Czym zastąpić proszek do pieczenia? Oto najlepsze zamienniki
Chcesz upiec ciasto i nagle okazuje się, że w kuchni brakuje najważniejszego składnika do wypieku – proszku do pieczenia. Ile razy się to zdarzyło, prawda? Okazuje się, że zamiast proszku do pieczenia można użyć jednak wielu innych składników, jakie pozwolą spulchnić ciasto w podobnym tempie. Czym zastąpić proszek do pieczenia? Czy może to być soda oczyszczona? A może jednak wybrać powinieneś… ocet? No chyba, że przygotować możesz swój własny, domowy proszek do pieczenia? Podpowiadamy!
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o gotowaniu.
Czym zastąpić proszek do pieczenia?
Skład proszku do pieczenia
Zanim zaczniesz szukać zamienników proszku warto będzie wiedzieć, z jakich składników składa się proszek do pieczenia. Otóż, skład proszku do pieczenia jest następujący:
- wodorowęglan sodu – czyli dobrze znana wszystkim soda. Jest to produkt gazotwórczy, jaki odpowiada za tworzenie siędwutlenku węgla – dzięki temu, ciasto staje się pulchne (w temperaturze min. 160 st. C),
- kwas cytrynowy – może być również adypinowy lub winowy. Dzięki niemu soda zaczyna działać i spulchniać ciasto,
- stabilizator – jest skrobią, czyli wypełniaczem ciasta. Zapobiega ona zbrylaniu się proszku do pieczenia w cieście.
Soda zamiast proszku
Nie da się ukryć, że soda oczyszczona jest jednym z tych zamienników proszku do pieczenia, jakie działają najskuteczniej. Doskonale potrafi bowiem spulchnić ciasto, jednak przy pamiętaniu o jednej ważnej zasadzie – soda musi być aktywowana… kwaśnym produktem. Dlatego, razem z sodą oczyszczoną trzeba użyć czegoś kwaśnego, jak np.:
- ocet,
- maślanka,
- kefir,
- cukier ciemny,
- sok z cytrusów,
- jabłko,
- melasa,
- miód,
- śmietana.
Zastanawiasz się, ile sody trzeba dodać, żeby powstało ciasto na sodzie? Otóż, zaledwie 1 łyżeczka sody zastąpi 3 łyżki proszku do pieczenia. Jeżeli sody wsypiesz bowiem za dużo, to produkty o kwaśnym odczynie mogą jej zwyczajnie nie zdołać przerobić – ciasto może więc wówczas gorzkawo smakować. Ile sody użyć w cieście? Otóż, musisz najpierw zobaczyć, ile ciasto wymaga łyżek proszku do pieczenia i przeliczyć je na łyżeczki sody oczyszczonej. Pamiętaj jednak o tym, aby zastosować również nieco większą ilość kwaśnego produktu niż dodałeś do ciasta sody. Ciasto na sodzie zacznie się spulchniać od razu po jej dodaniu, więc masa musi błyskawicznie wylądować w rozgrzanym piekarniku! Pamiętaj o tym – jeżeli bowiem będziesz przechowywać surowe ciasto zbyt długo w temperaturze pokojowej, podczas pieczenia w piekarniku może zwyczajnie… nie wyrosnąć! Jak widzisz, soda zamiast proszku do pieczenia jest znakomitym rozwiązaniem i jednym z tych najskuteczniejszych! Sprawdź także ten artykuł o pasteryzacji słoików w piekarniku.
A może bym tak zastąpić proszek… alkoholem?
Zastanawiasz się, czym zastąpić proszek do pieczenia? Otóż, jednym z dobrych zamienników będzie… alkohol! Doskonałymi spulchniaczami ciasta okazują się być chociażby rum czy dobrej jakości koniak. Dzięki nim ciasto spulchnieje oraz wyrośnie naprawdę wysokie. Warto wiedzieć przy tym, że 3 łyżeczki wybranego alkoholu odpowiadają dokładnie 1 łyżeczce proszku do pieczenia!
