Dlaczego warto wybierać ekologiczne sztućce?

Rosnący problem z ogromną ilością produktów wykonanych z plastiku może zostać w dużym stopniu rozwiązany i to nawet na wiele sposobów. Z pomocą przychodzą między innymi ekologiczne sztućce jednorazowe i wielokrotnego użytku. Coraz więcej firm zaczyna dostrzegać potrzebę chronienia środowiska naturalnego. Plastik niestety przyczynia się do jego zanieczyszczenia. Warto wobec tego wprowadzić artykuły wykonane z nieszkodliwych materiałów, przyjazne dla człowieka, zwierząt, roślin. Ekologiczne sztućce na pierwszy rzut oka do złudzenia przypominają tradycyjne przedmioty, czyli wykonane z plastiku. Na tym jednak ich podobieństwa się kończą. Eko sztućce są pozbawione toksyn, odnawialne. Można je poddać recyklingowi, ulegają szybkiej biodegradacji. Najczęściej powstają z resztek, które stanowią produkty uboczne na linii produkcyjnej. Nawet jeśli ktoś wyrzucił ekologiczne sztućce jednorazowe, to nie będzie to miało negatywnego wpływu na środowisko, zostaną rozłożone w ciągu kilku kilkudziesięciu dni. Staną się organiczną masą, nawozem dla roślin, użyźniają glebę. Dla porównania plastikowe artykuły rozkładają się przez kilkaset lat, wytwarzając przez cały czas szkodliwe substancje do środowiska. Warto wobec tego sięgać po eko sztućce w celu polepszenia stanu planety.

Co przemawia za wybraniem sztućców ekologicznych?

Sztućce ekologiczne są bardzo wygodne w użyciu, mogą mieć kontakt z żywnością i wilgocią. Świetnie zastępują tradycyjne artykuły. Umożliwiają komfortowe spożywanie posiłków na zewnątrz, są łatwe w przechowywaniu i transporcie. Wiele osób kojarzy sztućce jednorazowe z czymś kiepskiej jakości, nietrwałym, ale w praktyce wygląda to zupełnie inaczej. Eko sztućce nie ulegają szybko zniszczeniu. Bardzo często są wielokrotnego użytku. Można liczyć na mnogość rozmiarów, typów, kolorów, wzorów. Ekologiczne sztućce są bezpieczne w użyciu, mogą być stosowane nawet w przypadku małych dzieci. Nie wchodzą w interakcje z kwasami ani z zasadami. Nie wytwarzają żadnych szkodliwych związków. Powstają z naturalnych materiałów. Mają wysokie walory użytkowe i estetyczne. W przypadku sztućców eko jednorazowych mona mówić o uniwersalności, przystępnych cenach, lekkości. Znalazły szerokie zastosowanie. Świetnie sprawdzają się zarówno w domu, jak i lokalach gastronomicznych. Sięga po nie coraz więcej barów szybkiej obsługi, firm cateringowych, cukierni, restauracji.

Warto od razu zaznaczyć, że przedsiębiorstwa używające ekologicznych sztućców są pozytywnie postrzegane przez klientów. Doceniają oni dbałość o środowisko naturalne. Firma może wobec tego poprawić swój wizerunek. Sztućce ekologiczne nie zmieniają smaku posiłków. Warto jednak zaznaczyć, że są przyjemniejsze w dotyku od artykułów metalowych. Przekłada się to na komfortowe użytkowanie. Wiele osób potwierdza, że spożywanie jedzenia sztućcami eko wiąże się z lepszymi doznaniami smakowymi w porównaniu z przedmiotami plastikowymi. Można mówić o mniejszej podatności na złamanie i ukruszenie. Zaletą sztućców eko jest także to, że są one cieplejsze w dotyku, dobrze leżą w dłoniach, nie ma problemu ze ślizganiem się. Wygoda to jedno, ale sztućce ekologiczne są także eleganckie. Można je nawet spotkać na pokazach kulinarnych, podczas prezentowania produktów spożywczych. Na ich korzyść przemawia funkcjonalność. Koniecznie sprawdź ofertę sztućców ekologicznych na stronie https://ekoparty.pl/produkty/sztucce-ekologiczne.

Z jakich materiałów produkuje się ekologiczne sztućce jednorazowe?

Eko sztućce jednorazowe mogą być wykonane z rozmaitych materiałów:
· Otrębów,
· Trzciny,
· Liści palmy,
· Skrobi,
· Kukurydzy,
· Bio plastiku,
· Celulozy,
· Drewna,
· Papieru,
· Bambusa,
· Włókna drzewnego,
· Termoplastycznego tworzywa.

Sztućce otrębowe powstają z otrębów pszennych, przez co są nie tylko biodegradowalne, ale można je nawet zjeść. Otręby zawierają mnóstwo witamin i minerałów, błonnik pokarmowy. Tłoczy się je z polskich zbóż. Ich zapach przypomina aromat świeżo wypiekanego chleba. Szybko się rozkładają, są całkowicie bezpieczne w użyciu, mogą być używane przez małe dzieci. Nie przyjmują gorąca potrawy, nie tłuką się. Sztućce z otrąb można śmiało wyrzucać do ogrodu, staną się pożywką dla mikroorganizmów. Zostaną przetworzone na nawóz, który zasili glebę, dostarczy roślinom składników odżywczych do prawidłowego wzrostu. Ulegają całkowitej biodegradacji, służą jako zdrowy kompost. Sztućce ekologiczne świetnie sprawdzają się podczas robienia grilla, na kolonii, obozie, masowej imprezie, w pubie. Nie ma w nich żadnych dodatków, ulepszaczy, konserwantów.

Świetnie sprawdzają się sztućce ekologiczne z drewna, czyli naturalnego materiału, przyjemnego w dotyku. Ciekawą opcją są sztućce ze modyfikowanej skrobi kukurydzianej, przezroczyste, niepękające, nienasiąkające wodą ani tłuszczem. Mogą mieć kontakt z potrawami gorącymi i zimnymi. Sztućce z biodegradowalnego polimeru odznaczają się wyższą odpornością termiczną niż zwykłe tworzywo sztuczne. Nie trzeba martwić się o wystąpienie reakcji alergicznych. Sztućce spełniają wszystkie normy europejskie występują w wielu kolorach i formatach. Jest to rozwiązanie ekologiczne i ekonomiczne. Kompostowalne sztućce mogą być także z bioplastiku, czyli surowca odnawialnego. Ich rozłożenie zajmuje do 6 miesięcy. Nadają się nawet o recyklingu, o czym świadczą certyfikaty. Przy normalnym użytkowaniu mogą posłużyć użytkownikom przez wiele miesięcy. Dostępne są także sztućce wielokrotnego użytku z WPC, czyli kompozytu drewniano-polimerowego. Mają wysoką odporność temperaturową.

artykuł sponsorowany

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny