Czym i jak wyczyścić przypalony garnek - domowe sposoby na czyszczenie spalenizny

Przypalony garnek nie jest niczym nadzwyczajnym. Z pewnością niejednokrotnie zdarzyło się nam coś przypalić. Czasem wystarczy chwila nieuwagi, by dno garnka zdążyło się przypalić. O to akurat nietrudno. Problem zaczyna się dopiero wtedy, gdy chcemy wyczyścić spaleniznę. Nie każdy bowiem jest zwolennikiem chemicznych preparatów, które później mogą się przecież udzielać do pożywienia. Dlatego warto w takiej sytuacji skorzystać ze sprawdzonych metod naszych mam i babć. Czym i jak wyczyścić przypalony garnek? Czytając poniższy artykuł, dowiecie się, które domowe sposoby stosowane są najczęściej przez gospodynie.

A może zainteresuje cię także ten artykuł o czyszczeniu mikrofalówki?

Kobieta nad przypalonym garnkiem

Czym wyczyścić przypalony garnek?

Kiedy zdarzy nam się przypalić garnek (a przecież zdarza się to nawet najlepszym), powinniśmy od razu zareagować. Nie dość, że w mieszkaniu roznosi się wtedy specyficzny zapach, to powstała w garnku spalenizna, przenika do pożywienia. Przypalone danie nie smakuje tak, jak powinno. Ba, wręcz wcale nie smakuje.

No dobrze, załóżmy, że jakimś cudem udało nam się uratować potrawę. Jednak co z naczyniem? Czym wyczyścić przypalony garnek? Niewątpliwie w takiej sytuacji pomogą niezawodne domowe sposoby. W tym celu posłużyć może na przykład proszek do pieczenia lub sól kuchenna. Ze spalenizną poradzi sobie również soda oczyszczona, ocet, ryż, coca-cola, płyn do naczyń, a nawet piasek.

Domowe sposoby naszych babć już nie raz uratowały wiele gospodyń z opresji. W końcu kiedyś trzeba było sobie radzić z czyszczeniem różnych zabrudzeń bez użycia detergentów. Jak widać, tamtejsze gospodynie doskonale sobie z tym radziły, utrzymując czystość i porządek w swoich domach. Możemy więc śmiało brać z nich przykład. Zobaczmy, jak powinno wyglądać usuwanie spalenizny z wykorzystaniem powyższych produktów.

Usuwanie spalenizny

Jak wyczyścić przypalony garnek?

Na początek akcja pt. „czyszczenie trudnej spalenizny” z udziałem proszku do pieczenia. Całą saszetkę produktu należy rozrobić z odrobiną wody w taki sposób, by uzyskać konsystencję gęstej papki, którą należy nanieść na przypalenie. Najlepiej, gdy pozostawimy garnek w tym stanie na całą noc. Rano wystarczy go umyć i po spaleniźnie nie powinno być śladu. W ten sam sposób należy postąpić, wykorzystując sodę oczyszczoną.

Innym skutecznym sposobem na pozbycie się uciążliwej spalenizny jest sól kuchenna. Produkt należy nasypać na dno przypalonego naczynia w taki sposób, by powstała dość grupa warstwa. Następnie dodajemy niewielką ilość wody. Powstałą papkę odstawiamy na całą noc, a rano myjemy garnek. Kolejny sprawdzony sposób to ocet. Niecałą szklankę octu (ok. 3/4) wlewamy do garnka, dodajemy tyle samo wody i gotujemy. Po zagotowaniu odstawiamy na noc. Rano bez problemu usuniemy spaleniznę.

Kolejna metoda to ryż. Wbrew pozorom to naprawdę skuteczny sposób na spaleniznę. Do garnka wsypujemy garść białego ryżu i zalewamy go wodą. Gotujemy przez ok. 2 godziny. Ryż powinien wchłonąć spaleniznę. Jeszcze inną metodą jest coca-cola, która słynie z odrdzewiania. Jak się okazuje, świetnie działa też na spaleniznę, przyczyniając się do jej rozpuszczenia. Kiedy powyższe metody zawodzą bądź po prostu zależy nam na czasie, możemy sięgnąć wówczas po najbardziej prymitywny, lecz jakże skuteczny sposób na przypalony garnek – piasek. Czyszczenie przypalonego garnka gąbką z piaskiem będzie niezawodne. Uwaga! Piasek może pozostawić drobne ryski. Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu domowe sposoby.

Przydatne akcesoria do sprzątania i nie tylko :)

Jak umyć spalony garnek, kiedy już zadziałamy na spaleniznę którymś ze sposobów?

Wymienione powyżej domowe sposoby są bardzo pomocne w usuwaniu spalenizny. Jednak samo ich zastosowanie nie gwarantuje samoistnego zniknięcia spalenizny. Po odczekaniu określonego czasu musimy umyć garnek. Jak doszorować przypalony garnek? Zabierając się za tę czynność, warto założyć rękawiczki, by nie podrażnić skóry dłoni.

Czym i jak wyczyścić przypalony garnek - domowe sposoby na czyszczenie spalenizny 2

W tej sytuacji naszą pracę wspomoże płyn do mycia naczyń. Niestety jest zbyt słabym preparatem, by w pojedynkę poradzić sobie z przypaleniem. W związku z tym stanowi jedynie dopełnienie całego procederu czyszczenia.

Ważny jest też odpowiedni zmywak. Nie może być zbyt ostry, ponieważ szorowanie może porysować powłokę. Musimy pamiętać, że garnki wykonane są z różnych materiałów. Oznacza to, że produkt, który sprawdzi się na przykład przy garnku aluminiowym (ocet), niekoniecznie będzie wskazany do czyszczenia garnka emaliowanego.

Kilka wskazówek, jak doszorować przypalony garnek, by go nie zniszczyć

Sposób czyszczenia przypalonego garnka powinniśmy dobrać na podstawie materiału, z którego został wykonany. Zdecydowanie trudniejsze w czyszczeniu są garnki z powłoką teflonową oraz te ze stali nierdzewnej. Bardzo łatwo można je porysować, przez co przestają być zdatne do użytku. Dlatego nie czyśćmy przypalonego garnka na oślep!

Absolutnie należy wystrzegać się czyszczenia z użyciem środków na bazie amoniaku bądź innych agresywnych detergentów. Podobnie jest ze zmywakami. Powinniśmy unikać tych metalowych, ponieważ mogą trwale porysować dno garnka. Niewskazane jest także używanie druciaka. Najlepsza rada to po prostu zapobieganie.

Mamy nadzieję, że powyższe odpowiedzi na pytanie: jak umyć spalony garnek, okażą się pomocne w „kryzysowej” sytuacji. Szeroki wybór metod od soli, octu, coli, aż po proszek do pieczenia i piasek, gwarantuje nam skuteczne pozbycie się spalenizny. Pomimo że wiemy już, jak wyczyścić przypalony garnek, starajmy się jednak zapobiegać tego typu sytuacjom. Dzięki przezorności zaoszczędzimy zarówno nerwy, jak i czas. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły na temat ADG w domu.

Ocena: 4,8/5 (głosów 18)
, aktualizacja 9 października 2019
Komentarze (11)
  • 08 października 2019 12:10 - ~Ania napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    U mnie przypalony garnek jest na porządku dziennym. Dziękuję bardzo za rady, jak się tej spalenizny pozbyć. A może jakieś tipy jak zapobiec przypalaniu? ;)

  • 09 października 2019 09:10 - ~apa napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    Nie będziesz przypalać zmniejszając temperaturę,a naczynie z grubszym dnem stopniowo się nagrzeje

  • 09 października 2019 02:10 - ~Ania napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @apa z grubszym dnem? Nie pomyślałam o tym. Co to daje tak właściwie?

  • 12 października 2019 07:10 - ~Mela napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @Ania po co się męczysz i nadal korzystasz z takich przypalonych ? Nie lepiej zainwestować w coś nowego ?
    Może po prostu zamiast dawać dużego ognia, wystarczy go zmniejszyć ?

  • 12 października 2019 09:10 - ~dama napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @Ania tylko wiesz... jak tak ciągle przypalasz garnki to one dość szybko przestają się nadawać do gotowania... Przynajmniej tak czytałam, że takie garnki nie powinny mieć miejsca w żadnej kuchni.
    @Apa wiesz jak masz taki garnek z potrójnym dnem np. do odpalasz dużą temperaturę, garnek się szybko nagrzewa, a potem zmniejszasz ogień i garnek sam oddaje już to zgromadzone ciepło. Ja tak przynajmniej robię i efekt zawsze uzyskuję odpowiedni.

  • 13 października 2019 09:10 - ~yudi napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @dama przypalone garnki się psują i coraz cięzej coś ugotować nie przypalając ponownie.
    @dama bardzo ciekawe, czyli zużywasz mniej gazu/prądu rozumiem? jak szukać takiego garnka?

  • 13 października 2019 10:10 - ~Mela napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @Ania poza tym przypalone garnki to przypalone jedzenie no i smród, kto chciałby coś takiego jeść z takiego garnka. A przecież wyposażenie do kuchni już do najdroższych nie należy
    @yudi po prostu szukają garnka z wielowarstwowym dnem :)

  • 13 października 2019 11:10 - ~tesla napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @mela no tu można się zdziwić. Porządne garnki sporo kosztują. No chyba, że ja o czymś nie wiem.
    @dama ale to się sprawdza tylko przy długim gotowaniu czy przy szybkich potrawach też mamy jakieś benefity z posiadania takich garnków?

  • 15 października 2019 02:10 - ~topek napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @tesla ta cena się musi z czegoś brać. zastosowane technologie, jakość wykonania - nie tylko marka.

    @Mela jak coś się przypali to raczej już sie nie nadaje do zjedzenia. dobre akcesoria w kuchni to podstawa aby zorbić coś dobrego :)

  • 18 października 2019 04:10 - ~balo napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @topek nie wszystkie drogie rzeczy są też wartościowe. czsami to tylko marketing.
    @tesla zdecydowanie szybciej garnek łapie temperature i dużo dłuzej ja trzyma wiec to oszczędnośc :)

  • 18 października 2019 04:10 - ~Roksana napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @balo niestety. Czasami to większy szmelc niż te tańsze ;p @balo i takie garnki nadają się i na zwykłą kuchenkę i na indukcję?

Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij