Nienaganne nakrycie stołu

Pierwsza i najważniejsza sprawa to sprawdzenie stanu Twojej zastawy stołowej. Musisz przejrzeć wszystkie naczynia, w których planujesz podać obiad. Jeśli zależy Ci na elegancji, nic nie może być wyszczerbione ani porysowane. Sztućce powinny być w nienagannym stanie. Te stalowe trzeba wypolerować ściereczką, a jeśli posiadasz srebrne lub posrebrzane, koniecznie doczytaj jak i czym wyczyścić srebro na https://www.netto.pl/. Szklanki, kubki i kieliszki nie mogą nosić śladów osadu. Policz też dokładnie czy wystarczy Ci elementów zastawy stołowej dla każdego gościa. Wystawienie dodatkowych talerzy czy sztućców z zupełnie innego zestawu nie wygląda dobrze. Nie zapomnij też o odpowiednio dobranym obrusie – musi być dopasowany do wielkości stołu, czysty i wyprasowany. Do całości wystroju dobierz odpowiednie kompozycje kwiatowe oraz serwetki.

Wybór dań

Kolejnym krokiem w planowaniu eleganckiego obiadu jest odpowiedni wybór dań. Powinien się on składać z przystawki, zupy, dania głównego oraz deseru. Zastanów się nad preferencjami smakowymi Twoich gości. Zwróć uwagę na to, czy ktoś ma na coś alergię lub trzyma się konkretnej diety, na przykład bezglutenowej lub jest wegetarianinem. Warto postawić na znane i lubiane klasyki kuchni polskiej. Jeśli chcesz podać jakieś nietypowe danie, niech stanowi ono tylko jeden element całego obiadu (np. egzotyczna zupa) chyba, że zaplanowany przez Ciebie obiad z założenia ma być oparty na konkretnym rodzaju kuchni – np. tajskiej czy francuskiej. Sprawdzone porady przydatne w gotowaniu znajdziesz na: https://www.netto.pl/porady/kuchnia/.

Poznaj zasady savoir-vivre

W trakcie organizacji spotkania rozplanuj sobie wcześniej wszystkie zadania. Daj sobie też czas na zapoznanie się z zasadami savoir-vivre’u. Warto, żebyś jako gospodarz dawał przykład swoim zachowaniem. Z drugiej strony nie narzucaj tych zasad gościom i nie rób im uwag – będzie to odebrane jako niestosowne. Dzięki odpowiedniemu ustawieniu naczyń i sztućców podkreślisz wyjątkowy i elegancki styl spotkania, co oczaruje twoich gości od samego wejścia. Cały plan organizacji obiadu zapisz w kalendarzu. Będziesz wtedy wiedzieć kiedy czym się zająć – z jakim wyprzedzeniem zaprosić gości, kiedy odkurzyć, uprasować obrus, zrobić zakupy, zamówić kwiaty na stół.

Zapraszanie gości

Na elegancki rodzinny obiad warto zaprosić gości w odpowiedni sposób. W takiej sytuacji najlepiej jest zapraszać podczas bezpośredniej rozmowy lub telefonicznie, bo samo wysłanie wiadomości SMS będzie nietaktowne. Możesz pokusić się o wysłanie papierowego zaproszenia pocztą, oczywiście odpowiednio wcześniej, żeby list zdążył dotrzeć do adresata.

artykuł sponsorowany

ikona podziel się Przekaż dalej