Logo serwisu: Ania radzi
Menu
  • Utrzymanie czystości
    • Czystość w domu
    • Sprzątanie
    • Czyszczenie sprzętów
    • Środki czystości
    • Akcesoria do sprzątania
    • Insekty w domu
    • Odzież i buty
    • Pranie
    • Prasowanie
    • Higiena osobista
    • Obuwie
    • Nietypowe problemy
    • Uciążliwe zabrudzenia
    • Brzydkie zapachy
    • Inne problemy z czystością
    • Wyposażenie domu
      • AGD i RTV
      • Drobne AGD
      • Duże AGD
      • RTV
      • Naprawa i obsługa AGD i RTV
      • Akcesoria do domu
      • Akcesoria do łazienki
      • Akcesoria do kuchni
      • Sprzęt do prasowania
      • Pozostałe akcesoria
      • Meble
      • Meble do salonu
      • Meble do kuchni
      • Meble do sypialni
      • Wyposażenie łazienki
      • Porady praktyczne
        • Złota rączka
        • Szybkie naprawy
        • Problemy z AGD
        • Codzienne problemy
        • Jak to zrobić?
        • Praktyczne rozwiązania
        • Odnawianie i renowacja
        • W kuchni
        • Warto wiedzieć
        • Zdrowie
        • Ciekawostki
        • Pozostałe
        • Ogród
        • Moje konto
        Facebook
        Szukaj
        • Ania radzi
        • Kulinaria
        • Najlepsze zamienniki proszku do pieczenia

        Czym zastąpić proszek do pieczenia? Oto najlepsze zamienniki

        Proszek do pieczenia alternatywy
        Czym zastąpić proszek do pieczenia? Oto najlepsze zamienniki
        Opublikowano: 01.12.2023Autor: Juliusz ZawistowskiUdostępnij

        Chcesz upiec ciasto i nagle okazuje się, że w kuchni brakuje najważniejszego składnika do wypieku – proszku do pieczenia. Ile razy się to zdarzyło, prawda? Okazuje się, że zamiast proszku do pieczenia można użyć jednak wielu innych składników, jakie pozwolą spulchnić ciasto w podobnym tempie. Czym zastąpić proszek do pieczenia? Czy może to być soda oczyszczona? A może jednak wybrać powinieneś… ocet? No chyba, że przygotować możesz swój własny, domowy proszek do pieczenia? Podpowiadamy!

        Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o gotowaniu.

        Z tego artykułu dowiesz się:

        1. Czym zastąpić proszek do pieczenia?
        2. Co zamiast proszku do pieczenia?
        3. Pamiętaj, że…

        Czym zastąpić proszek do pieczenia?

        Skład proszku do pieczenia

        Zanim zaczniesz szukać zamienników proszku warto będzie wiedzieć, z jakich składników składa się proszek do pieczenia. Otóż, skład proszku do pieczenia jest następujący:

        • wodorowęglan sodu – czyli dobrze znana wszystkim soda. Jest to produkt gazotwórczy, jaki odpowiada za tworzenie siędwutlenku węgla – dzięki temu, ciasto staje się pulchne (w temperaturze min. 160 st. C),
        • kwas cytrynowy – może być również adypinowy lub winowy. Dzięki niemu soda zaczyna działać i spulchniać ciasto,
        • stabilizator – jest skrobią, czyli wypełniaczem ciasta. Zapobiega ona zbrylaniu się proszku do pieczenia w cieście.

        Soda zamiast proszku

        Nie da się ukryć, że soda oczyszczona jest jednym z tych zamienników proszku do pieczenia, jakie działają najskuteczniej. Doskonale potrafi bowiem spulchnić ciasto, jednak przy pamiętaniu o jednej ważnej zasadzie – soda musi być aktywowana… kwaśnym produktem. Dlatego, razem z sodą oczyszczoną trzeba użyć czegoś kwaśnego, jak np.:

        • ocet,
        • maślanka,
        • kefir,
        • cukier ciemny,
        • sok z cytrusów,
        • jabłko,
        • melasa,
        • miód,
        • śmietana.

        Zastanawiasz się, ile sody trzeba dodać, żeby powstało ciasto na sodzie? Otóż, zaledwie 1 łyżeczka sody zastąpi 3 łyżki proszku do pieczenia. Jeżeli sody wsypiesz bowiem za dużo, to produkty o kwaśnym odczynie mogą jej zwyczajnie nie zdołać przerobić – ciasto może więc wówczas gorzkawo smakować. Ile sody użyć w cieście? Otóż, musisz najpierw zobaczyć, ile ciasto wymaga łyżek proszku do pieczenia i przeliczyć je na łyżeczki sody oczyszczonej. Pamiętaj jednak o tym, aby zastosować również nieco większą ilość kwaśnego produktu niż dodałeś do ciasta sody. Ciasto na sodzie zacznie się spulchniać od razu po jej dodaniu, więc masa musi błyskawicznie wylądować w rozgrzanym piekarniku! Pamiętaj o tym – jeżeli bowiem będziesz przechowywać surowe ciasto zbyt długo w temperaturze pokojowej, podczas pieczenia w piekarniku może zwyczajnie… nie wyrosnąć! Jak widzisz, soda zamiast proszku do pieczenia jest znakomitym rozwiązaniem i jednym z tych najskuteczniejszych! Sprawdź także ten artykuł o pasteryzacji słoików w piekarniku.

        A może bym tak zastąpić proszek… alkoholem?

