Logo serwisu: Ania radzi
Menu
  • Utrzymanie czystości
    • Czystość w domu
    • Sprzątanie
    • Czyszczenie sprzętów
    • Środki czystości
    • Akcesoria do sprzątania
    • Insekty w domu
    • Odzież i buty
    • Pranie
    • Prasowanie
    • Higiena osobista
    • Obuwie
    • Nietypowe problemy
    • Uciążliwe zabrudzenia
    • Brzydkie zapachy
    • Inne problemy z czystością
    • Wyposażenie domu
      • AGD i RTV
      • Drobne AGD
      • Duże AGD
      • RTV
      • Naprawa i obsługa AGD i RTV
      • Akcesoria do domu
      • Akcesoria do łazienki
      • Akcesoria do kuchni
      • Sprzęt do prasowania
      • Pozostałe akcesoria
      • Meble
      • Meble do salonu
      • Meble do kuchni
      • Meble do sypialni
      • Wyposażenie łazienki
      • Porady praktyczne
        • Złota rączka
        • Szybkie naprawy
        • Problemy z AGD
        • Codzienne problemy
        • Jak to zrobić?
        • Praktyczne rozwiązania
        • Odnawianie i renowacja
        • W kuchni
        • Warto wiedzieć
        • Zdrowie
        • Ciekawostki
        • Pozostałe
        • Ogród
        • Moje konto
        Facebook
        Szukaj
        • Ania radzi
        • Porady praktyczne
        • Złota rączka
        • Problemy z AGD
        • Jak zatrzymać dym z piekarnika?

        Dym z piekarnika w trakcie pieczenia – jak go zatrzymać?

        Zapewne zna ten problem każda gospodyni domowa. Przygotowujesz pieczeń na obiad lub ciasto na przyjęcie i niespodziewanie na spód piekarnika spada kilka kropel, przez które kuchenka zaczyna buchać kłębami szarego dymu. Co zrobić, żeby powstrzymać dymienie i wyjść z sytuacji cało z obiadem? Poznaj bezpieczny sposób, do którego nie potrzebujesz żadnych skomplikowanych środków chemicznych ani przerywania pieczenia. Jedyne, co będzie Ci potrzebne, to znana kuchenna substancja - soda oczyszczona
        Opublikowano: 01.12.2023Autor: Ania radziArtykuł sponsorowanyUdostępnij

        Zapewne zna ten problem każda gospodyni domowa. Przygotowujesz pieczeń na obiad lub ciasto na przyjęcie i niespodziewanie na spód piekarnika spada kilka kropel, przez które kuchenka zaczyna buchać kłębami szarego dymu. Co zrobić, żeby powstrzymać dymienie i wyjść z sytuacji cało z obiadem? Poznaj bezpieczny sposób, do którego nie potrzebujesz żadnych skomplikowanych środków chemicznych ani przerywania pieczenia. Jedyne, co będzie Ci potrzebne, to znana kuchenna substancja - soda oczyszczona

        Z tego artykułu dowiesz się:

        1. Piekarnik w kłębach dymu
        2. Bohater w Twoim domu – soda oczyszczona
        3. Gasimy pożar w piekarniku!
        4. Nieprzyjemny zapach z nowego piekarnika

        Dym z piekarnika

        Piekarnik w kłębach dymu

        Wystarczy nawet odrobina sosu czy kawałeczek sera z pizzy na spodzie rozgrzanego piekarnika, by ten zaczął bardzo mocno dymić. Jedzenie, które spadło już po chwili, zaczyna wyglądać jak węgielek. W takiej sytuacji wydaje się, że najlepszym rozwiązaniem byłoby otworzenie piekarnika, wyjęcie naczynia z jedzeniem, odczekanie, aż piekarnik wystygnie i umycie jego dna. Jednak, w wielu przypadkach, nie możemy ot tak po prostu wyłączyć piekarnika i przerwać pieczenia w jego połowie. Dzieje się tak chociażby w przypadku pieczenia ciasta. Co zrobić w takiej sytuacji?

        Bohater w Twoim domu – soda oczyszczona

        W takiej sytuacji powinnaś zwrócić się o pomoc do znanego wszystkim superbohatera – sody oczyszczonej. Ten produkt jest prawdziwym cudem i może wyczyścić wszystko. Soda pomoże Ci w pozbyciu się nieświeżego zapachu z lodówki czy pralki, wyczyszczeniu przypalonego żelazka, wypucowaniu łazienki na błysk. Teraz też w pozbyciu się dymu z piekarnika.

        Gasimy pożar w piekarniku!

        Jeśli w trakcie pieczenia z Twojego piekarnika zacznie wydobywać się dym, wyjmij jedzenie na minutę, żebyś miała wystarczająco dużo miejsca na manewr. Nie wyłączaj urządzenia – normalnie może dalej grzać. Ostrożnie rozsyp sodę na spodzie piekarnika, w miejscach przypaleń. Włóż jedzenie z powrotem do piekarnika i, najlepiej na niższym piętrze, umieść blaszkę z odrobiną wody, na którą będą spływały ewentualne soki z pieczeni. Nie przejmuj się chwilowym pożarem i kontynuuj pieczenie.

        Pamiętaj, żeby po ostygnięciu umyć piekarnik – soda działa tylko doraźnie, na czas pieczenia.

        Nieprzyjemny zapach z nowego piekarnika

        Co w przypadku nowego piekarnika, z którego przy pierwszym użyciu wydobywa się dym i nieprzyjemny zapach? Najczęściej jest to spowodowane nieprawidłowym pierwszym użyciem sprzętu. W takiej sytuacji w pierwszej kolejności otwórz instrukcję obsługi. Producent prawdopodobnie zawarł w niej informację o tym, by za pierwszym razem ustawić maksymalną temperaturę i moc i zostawić piekarnik na kilkanaście minut na tzw. puste pieczenie. Pamiętaj jednak, że jeśli problem utrzyma się dłużej, nie należy zwlekać ze zgłoszeniem się do specjalisty.

        Arykuł powstał we współpracy ze specjalistami Neo24: https://www.neo24.pl/

        artykuł sponsorowany

        Czytaj także:
        • Ile sody zamiast proszku do pieczenia? Przedstawiamy praktyczny poradnik
        • Piekarnik samoczyszczący - sposób działania, ceny, opinie, zalety, skuteczność
        • Ile mililitrów mieści się w kubku? Wyjaśniamy krok po kroku
        • Jak upiec kaczkę krok po kroku? Oto 4 najlepsze przepisy
        • 6 sprawdzonych pomysłów na obiad na niedzielę - przepisy

        Ania radzi
        • Grupa KB.pl - informacje
        • Kontakt
        • Reklama
        • Załóż konto
        • Logowanie
        • Facebook
        • X.com
        Mapa strony
        • Aktualności
        • Artykuły
        • Tagi
        • Autorzy
        Inne serwisy Grupy KB.pl
        • KB.pl
        • Fajny Ogród
        • Fajny Zwierzak
        • Kroniki Dziejów
        • Fajne Gotowanie
        • Spokojnie o ciąży
        Informacje prawne
        • Regulamin
        • Polityka prywatnosci i cookies
        • Regulamin DSA
        • Zaufani partnerzy
        © 2017-2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.