Regularne mycie piekarnika

Czyszczenie piekarnika należy przeprowadzać regularnie. Jeśli nie dopuścisz do sytuacji, w której nagromadzi się tłuszcz, brud i resztki jedzenia, wtedy tak naprawdę czyszczenie nie będzie żadną filozofią. Raz w tygodniu wnętrze piekarnika należy przetrzeć ściereczką. Przydatna będzie w tym wypadku woda z octem. Taka mieszanina powinna pomóc i usunąć wszelkie zabrudzenia. Dodatkowo jest także lekko odkażająca. Nie bój się – zapach octu szybko się ulotni, wystarczy, że włączysz piekarnik na wysoką temperaturę i termoobieg na chwilkę.

Piekarnik, zwłaszcza szybkę, na której często osadza się tłuszcz, można umyć płynem do mycia naczyń. Należy go potem dobrze spłukać letnią wodą i wytrzeć do sucha. Płyn nie powinien przedostać się do jedzenia. To wystarczy, by utrzymać piekarnik w czystości, gorzej jeśli jest bardzo brudny. A może zainteresuje cię także artykuł o piekarniku samoczyszczącym?

Czyszczenie piekarnika z termoobiegiem

Jeśli twój piekarnik jest wyposażony w termoobieg, czyszczenie może być łatwiejsze niż się spodziewasz. Nawet bardzo brudne wnętrze piekarnika poddaje się temu sposobowi. Wystarczy, że wstawisz do środka naczynie żaroodporne wypełnione wodą i nastawisz na kilka minut wysoką temperaturę i termoobieg.

Wytwarzająca się para wodna dokładnie pokryje wszystkie ścianki i szybkę. Błyskawicznie rozmiękczy brud, także te najbardziej tłuste smugi. Tym sposobem ich usunięcie będzie bardzo proste. Teraz wystarczy, że sięgniesz po ściereczkę z płynem do mycia naczyń lub zwykłą wodę z octem i przetrzesz ścianki i szybkę. Ale uwaga – wnętrze piekarnika będzie w tym wypadku gorące. Odczekaj chwilkę, ale nie za długo, tak, żeby wszystkie zabrudzenia nie zdążyły znów zastygnąć. W czasie mycia zachowaj ostrożność.

Czyszczenie piekarnika z termoobiegiem można wykonać za pomocą sody oczyszczonej i octu. Domowe sposoby są bardzo skuteczne, warto je więc wypróbować.
Czyszczenie piekarnika z termoobiegiem - sprawdzone metody i domowe sposoby

Jak wyczyścić piekarnik? Sposób na mocniejsze zabrudzenia

Para wodna służy do rozmiękczania zabrudzeń, nie do ich usuwania. Może okazać się, że nie usunie wszystkich zabrudzeń, a na ruszcie pozostaną drobinki jedzenia i smugi tłuszczu. Nie należy jednak w tym przypadku sięgać po środki chemiczne, których drobinki i opary mogą się przedostawać do jedzenia. Są bardzo szkodliwe, więc należy szczególnie uważać w czasie zmywania i spłukiwania ich, a jeszcze lepiej w ogóle z nich zrezygnować, tylko sięgnąć po inne domowe sposoby. W tym wypadku wodna z octem może nie dać rady, warto więc sięgnąć po jeszcze silniejsze rozwiązania.

Twojemu piekarnikowi potrzebny jest… peeling. A raczej coś podobnego. Wodę należy zmieszać z sodą oczyszczoną w proporcji 1:1. Powstanie gęsta papka, którą musisz nałożyć na szorstką stronę gąbki. Soda nie zdąży się rozpuścić w całości, a jej drobinki będą działały na zdzierały zabrudzenia. Dzięki temu możesz dokładnie wyszorować wnętrze piekarnika, bez obaw, że uszkodzisz jego powłokę. Soda pomoże także usunąć tłuszcz, jeśli jednak jest go dużo, do mieszaniny dołóż łyżeczkę płynu do mycia naczyń.

Papkę możesz rozłożyć i zostawić na jakiś czas, by lepiej poradziła sobie z zabrudzeniami. Należy ją dokładnie zmyć letnią wodą. Soda oczyszczona, podobnie jak ocet jest w pełni bezpieczna i wyparuje pod wpływem wysokiej temperatury, więc nie musisz się przejmować tym, że niewidoczne drobinki pozostaną w środku.

ikona podziel się Przekaż dalej