        Zastanawiasz się, czym zastąpić proszek do pieczenia? Otóż, jednym z dobrych zamienników będzie… alkohol! Doskonałymi spulchniaczami ciasta okazują się być chociażby rum czy dobrej jakości koniak. Dzięki nim ciasto spulchnieje oraz wyrośnie naprawdę wysokie. Warto wiedzieć przy tym, że 3 łyżeczki wybranego alkoholu odpowiadają dokładnie 1 łyżeczce proszku do pieczenia!

        Idealnym zamiennikiem będzie też amoniak, jaki pomaga spulchnić ciasto dojrzewające. Chcesz zrobić pierniczki w piekarniku? Możesz więc z powodzeniem wybrać amoniak zamiast proszku do pieczenia! Amoniak sprawi, iż ciasto będzie miało strukturę nieco porowatą i będzie bardzo chrupkie – tego efektu nie da się uzyskać innymi składnikami spulchniającymi. Również spirytus w proszku okazuje się godnym następcą proszku do pieczenia. Ciasto z nim przygotowane możesz zamrozić i bez problemu przechowywać nawet kilka tygodni w zamrażalniku. Możesz spirytus w proszku użyć także do wypieku kruchych ciasteczek czy też innych, suchych wypieków.

        Co zamiast proszku do pieczenia?

        Kamień winny w proszku do pieczenia BIO

        Doskonałą alternatywą dla proszku do pieczenia jest również proszek, jaki możesz wykonać… własnoręcznie. Przygotowanie jego nie zajmie wiele czasu, a cenowo wyjdzie nawet nieco taniej, jak proszek do pieczenia ze sklepu. Co powinieneś przygotować, aby zrobić taki BIO proszek własnej roboty? Otóż, potrzebne będą wyłącznie 3 składniki:

        • 250 g mąki ryżowej
        • 100 g sody oczyszczonej
        • 90 g kamienia winnego – kamień winny jest to naturalny środek pochodzenia roślinnego, jaki spulchnia ciasto. Powstaje on podczas fermentacji bądź leżakowania wina. To właśnie dzięki niemu chociażby winiarze wiedzą, że wino nadal pracuje i jest „żywe”.
        Zamienniki proszku do pieczenia
        Czym zastąpić proszek do pieczenia? Oto najlepsze zamienniki

        Powyższe składniki wystarczy przesiać przez sitko i dokładnie wymieszać ze sobą. Należy taki proszek schować do słoiczka bądź bardzo szczelnego pojemnika. Dlaczego wypada użyć mąki? Otóż, jeżeli zaniedbasz ten fakt i wymieszasz kamień winny wyłącznie z sodą, ciasto w piekarniku na pewno popęka i będzie… rosło nierówno! A może zainteresuje cię także ten artykuł o dymie z piekarnika w czasie pieczenia?

        Woda gazowana zamiast proszku

        Kolejnym zamiennikiem proszku do pieczenia okazuje się również… woda gazowana. Możesz z powodzeniem zastosować ją w procesie pieczenia ciasta, jeżeli akurat nie masz pod ręką alkoholu – bądź z pewnych względów nie chcesz zwyczajnie korzystać „procentowych” właściwości alkoholu. Co ciekawe, bąbelki z wody gazowanej będą działały podobnie, jak proszek do pieczenia – a więc, dzięki nim ciasto się dobrze „napowietrzy” i spulchnieje.

        Wodę gazowaną warto jest stosować zwłaszcza przy wypiekach niskich, a także przy smażonych na patelni… placuszkach. Jeżeli chcesz usmażyć wymarzone naleśniki, nie dodawaj wszystkiego mleka, które jest w przepisie – zamiast tego, uzupełnij go właśnie… wodą gazowaną. Zobaczysz, że naleśniki wyjdą bardzo puszyste i będą tak smaczne, jak nigdy wcześniej!

        Pamiętaj, że…

        Jeżeli w kuchni kiedykolwiek zabraknie proszku do pieczenia, nie ma co się martwić na zapas i pędzić do sklepu! Jak widzisz, istnieje bowiem bardzo dużo różnych produktów zastępczych, dzięki którym bez problemu zastąpisz proszek do pieczenia i – mimo jego braku w kuchni – sprytnie zrobisz ulubione ciasto! Pamiętaj jedynie o tym, aby korzystać wyłącznie ze sprawdzonych alternatywnych rozwiązań, jak powyżej przez nas opisane – w przeciwnym razie ciasto może się zwyczajnie… nie udać!

        Czytaj także:
        • Najlepszy zamiennik proszku do pieczenia. Zobacz, co zastosować
        • Ile sody zamiast proszku do pieczenia? Przedstawiamy praktyczny poradnik
        • Jak stosować proszek do pieczenia na grzybicę? Wyjaśniamy
        • Jak wykorzystać proszek do pieczenia na karaluchy? Oto sprawdzone sposoby
        • Soda oczyszczona do prania - jak ją prawidłowo używać do pralki

        Ania radzi
        • Grupa KB.pl - informacje
        • Kontakt
        • Reklama
        • Załóż konto
        • Logowanie
        • Facebook
        • X.com
        Mapa strony
        • Aktualności
        • Artykuły
        • Tagi
        • Autorzy
        Inne serwisy Grupy KB.pl
        • KB.pl
        • Fajny Ogród
        • Fajny Zwierzak
        • Kroniki Dziejów
        • Fajne Gotowanie
        • Spokojnie o ciąży
        Informacje prawne
        • Regulamin
        • Polityka prywatnosci i cookies
        • Regulamin DSA
        • Zaufani partnerzy
        © 2017-2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.