Idealnym zamiennikiem będzie też amoniak, jaki pomaga spulchnić ciasto dojrzewające. Chcesz zrobić pierniczki w piekarniku? Możesz więc z powodzeniem wybrać amoniak zamiast proszku do pieczenia! Amoniak sprawi, iż ciasto będzie miało strukturę nieco porowatą i będzie bardzo chrupkie – tego efektu nie da się uzyskać innymi składnikami spulchniającymi. Również spirytus w proszku okazuje się godnym następcą proszku do pieczenia. Ciasto z nim przygotowane możesz zamrozić i bez problemu przechowywać nawet kilka tygodni w zamrażalniku. Możesz spirytus w proszku użyć także do wypieku kruchych ciasteczek czy też innych, suchych wypieków.
Co zamiast proszku do pieczenia?
Kamień winny w proszku do pieczenia BIO
Doskonałą alternatywą dla proszku do pieczenia jest również proszek, jaki możesz wykonać… własnoręcznie. Przygotowanie jego nie zajmie wiele czasu, a cenowo wyjdzie nawet nieco taniej, jak proszek do pieczenia ze sklepu. Co powinieneś przygotować, aby zrobić taki BIO proszek własnej roboty? Otóż, potrzebne będą wyłącznie 3 składniki:
- 250 g mąki ryżowej
- 100 g sody oczyszczonej
- 90 g kamienia winnego – kamień winny jest to naturalny środek pochodzenia roślinnego, jaki spulchnia ciasto. Powstaje on podczas fermentacji bądź leżakowania wina. To właśnie dzięki niemu chociażby winiarze wiedzą, że wino nadal pracuje i jest „żywe”.
Powyższe składniki wystarczy przesiać przez sitko i dokładnie wymieszać ze sobą. Należy taki proszek schować do słoiczka bądź bardzo szczelnego pojemnika. Dlaczego wypada użyć mąki? Otóż, jeżeli zaniedbasz ten fakt i wymieszasz kamień winny wyłącznie z sodą, ciasto w piekarniku na pewno popęka i będzie… rosło nierówno! A może zainteresuje cię także ten artykuł o dymie z piekarnika w czasie pieczenia?
Woda gazowana zamiast proszku
Kolejnym zamiennikiem proszku do pieczenia okazuje się również… woda gazowana. Możesz z powodzeniem zastosować ją w procesie pieczenia ciasta, jeżeli akurat nie masz pod ręką alkoholu – bądź z pewnych względów nie chcesz zwyczajnie korzystać „procentowych” właściwości alkoholu. Co ciekawe, bąbelki z wody gazowanej będą działały podobnie, jak proszek do pieczenia – a więc, dzięki nim ciasto się dobrze „napowietrzy” i spulchnieje.
Wodę gazowaną warto jest stosować zwłaszcza przy wypiekach niskich, a także przy smażonych na patelni… placuszkach. Jeżeli chcesz usmażyć wymarzone naleśniki, nie dodawaj wszystkiego mleka, które jest w przepisie – zamiast tego, uzupełnij go właśnie… wodą gazowaną. Zobaczysz, że naleśniki wyjdą bardzo puszyste i będą tak smaczne, jak nigdy wcześniej!
Pamiętaj, że…
Jeżeli w kuchni kiedykolwiek zabraknie proszku do pieczenia, nie ma co się martwić na zapas i pędzić do sklepu! Jak widzisz, istnieje bowiem bardzo dużo różnych produktów zastępczych, dzięki którym bez problemu zastąpisz proszek do pieczenia i – mimo jego braku w kuchni – sprytnie zrobisz ulubione ciasto! Pamiętaj jedynie o tym, aby korzystać wyłącznie ze sprawdzonych alternatywnych rozwiązań, jak powyżej przez nas opisane – w przeciwnym razie ciasto może się zwyczajnie… nie udać!