Ciekawe urządzenia kuchenne do domowego fast-fooda – które wybrać?

Maszyna do hot-dogów – słynna bułka z parówką w każdym domu

Hot-dogi cieszą się ogromną popularnością w Polsce. Połączenie bułki z parówką albo kiełbasą najczęściej pojawia się na festynach, ale też coraz więcej restauracji oferuje je w menu. To wspaniały posiłek, który potrafi na długo nasycić i dostarczyć wartości odżywczych – pod warunkiem że potrawa zostanie zrobiona z wysokiej jakości produktów. Gdzie najczęściej można dostać hot-dogi w Polsce? Otóż na… stacji benzynowej. Nie trzeba jednak wcale ograniczać się do jedzenia ich tam, ponieważ dziś wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości maszynkę, aby samemu przyrządzać hot-dogi w domu. Doskonałym wyborem będą choćby specjalne grille rolkowe, które wykorzystuje się na stacjach benzynowych. Właśnie w nich kładzie się parówki na gorących rolkach, które je obracają i równo opiekają.

Są też jeszcze inne, znacznie mniejsze urządzenia, w których można np. gotować parówki za pomocą gorącej pary. Tańszy sprzęt tego typu ma miejsce na kilka parówek, ale już tylko jedną bułkę. Droższe urządzenia pomieszczą z kolei zarówno więcej mięsa, jak i pieczywa do hot-dogów. Trzeba jednak zaznaczyć, że w takiej maszynie można gotować też wiele innych produktów spożywczych, m.in. jajka. Jest więc to urządzenia bardzo uniwersalne, a przy okazji jego cena jest niższa niż grilla rolkowego. Czy warto kupować taki sprzęt AGD? Owszem, dzięki specjalnej maszynie będziesz mieć zawsze pewność, że hot-dog zostanie idealnie przygotowany. Warto jednak szukać takiego urządzenia, które będzie parówki lub kiełbaski grillowało, a nie gotowało. Dlaczego? Przez wodę może się bowiem wytracić pożądany, mięsny smak hot-dogów.

Elektryczny piec do pizzy, czyli włoskie danie na zawołanie!

Nie lubisz piec pizzy w klasycznym piekarniku? Zawsze warto zainwestować w niewielki, specjalny piec do pizzy, którego używać można w domu. Co ciekawe, w takim urządzeniu słynne włoskie danie można stworzyć w zaledwie kilka minut, wcześniej dobierając wszystkie ulubione składniki na pizzę. Robiąc potrawę samodzielnie od początku do końca, można nabrać pewności, że będzie ona zdrowa i bez zbędnych ulepszaczy lub konserwantów. Warto postawić na piec elektryczny, z którego korzystać można przez cały rok, niezależnie od warunków pogodowych. Jako że urządzenie jest stosunkowo niewielkie, będziesz mógł bez problemu przenosić je w dowolne miejsce – np. gdy zechcesz piec pizzę dla rodziny w ogrodzie albo na tarasie. Poza tym sprzęt jest łatwy do wyczyszczenia, co czyni go jeszcze bardziej użytecznym.

Przy zakupie pieca elektrycznego warto zwrócić uwagę na to, jakie są jego parametry. Właśnie od nich zależy bowiem, jaki będzie można ustawiać czas i temperaturę wypiekania pizzy. Pamiętaj o tym, ponieważ więcej dodatkowych opcji to możliwość przyrządzania np. zamrożonej pizzy czy nawet bułek, które można w piecu odpiekać. W środku urządzenia powinien znaleźć się kamień ceramiczny, który będzie równomiernie rozkładał ciepło, a także utrzymywał stałą, wysoką temperaturę w piecu. Wówczas będziesz mieć pewność, że spód pizzy będzie zawsze przyjemnie chrupiący i dobrze wypieczony. Kupując piec elektryczny do pizzy, koniecznie dokup do niego również przydatne gadżety, takie jak nóż do krojenia, radełko lub deska obrotowa.

Smażone frytki prosto z domowej frytkownicy

Jeśli lubisz frytki, warto zaopatrzyć się w specjalne urządzenie, dzięki któremu bez problemu je usmażysz. Mowa o frytkownicy, będącej niezbędnym gadżetem w kuchni każdego fana solonych, chrupiących frytek. Jak ją wybrać? Najpierw warto zdać sobie sprawę z tego, że frytkownica może być wolnostojąca albo do zabudowy. Jedną można przenosić w dowolne miejsce, natomiast druga przeznaczona jest do wmontowania na stałe w blat. Wybierając frytkownicę, pamiętaj o mocy – im większa, tym dłużej będzie mogło pracować urządzenie. Zwróć również uwagę na pojemność misy na olej. Masz dużą rodzinę? Zatem powinieneś kupić frytkownicę z większym koszem na frytki oraz bardziej pojemną misą na olej.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę, kupując frytkownicę? Sprawdź, czy ma obrotowy kosz, który będzie można podnosić i obniżać z zamkniętą pokrywą. Dzięki niemu łatwiej i bezpieczniej jest odsączać z oleju i smażyć frytki. Urządzenie powinno mieć także regulowaną temperaturę i programator czasowy, a także opcję automatycznego zwalniania pokrywy – sprawi to, że przypadkowo się nie poparzysz. Warto poszukać frytkownicy, którą można łatwo czyścić np. poprzez możliwość namoczenia w wodzie całej misy olejowej. Ewentualnie rozejrzeć się możesz za sprzętem, który wyposażony będzie w specjalny system czyszczący. Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak zrobić chińszczyznę.

