Czy piekarnik wolnostojący to dobre rozwiązanie do twojej kuchni?

W kompaktowej kuchni niewielkich rozmiarów jedynym rozwiązaniem będzie piekarnik wolnostojący, który można postawić nawet na blacie. Może być to mały piekarnik z rożnem, opiekacz elektryczny czy też zwykły piekarnik małych rozmiarów. Zaletą piekarników wolnostojących jest ich mała waga umożliwiająca noszenie ich w torbie. Są one tak lekkie, że bez trudu zabierzemy je na wakacje lub na działkę. Można je więc potraktować jako przenośny piekarnik.

O wyborze małego piekarnika decyduje głównie rozmiar oraz nasze upodobania żywieniowe. Mały piekarnik musi przede wszystkim zmieścić się w przestrzeni w kuchni lub aneksie kuchennym jaki mamy. Przed zakupem mini piekarnika należy zmierzyć swoje formy do ciasta i naczynia, które mamy zamiar używać, aby się w nim zmieściły.

Dla osób, które nie przygotowują skomplikowanych dań, wystarczy mini piekarnik o pojemności 10 l z  dwoma grzałkami. Taki mały opiekacz elektryczny posłuży do podgrzewania posiłków, robienia zapiekanek, grzanek czy też zapiekania mięsa. Duża rodzina lub osoba lubiąca piec powinna wybrać większy model o pojemności 35 - 42 l. Tego rodzaju piekarnik wolnostojący spełnia te same zadania co piekarnik w tradycyjnej kuchence. Różni się tylko wielkością i ilością funkcji. A może zainteresuje cię także ten artykuł o piekarniku samoczyszczącym?

Piekarnik przenośny elektryczny, czyli wolnostojące piekarniki elektryczne krok po kroku oraz producenci i ceny piekarników
Elektryczny piekarnik wolnostojący - popularne modele, opinie, zalety, wady, ceny

Na co zwrócić uwagę, kupując piekarnik wolnostojący?

Niektórym osobom wystarczy zwykły przenośny piecyk z niewielu funkcjami. W małym gospodarstwie domowym czasem wystarczający jest opiekacz elektryczny, na którym robimy grzanki, zapiekanki czy też zapieczemy kanapki. Jeśli jednak potrzebny jest nam funkcjonalny mini piekarnik do pieczenia ciasta lub przygotowywania skomplikowanych potraw, warto zwrócić uwagę na przydatne aspekty, jak:

  • termoobieg,
  • moc,
  • płynna regulacja temperatury,
  • rozmieszczenie grzałek,
  • bezpieczeństwo i zabezpieczenie przed oparzeniem się,
  • samoczynne wyłączanie się po godzinie użytkowania.

Elektryczny piekarnik wolnostojący - przydatne funkcje

Obecnie wiele modeli piekarników wolnostojących oferowanych jest z termoobiegiem. Termoobieg oznacza dodatkowy wentylator, który równomiernie rozprowadza nagrzane powietrze w komorze piekarnika. Dzięki temu potrawy pieką się szybciej i bardziej równomiernie. Piecyki elektryczne z termoobiegiem przede wszystkim oszczędzają energię elektryczną, gdyż pieczemy krócej. Niektórzy użytkownicy nie włączają termoobiegu i narzekają, że potrawy pieczone z termoobiegiem są bardziej wysuszone. Zdaniem specjalistów, należy obniżyć temperaturę pieczenia o 10 do 20 stopni aby zapobiec temu zjawisku. Wadą termoobiegu jest niekiedy głośna praca. Sprawdź także ten artykuł o piekarniku z pyrolizą.

O jakiej mocy mini piekarnik wybierzemy, zależy od tego, co chcemy na nim upiec. Przenośne piekarniki o mocy 400 W wystarczą, aby przyrządzić zapiekankę. Jeśli natomiast chcemy upiec ciasto, konieczny będzie piekarnik elektryczny o mocy 1800 - 2000 W. Urządzenia o wyższej mocy są droższe.

Niektóre mini piekarniki posiadają kilka przedziałów mocy. Jednak, aby mieć większą możliwość pieczenia różnych potraw lepszym rozwiązaniem będzie przenośny piekarnik zaopatrzony w płynną regulację temperatury. Przy bardziej skomplikowanych wypiekach przydatny będzie piekarnik przenośny wyposażony w dwie grzałki i góry i u dołu. Wówczas ciasto będzie dobrze wypieczone z obu stron.

Niektórzy producenci przygotowali również urządzenia “2 w 1” czyli piekarnik przenośny z płytą grzewczą posiadającą z reguły 2 palniki. Takie urządzenie może w małej kuchni zastąpić kuchenkę. Z uwagi na niewielką wagę tych urządzeń, można je zabrać na wakacje, aby samemu przygotowywać posiłki. Ceny tego rodzaju urządzeń w popularnych sklepach internetowych zaczynają się już od 345 zł.

Piekarnik przenośny różni się od tradycyjnego piekarnika tylko wielkością i ilością funkcji. Wybór mini piekarnika zależy głównie od rodzajów potraw, jakie chcesz przygotowywać. Do zapiekania i podgrzewania wystarczy opiekacz o małej mocy i małych rozmiarach. Aby upiec ciasto, warto wybrać taki mini piekarnik, w którym zmieści się twoja forma do pieczenia.

ikona podziel się Przekaż dalej