Czym zastąpić papier do pieczenia? Oto najlepsze alternatywy
Papier do pieczenia to jeden tych akcesoriów kuchennych, jaki wykorzystywany jest bardzo często. Pomaga on bowiem ochraniać produkty w trakcie ich przygotowania i ułatwia ich przyrządzenie. Często jednak okazuje się, że akurat… nie mamy go pod ręką. Co zrobić w takim przypadku i czym zastąpić papier do pieczenia? Okazuje się, że zamiast papieru do pieczenia można użyć wiele innych substytutów. Co to takiego? Podpowiadamy!
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o gotowaniu.
Czym zastąpić papier do pieczenia?
Papier do pieczenia – skąd się wzięła jego popularność?
Produkt ten słynie ze swojej dużej gęstości, a powleczony jest on silikonową powłoką, będącą nieprzywieralną. Często jest to również powłoka tłuszczowa. Dzięki dość rygorystycznej jego produkcji, nadającej właściwości niemal ognioodporne, całość jest bardzo wytrzymała na warunki w piekarniku (zazwyczaj w takim samym stanie papier wytrzyma aż do 230 st. C). Jak to się dzieje? Otóż, papier ten kompresuje się na arkusze, a następnie poddaje kąpieli kwasowej i przemywa.
Papierem wykłada się najczęściej blachy z aluminium oraz tortownice czy keksówki. Pozwalają one na zachowanie formy ciasta tak, jak zostało do piekarnika wsadzone – nie musisz wówczas oddzielać go od blachy, gdy się przyklei. Plusem jest to, że możesz kupić papier do pieczenia niemal w każdym sklepie. Minusem papieru do pieczenia jest jednak fakt, że jest dość mało wydajny oraz użyć można go wyłącznie raz. Coraz częściej spotykamy się więc z zastępowaniem papieru do pieczenia bardziej ekologicznymi rozwiązaniami. Czym wyłożyć blachę do pieczenia ciast, by… nie wywołać pożaru? Sprawdź także ten artykuł o pasteryzacji słoików w piekarniku.
Folia do pieczenia / mata silikonowa
Jeżeli nie masz pod ręką papieru do pieczenia, z powodzeniem zastąpić może go folia do pieczenia albo silikonowa mata. Możesz używać ich nawet przy wysokiej temperaturze przygotowywanego dania. Folia i mata są nawet nieco bardziej skuteczne od papieru do pieczenia, ponieważ potrafią zatrzymywać ciepło i używać możesz ich wiele razy! Przez to cena jest nieco wyższa niż papier do pieczenia – jednak, ta kwota bardzo szybko się zwraca.
Folia do pieczenia wyróżnia się właściwościami elastycznymi, a także jest odporna na wysokie temperatury w piekarniku. Dzięki temu możesz spokojnie piec w niej bułki bądź ciasteczka – powierzchnia folii się nie klei. Pamiętaj jednak, że silikonowych mat nie wolno używać do przechowywania produktów żywnościowych. Postaraj się też kupić kilka rozmiarów akcesoriów, aby móc dopasować je do każdej blaszki.
Folia aluminiowa do piekarnika
Zastanawiasz się, czym zastąpić papier do pieczenia? Otóż, warto będzie zastosować aluminiową folię, czyli sreberko (często też nazywane złotko). Bardzo dobrze piecze się w niej chrupkie potrawy – to dlatego, że folia aluminiowa pokryta jest powłoką żaroodporną. Sprawia to, że nie straszne są jej wysokie temperatury w piekarniku. Folią możesz wyłożyć zarówno blaszkę, jak i patelnię wstawianą do urządzenia – wówczas na pewno nie trzeba będzie dużo po sobie… sprzątać.
Sreberko nie posiada właściwości „nieprzylepnych” – więc potrawy mogą się kleić do jedzenia. To chyba jedyny minus folii aluminiowej. Jeżeli używasz więc jej w trakcie pieczenia, wystarczy posmarować folię szczyptą… oleju! Dzięki temu potrawy nie powinny przywierać i blacha się nie zabrudzi. A może zainteresuje cię także ten artykuł o dymie z piekarnika w czasie pieczenia?
Czym wyłożyć blachę do pieczenia ciast?
Tłuszcz zamiast papieru do pieczenia
Jeżeli nie posiadasz ani folii aluminiowej, ani sreberka, warto będzie zwyczajnie… natłuścić formę do pieczenia. Możesz zrobić to przy użyciu masła, oleju czy też sprayu zawierającego tłuszcz. Jest to rozwiązanie stosowane już od bardzo dawna – jednak nie sprawdzi się zbyt dobrze przy każdego rodzaju pożywieniu. Dlaczego? Otóż, tłuszcz rozgrzewa się mocniej jak np. masa ciasta – a więc, jego spód może się przypalić, a nawet… stracić smak.
Ze względu na to, warto będzie używać tłuszczów roślinnych – one nie posiadają aż tak silnego aromatu, jak tłuszcze zwierzęce!
Bułka tarta
Jeżeli nie wiesz, czym zastąpić papier do pieczenia, możesz wykorzystać w tym celu… bułkę tartą! To sposób, z jakiego korzystali nasi rodzice i dziadkowie! Dzięki bułce tartej ciasto nie przyklei się do blachy bądź foremki, a będzie też miało… dość ciekawą teksturę po wyjęciu z piekarnika!
Bułką tartą można również potraktować pasztety czy wytrawne dania. Wystarczy, że nasmarujesz blaszkę do pieczenia cienką warstwą tłuszczu i posypiesz na nią bułkę tartą. Pamiętaj, aby warstwa bułki nie była gruba, ale jednak przykryła całą blaszkę. Nie masz bułki tartej? Zastąp ją kaszką manną albo płatkami jęczmiennymi!
Czym jeszcze można zastąpić papier do pieczenia?
Jeżeli nie posiadasz żadnych z powyżej wymienionych produktów, możesz użyć również akcesoriów takich, jak;
- foremki silikonowe – stosowane coraz chętniej ze względu na to, że są łatwe w użyciu i estetycznie wykonane, a także wielorazowego użytku. Poza tym, silikon dobrze znosi wysoką temperaturę, nie zmienia kształtu i nie wymaga smarowania go tłuszczami. Pamiętaj przy tym, że im twardsze będą foremki silikonowe, tym dłużej posłużą. To samo dotyczy mat silikonowych, o jakich wspominaliśmy już wcześniej. Warto wydać trochę więcej pieniędzy, by zyskać porządny i wytrzymały produkt na… wiele lat.
- papier śniadaniowy – jeżeli posmarujesz papier śniadaniowy masłem i wyłożysz go w blaszce, zadziała on podobnie jak papier do pieczenia.
- opakowanie po margarynie – wystarczy położyć na foremkę zużyte opakowanie po margarynie i… gotowe!
- papier pergaminowy – podobnie, jak papier śniadaniowy, należy wyłożyć nim blaszkę. Następnie, posmaruj papier pergaminowy olejem, za pomocą małego pędzelka.
Pamiętaj, że…
Nie kładź na blaszkę produktów, jakie nie są odporne na działanie wysokiej temperatury w piekarniku! Jeżeli bowiem zdecydujesz się na taki, możesz stworzyć realne zagrożenie w postaci… pożaru! Warto więc korzystać tylko ze sprawdzonych, alternatywnych metod, jak wymienionych powyżej. Przy używaniu ognia nie warto kombinować! Grozi to bowiem uszczerbkiem nie tylko na zdrowiu domowników, ale i… życiu rodziny oraz innych mieszkańców!
"zamiast papieru do pieczenia można użyć wiele innych substytutów"
nie "wiele" tylko WIELU i nie "innych substytutów" tylko SUBSTYTUTÓW. Słowo "innych" sugeruje że papier jest też substytutem.
Nie wiem też co znaczy że "papier KOMPRESUJE się na arkusze" ???
A teraz do meritum.
Papieru w ogóle nie używam ponieważ jest, jak sama Pani napisała, powleczony silikonem i nasączany jakąś chemią. To wszystko w wysokiej temperaturze przechodzi do żywności. Jako zamienniki proponuje Pani folię, silikonowe maty, czyli "ZDROWE" tworzywa sztuczne, ewentualnie równie zdrową folię aluminiową. Osobiście używam masła a tam gdzie się nie da to bułki tartej.