Czym i jak wyczyścić przypalony garnek - domowe sposoby na czyszczenie spalenizny
Przypalony garnek nie jest niczym nadzwyczajnym. Z pewnością niejednokrotnie zdarzyło się nam coś przypalić. Czasem wystarczy chwila nieuwagi, by dno garnka zdążyło się przypalić. O to akurat nietrudno. Problem zaczyna się dopiero wtedy, gdy chcemy wyczyścić spaleniznę. Nie każdy bowiem jest zwolennikiem chemicznych preparatów, które później mogą się przecież udzielać do pożywienia. Dlatego warto w takiej sytuacji skorzystać ze sprawdzonych metod naszych mam i babć. Czym i jak wyczyścić przypalony garnek? Czytając poniższy artykuł, dowiecie się, które domowe sposoby stosowane są najczęściej przez gospodynie.
A może zainteresuje cię także ten artykuł o czyszczeniu mikrofalówki?

Czym wyczyścić przypalony garnek?
Kiedy zdarzy nam się przypalić garnek (a przecież zdarza się to nawet najlepszym), powinniśmy od razu zareagować. Nie dość, że w mieszkaniu roznosi się wtedy specyficzny zapach, to powstała w garnku spalenizna, przenika do pożywienia. Przypalone danie nie smakuje tak, jak powinno. Ba, wręcz wcale nie smakuje.
No dobrze, załóżmy, że jakimś cudem udało nam się uratować potrawę. Jednak co z naczyniem? Czym wyczyścić przypalony garnek? Niewątpliwie w takiej sytuacji pomogą niezawodne domowe sposoby. W tym celu posłużyć może na przykład proszek do pieczenia lub sól kuchenna. Ze spalenizną poradzi sobie również soda oczyszczona, ocet, ryż, coca-cola, płyn do naczyń, a nawet piasek.
Domowe sposoby naszych babć już nie raz uratowały wiele gospodyń z opresji. W końcu kiedyś trzeba było sobie radzić z czyszczeniem różnych zabrudzeń bez użycia detergentów. Jak widać, tamtejsze gospodynie doskonale sobie z tym radziły, utrzymując czystość i porządek w swoich domach. Możemy więc śmiało brać z nich przykład. Zobaczmy, jak powinno wyglądać usuwanie spalenizny z wykorzystaniem powyższych produktów.
Usuwanie spalenizny
Jak wyczyścić przypalony garnek?
Na początek akcja pt. „czyszczenie trudnej spalenizny” z udziałem proszku do pieczenia. Całą saszetkę produktu należy rozrobić z odrobiną wody w taki sposób, by uzyskać konsystencję gęstej papki, którą należy nanieść na przypalenie. Najlepiej, gdy pozostawimy garnek w tym stanie na całą noc. Rano wystarczy go umyć i po spaleniźnie nie powinno być śladu. W ten sam sposób należy postąpić, wykorzystując sodę oczyszczoną.
Innym skutecznym sposobem na pozbycie się uciążliwej spalenizny jest sól kuchenna. Produkt należy nasypać na dno przypalonego naczynia w taki sposób, by powstała dość grupa warstwa. Następnie dodajemy niewielką ilość wody. Powstałą papkę odstawiamy na całą noc, a rano myjemy garnek. Kolejny sprawdzony sposób to ocet. Niecałą szklankę octu (ok. 3/4) wlewamy do garnka, dodajemy tyle samo wody i gotujemy. Po zagotowaniu odstawiamy na noc. Rano bez problemu usuniemy spaleniznę.
Kolejna metoda to ryż. Wbrew pozorom to naprawdę skuteczny sposób na spaleniznę. Do garnka wsypujemy garść białego ryżu i zalewamy go wodą. Gotujemy przez ok. 2 godziny. Ryż powinien wchłonąć spaleniznę. Jeszcze inną metodą jest coca-cola, która słynie z odrdzewiania. Jak się okazuje, świetnie działa też na spaleniznę, przyczyniając się do jej rozpuszczenia. Kiedy powyższe metody zawodzą bądź po prostu zależy nam na czasie, możemy sięgnąć wówczas po najbardziej prymitywny, lecz jakże skuteczny sposób na przypalony garnek – piasek. Czyszczenie przypalonego garnka gąbką z piaskiem będzie niezawodne. Uwaga! Piasek może pozostawić drobne ryski. Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu domowe sposoby.
Jak umyć spalony garnek, kiedy już zadziałamy na spaleniznę którymś ze sposobów?
