynalazek” do płyt grzewczych, jednak bez problemu kupisz go również w sklepie ze sprzętem AGD.

Zanim zaczniesz zeskrobywać przypalenia, poczekaj na wystygnięcie płyty. Następnie usuń resztki jedzenia miękką ściereczką i przemyj powierzchnię po użyciu skrobaka. Uważaj, żeby obchodzić się ze skrobaczką niezwykle delikatnie – tak, by nie uszkodzić nią powierzchni płyty. Oczywiście, skrobak to nie tylko delikatność w posługiwaniu się nim – trzeba być również bardzo dokładnym! Nie można więc pomijać żadnych resztek i koniecznie pamiętać o przemyciu płyty po zakończonej pracy.

Warto pamiętać również o tym, że najlepszy kąt do zeskrobywania przypaleń to 45 stopni. Staraj się nie włączać indukcji, zanim nie usuniesz z niej wszystkich resztek jedzenia!

Płyta ceramiczna i indukcyjna - dlaczego warto dbać o ich czystość?

Sprawa jest prosta – jeżeli nie zadbasz o pielęgnację płyty, jej wydajność znacznie… spadnie. Wpływ na jej pracę mają bowiem nawet pozornie niewielkie zabrudzenia, które powodują nierówności. One z kolei wywołują złą przenikalność ciepła, więc wydajność gotowania znacznie spada. Zatem, im gładsza i równiejsza będzie powierzchnia płyty, tym bardziej efektywne będzie przyrządzanie na niej posiłków. Powierzchnia styku płyty oraz naczynia jest w przypadku kuchenek indukcyjnych kluczową sprawą! Jest to bowiem jedyne, bezpośrednie połączenie garnków z indukcją, powodujące rozprowadzanie po nich ciepła i wpływ na prędkość przygotowania posiłku.

Dlatego staraj się regularnie dbać o powierzchnię indukcji, przecierając ją po każdym użyciu! To znacznie zmniejszy ilość uporczywych zabrudzeń i oszczędzi czasochłonnego czyszczenia płyty w przyszłości.

Ocena: 4,7/5 (głosów 17)
, aktualizacja 24 października 2018
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij