Polędwiczka wieprzowa - delikatne i wyborne mięso

Polędwiczkę wieprzową możemy spotkać tylko w nielicznych sklepach na dziale mięsnym, ponieważ jest to nieduża część znajdująca się wzdłuż grzbietu. Najczęściej mięsień ten waży od kilkuset gram do maksymalnie ok. 2 kilogramów. To tłumaczy nie tylko trudną dostępność polędwiczek, ale również ich bardzo wysoką cenę. Warto powiedzieć, że polędwiczka również zaliczana jest jako element schabu.

To, co wyróżnia polędwicę wieprzową to przede wszystkim to, że ta część mięsa jest naprawdę pyszna, krucha i pozbawiona dużej ilości tłuszczu. Warto dodać, że jest to najbardziej wartościowe mięso wieprzowe pod względem zawartości witamin oraz innych składników odżywczych. Polędwiczka wieprzowa zawiera bardzo dużą ilość witamin z grupy B. Ponadto w swoim składzie zawiera magnez i potas. Nie można zapomnieć również o sodzie, wapniu, cynku i fosforze. Natomiast biorąc polędwicę wieprzową pod lupę, można znaleźć także śladowe ilości witaminy E.

Jak przyrządzić polędwicę wieprzową?

Pomysł na polędwicę wieprzową pod żadnym pozorem nie powinien się ograniczać tylko i wyłącznie do zapiekania jej w piekarniku. Ponieważ można ją przyrządzić naprawdę na wiele sposobów. Z polędwiczek możemy zrobić pyszny i prosty obiad, po prostu ją obsmażając. Natomiast polędwiczka wieprzowa nadaje się również na potrawy z grilla, ale także smakuje najlepiej w przepisach stir fry. Są to potrawy polegające na szybkim podsmażaniu kolejnych składników. W ten sposób najczęściej przygotowujemy potrawy z całego świata, a szczególnie z kuchni azjatyckiej.

Chociaż rzadko, to jednak przepis na polędwiczki wieprzowe obejmuje również przyrządzanie różnych zup. Do najpopularniejszej zalicza się Strogonow. Jednak i tutaj można przygotować tradycyjny i bardzo delikatny rosół. Polędwiczka wieprzowa idealnie nadaje się również do zup tajskich. Ponadto polędwiczka wieprzowa może być przygotowana na obiad po wcześniejszym podduszeniu. Świetnie będzie smakować z różnymi sosami. Szczególnie polędwicę wieprzową możemy podawać z sosami pieczarkowymi lub na bazie leśnych grzybów.

Przepis na polędwiczki

Zaczynając swoją przygodę z polędwiczkami wieprzowymi, najlepiej jest zacząć od dość prostych przepisów dedykowanych na obiad. Prosty pomysł na to, jak przyrządzić najlepiej polędwiczkę, tak naprawdę wymaga wcześniejszego przygotowania marynaty na bazie przypraw i ziół, które najbardziej lubimy, a także oliwy z oliwek bądź oleju. Świetnie sprawdzą się tutaj wszelkiego rodzaju zioła prowansalskie, papryka słodka oraz ostra, jak i również czosnek, majeranek, a nawet musztarda.

Przepisy na obiad z polędwiczki wieprzowej zapiekanej w piekarniku, zakładają trzy główne kroki. Przede wszystkim należy przyrządzić marynatę i natrzeć nią całą polędwiczkę. Zaleca się, aby mięso zostawić w marynacie przynajmniej na pół godziny lub godzinę. Jednak polędwiczka będzie naprawdę pyszna, jeżeli zamarynujemy ją na całą noc. Następnie należy mięso podsmażyć z każdej strony, tak aby zamknąć pory. Następnie przekładamy polędwiczkę do folii aluminiowej lub naczynia żaroodpornego. Całość zapiekamy mniej więcej przez pół godziny w 180 stopniach Celsjusza. Taki przepis na polędwiczki wieprzowe doskonale smakuje zarówno z ziemniakami, jak i również kaszą.