Wymienione powyżej domowe sposoby są bardzo pomocne w usuwaniu spalenizny. Jednak samo ich zastosowanie nie gwarantuje samoistnego zniknięcia spalenizny. Po odczekaniu określonego czasu musimy umyć garnek. Jak doszorować przypalony garnek? Zabierając się za tę czynność, warto założyć rękawiczki, by nie podrażnić skóry dłoni.

W tej sytuacji naszą pracę wspomoże płyn do mycia naczyń. Niestety jest zbyt słabym preparatem, by w pojedynkę poradzić sobie z przypaleniem. W związku z tym stanowi jedynie dopełnienie całego procederu czyszczenia.
Ważny jest też odpowiedni zmywak. Nie może być zbyt ostry, ponieważ szorowanie może porysować powłokę. Musimy pamiętać, że garnki wykonane są z różnych materiałów. Oznacza to, że produkt, który sprawdzi się na przykład przy garnku aluminiowym (ocet), niekoniecznie będzie wskazany do czyszczenia garnka emaliowanego.
Kilka wskazówek, jak doszorować przypalony garnek, by go nie zniszczyć
Sposób czyszczenia przypalonego garnka powinniśmy dobrać na podstawie materiału, z którego został wykonany. Zdecydowanie trudniejsze w czyszczeniu są garnki z powłoką teflonową oraz te ze stali nierdzewnej. Bardzo łatwo można je porysować, przez co przestają być zdatne do użytku. Dlatego nie czyśćmy przypalonego garnka na oślep!
Absolutnie należy wystrzegać się czyszczenia z użyciem środków na bazie amoniaku bądź innych agresywnych detergentów. Podobnie jest ze zmywakami. Powinniśmy unikać tych metalowych, ponieważ mogą trwale porysować dno garnka. Niewskazane jest także używanie druciaka. Najlepsza rada to po prostu zapobieganie.
Mamy nadzieję, że powyższe odpowiedzi na pytanie: jak umyć spalony garnek, okażą się pomocne w „kryzysowej” sytuacji. Szeroki wybór metod od soli, octu, coli, aż po proszek do pieczenia i piasek, gwarantuje nam skuteczne pozbycie się spalenizny. Pomimo że wiemy już, jak wyczyścić przypalony garnek, starajmy się jednak zapobiegać tego typu sytuacjom. Dzięki przezorności zaoszczędzimy zarówno nerwy, jak i czas. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły na temat ADG w domu.
Może po prostu zamiast dawać dużego ognia, wystarczy go zmniejszyć ?
@Apa wiesz jak masz taki garnek z potrójnym dnem np. do odpalasz dużą temperaturę, garnek się szybko nagrzewa, a potem zmniejszasz ogień i garnek sam oddaje już to zgromadzone ciepło. Ja tak przynajmniej robię i efekt zawsze uzyskuję odpowiedni.
@dama bardzo ciekawe, czyli zużywasz mniej gazu/prądu rozumiem? jak szukać takiego garnka?
@yudi po prostu szukają garnka z wielowarstwowym dnem :)
@dama ale to się sprawdza tylko przy długim gotowaniu czy przy szybkich potrawach też mamy jakieś benefity z posiadania takich garnków?
@Mela jak coś się przypali to raczej już sie nie nadaje do zjedzenia. dobre akcesoria w kuchni to podstawa aby zorbić coś dobrego :)
@tesla zdecydowanie szybciej garnek łapie temperature i dużo dłuzej ja trzyma wiec to oszczędnośc :)
@Mela powiesz coś więcej ? z jakiej firmy? też mam problem z wiecznym szorowaniem.
@kora, ta łatwośc w myciu to dzięki powłoce nieprzywierającej
@joanna dzięki tej powłoce w końcu skończyło się wieczne zalewanie i szorowanie garnków :)
@Monika to przywieranie resztek to najzwyczajniej w świecie marnowanie jedzenia.. Zawsze się wkurzałam, gdy przewidywałam jajecznicę dla 4 osób a zjadły 3...
@dorota może musisz uważniej pilnować jedzenia albo zmień garnki. miałem taki problem i okazało się, że były wadliwe.
@szok niestety zużyte garnki nie nadają się do niczego, no chyba że kupujesz też jakieś no name to wtedy też nie ma czego się spodziewać
@garnki no name mogą być wadliwe i od samego początku przysporzą nam problemu w kuchni.
@ruta a masz jakieś ulubione- sprawdzone sklepy w których warto kupować?
@red w moim przypadku w markecie kupowałam wyposażenie od ambition, bardzo spoko jakościowo i cena też okej.