Deska do krojenia - rodzaje, materiały, ceny, rozmiary, opinie
Zakup deski do krojenia wcale nie jest tak prosty, jak mogłoby się wydawać. Często pojawia się dylemat, którą deskę wybrać – tę tradycyjną drewnianą czy może lepsza byłaby nowoczesna szklana deska do krojenia? Kiedy padnie decyzja co do materiału deski, pojawia się kolejny problem – rozmiar i kształt. Aby ułatwić decyzję, poniżej opisaliśmy cechy poszczególnych desek, ich rozmiar, ceny oraz opinie.
Jeśli szukasz cennych porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły na temat sprzątania kuchni.

Deska kuchenna – rodzaje
Deska do krojenia to jedno z podstawowych akcesoriów w każdej kuchni. Bez niej krojenie czegokolwiek byłoby niehigieniczne, a na dodatek mocno ucierpiałby na tym blat kuchenny czy stół. Kiedyś zwracano jedynie uwagę na praktyczność tego przedmiotu, dziś natomiast liczą się też walory estetyczne. Wraz ze zmianą poglądów na temat deski do krojenia, producenci zadbali o to, abyśmy dosłownie mieli w czym wybierać. Można kupić jedną sztukę lub zestaw desek.
Dostępne są deski w różnych kolorach, kształtach i rozmiarach, wykonane z różnych materiałów. Dzięki temu można wybrać taką deskę, która idealnie wkomponuje się w styl każdej kuchni. Może to być tradycyjna i zarazem najpopularniejsza deska drewniana (nawet z grawerem), bambusowa (mocno sprasowana trawa) lub wykonana ze szkła (często ma piękne kolorowe motywy). To jednak nie wszystkie, jakie są w sprzedaży. Znaleźć można też turystyczne małe deseczki do krojenia z plastiku czy drewna lub deski ceramiczne. A może zainteresuje cię także artykuł o czyszczeniu tostera?
Bardzo efektownie wygląda też gruba deska do krojenia wykonana z kamienia (granit lub marmur). Jest to jednak dosyć ciężkie akcesorium, choć świetnie sprawdza się przy serwowaniu przekąsek. Tradycyjne deski drewniane wykonane są zazwyczaj z buku, jesionu, dębu, cisu, akacji lub gruszy. Materiałem tych najtwardszych jest z kolei kokos i heban. Każda z desek ma jednak zarówno wady, jak i zalety. Na przykład deska drewniana jest doskonała do krojenia suchych produktów, natomiast w przypadku pokrojenia mięsa lub innego „mokrego” produktu niekoniecznie dobrze się sprawdzi.
Deska do krojenia - kształty, rozmiary i ceny
Zróbmy więc krótki przegląd tych najpopularniejszych – drewnianych, bambusowych i szklanych desek. Zaczynamy od drewnianej. Wybór jest tutaj naprawdę duży. Może to być deska okrągła (np. 35 cm za ok. 25 zł), prostokątna lub w innym kształcie (np. postać ryby, kota czy owcy). Większość z nich posiada rączkę lub otwór na palec, aby łatwiej można było je utrzymać. Okrągła deska świetnie sprawdzi się do serwowania przekąsek, ponieważ będzie wyglądała bardzo efektownie.
Kolejny rodzaj to deska bambusowa, która także występuje w przeróżnych wariantach. Kształty i rozmiary mają bardzo zbliżone do drewnianych desek (kupimy zarówno małe deseczki do krojenia, jak i masywną, grubą deskę). Różnica polega jednak na tym, że deska z bambusa nie wsiąknie wody! Możemy też zainwestować w bardzo praktyczny zestaw desek w kilku rozmiarach (np. 3 szt. za ok. 35 zł). Jeśli szukasz więcej porad, przeczytaj ten artykuł o czyszczeniu przypalonego garnka.

Coraz większą popularność zdobywa szklana deska do krojenia (np. 60x52 cm w cenie ok. 40 zł). Wszystko przez to, że jest bardzo higieniczna i odporna na bakterie. Tutaj kształt i rozmiar także jest dowolny (kwadratowa, prostokątna, mała, duża). Deska taka jest stosunkowo cienka (ok. 4 mm), lecz za to bardzo trwała. W dodatku szkło często zdobione jest różnymi kolorami i wzorami, przez co deski pełnią funkcję ozdobną. Za kamienną deskę w rozmiarze 20x30 cm trzeba natomiast zapłacić ok. 17 zł – 20 zł.
Która deska do krojenia najlepsza? – opinie
Wybór nie jest prosty. Na przykład deska drewniana i bambusowa nie nadają się do mycia w zmywarce. Z kolei szklane i ceramiczne deski często tępią noże i mogą się potłuc. Za to są higieniczne i nadają się do mycia w zmywarce. Kamienna gruba deska do krojenia jest z kolei bardzo ciężka. Co do kształtu, okrągła deska będzie dekoracją i świetną podstawką do serwowania.
Niezbyt dobre opinie ma też plastikowa deska, ponieważ po paru dniach użytkowania widoczne są na niej ślady noża. Najlepiej oceniana jest natomiast deska bambusowa, ponieważ jest łatwa w utrzymaniu i naprawdę dobrze wygląda.
Każda deska do krojenia, bez względu na rodzaj, powinna być utrzymywana w należytej czystości po każdym użytku. Z uwagi na bezpośredni kontakt z pożywieniem, podczas jej mycia nie wolno korzystać z mocnych detergentów. Wybór jest już kwestią indywidualną. Pamiętajmy, że najlepsza będzie taka deska kuchenna, która spełni nasze potrzeby.