Jak zrobić polędwicę wieprzową z grilla

Już wiemy, że potrawy z grilla również w Polsce zaliczają się do bardzo popularnych. Dlatego dobrze jest dowiedzieć się, jak zrobić prosty przepis na polędwiczkę z grilla. Okazuje się, że przepisy na dania z grilla bardzo często są bardzo podobne do dań z piekarnika. Pyszna polędwiczka wyjdzie nam najlepiej, jeżeli wcześniej ją odpowiednio zamarynujemy. Aby zrobić marynatę do polędwiczek, wystarczy użyć ulubionych ziół, oliwy z oliwek oraz miodu.

Taki przepis na polędwiczki wieprzowe z grilla podsmażamy na ruszcie lub grillowej patelni. Możemy podawać różnymi dipami, grillowanymi warzywami, lub marynowanymi warzywami. Prosty pomysł na obiad z grilla pozwala nam cieszyć się smacznym i kruchym mięsem. Jeżeli nie mamy czasu na to, aby zrobić ciekawą marynatę do mięsa, możemy zawsze zastosować gotowe mieszanki przypraw. Jednak należy pamiętać o tym, że ten prosty pomysł nie wydobędzie delikatności smaku grillowanych polędwiczek. A może zainteresuje cię także ten artykuł z poradami, jak ugotować pierś kurczaka?

Jak przyrządzić zupę z polędwiczek?

Przepis na polędwiczki wieprzowe obejmuje również ciekawy pomysł na obiad w postaci zupy. Jak już wcześniej wspomniano, najpopularniejszą zupą jest strogonow. Chociaż trzeba dodać, że oryginalne przepisy na tę zupę należy przyrządzić na bazie polędwicy wołowej. Jednak możemy ją również przygotować z polędwiczek wieprzowych. W tym celu oprócz pół kilowej porcji mięsa należy przygotować jeszcze ok. 30 dag pieczarek, 2-3 nieduże cebule, pół czerwonej papryki, ogórek kiszony, śmietana, bulion oraz przecier pomidorowy.

Mięso kroimy w niedużą kostkę, obsmażamy na oliwie z oliwek, a następnie przekładamy do wcześniej przygotowanego bulionu. W dalszej kolejności obsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki, tak aż odparują wodę. Podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, a także drobno pokrojoną paprykę. Wszystkie przerobione warzywa i pieczarki wrzucamy do bulionu i gotujemy. Dodajemy przyprawy takie jak sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą, całość mieszamy z przecierem pomidorowym i ponownie zagotowujemy. Następnie całą zupę najlepiej jest zabielić gęstą śmietaną. Zupa jest naprawdę pyszna i sycąca. Można podawać ją z chrupkim pieczywem.

Inne przepisy na pyszne potrawy

Przepisy zawierające w sobie polędwiczki wieprzowe pozwalają nam na przygotowanie naprawdę ciekawych dań. Jednak to nie one dominują w naszej polskiej kuchni. Wśród tradycyjnych potraw dominuje na przykład przepis na gołąbki. Okazuje się, że tradycyjny przepis na gołąbki, zalicza się do tych bardziej pracochłonnych. Jednak dzięki odpowiedniej recepturze, może wyjść nam naprawdę pyszna potrawa. Do tradycyjnych gołąbków potrzebujemy białej kapusty, mielonego mięsa wieprzowego, a także ryżu.

Przepis na gołąbki mówi nam, aby na początku ugotować woreczek ryżu, który później będziemy mogli zmieszać z ok. 50-70 dag mięsa mielonego. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie również gotujemy kapustę przez ok. 15 minut, po czym wyjmujemy głąb i odcinamy kolejno liście, w które będziemy nakładać przygotowany farsz. Liście kapusty zawijamy niczym krokiety. Oczywiście nie jest to jedyny przepis na gołąbki, z którego możemy skorzystać. Oprócz niego dużą popularnością cieszy się przepis na gołąbki dla leniwy. To jest nie tylko pyszna potrawa, ale jednocześnie można przygotować ją w dużo krótszym czasie.

ikona podziel się Przekaż dalej