Z tymi urządzeniami zrobisz smaczny, domowy fast food – sprawdź je!

Amerykański hamburger? Uformujesz go przy pomocy praski

Hamburger to jeden z najbardziej lubianych i popularnych dań wśród światowych fast-foodów. Wcale nie musisz jednak kupować go z niesprawdzonych źródeł! Hamburgery przyrządzać można bowiem samodzielnie w domu. Wystarczy w tym celu zaopatrzyć się w specjalną prasę do burgerów, dzięki której z łatwością uformujesz placki z mielonego mięsa wieprzowego albo wołowego. Przyrządzić można w takim urządzeniu również hamburgery z mięsa roślinnego. Praska, będąca swego rodzaju foremką do hamburgerów, ukształtuje kotlety i sprawi, że po wysmażeniu staną się niezwykle apetycznym składnikiem każdej bułki z warzywami i sosem.

Jeśli kiedykolwiek robiłeś hamburgery sam, na pewno wiesz, że zajmuje to mnóstwo czasu. Bardzo ciężko jest bowiem idealnie odwzorować ich okrągły kształt, jednocześnie równomiernie rozprowadzając mięso. Właśnie dlatego warto wyposażyć się w specjalny sprzęt, który ułatwi to zadanie. Wśród dostępnych na rynku urządzeń tego typu znajdziesz praski pionowe i klasyczne. W pionowych jest jeden duży zbiornik do przechowywania kilku kilogramów mięsa mielonego. Obraca się w nim trzonek po to, aby mięso wypełniło naczynie i uformowało się w słynnego hamburgera. W tradycyjnej prasce są umieszczone z kolei dwie tace – jedna do blachy od hamburgerów, a druga do surowego mięsa. W takiej prasce należy przekręcić dźwignię – wówczas jedna taca naciśnie na drugą i… hamburger gotowy!

Opiekacz do kebaba – przekonaj się, dlaczego warto go mieć!

Jeśli lubisz często zamawiać turecki kebab, warto wyposażyć się w specjalny opiekacz, dzięki któremu nauczysz się przyrządzać go samodzielnie w domu. Właśnie ten sprzęt posłuży do opiekania pysznego mięsa, które potem wystarczy połączyć z pyszną bułką, świeżutkimi warzywami, frytkami i dowolnymi sosami – w zależności od tego, jaki kebab lubisz spożywać. Opiekacz sprawi, że mięso będzie zawsze delikatne i znakomicie wypieczone, jak z prawdziwej restauracji. Warto poszukać jednak takiego urządzenia, które będzie jak najłatwiejsze w czyszczeniu – wówczas nie będziesz mieć problemów przy ponownym użyciu.

Zanim jednak kupisz opiekacz do kebaba, staniesz przed kluczowym wyborem – gazowy czy elektryczny? Kupując sprzęt gazowy, będzie on zasilany z butli. To tańsza opcja, jednak zwykle korzystają z niej restauracje, które przez cały dzień opiekają kebaby. Elektryczne urządzenie będzie z pewnością nie tylko łatwiejsze w obsłudze, ale też wygodniejsze do używania w mieszkaniu. Musisz jednak pamiętać o tym, że koszty eksploatacji będą znacznie wyższe niż przy korzystaniu z opiekacza gazowego. Czy warto jednak oszczędzać, jeśli będziesz przyrządzać kebab tylko na użytek własny, robiąc go od czasu do czasu na obiad? Musisz samodzielnie odpowiedzieć sobie na to pytanie.

Kanapki z serem na śniadanie? Do tego przyda się toster lub opiekacz

Lubisz jeść na śniadanie chrupiące pieczywo, najlepiej z masełkiem i żółtym serem? Właśnie dlatego powinieneś zdecydować się na specjalny opiekacz do tostów lub klasyczny toster. Oba sprzęty potrafią zmienić tradycyjną kanapkę w niezwykle pożywne danie, znane i lubiane również jako fast-food. Małe urządzenie AGD jest tanie i łatwo dostępne, więc bez problemu zakupisz je w większości sklepów z takim sprzętem. Zwróć jednak uwagę nie tylko na zewnętrzny wygląd, ale i budowę. Musisz dobrać rozmiar kieszonek tostera lub opiekacza do rodzaju pieczywa, jaki masz zamiar przyrządzać w urządzeniu – standardowy toster ma np. dwie przegrody na kanapki. Niektóre modele mogą być bardziej rozbudowane, np. z przyciskiem wysuwania tostów.

W funkcjach tostera powinno być automatyczne centrowanie, dzięki któremu będzie można równo opiekać pieczywo niezależnie od jego kształtu czy wielkości. Warto poszukać również urządzenia o kilkustopniowej skali pieczenia, a także ze systemem wysokiego podnoszenia, który zwiększy nasze bezpieczeństwo w trakcie użytkowania urządzenia. Im większa moc sprzętu do opiekania kromek chleba, tym szybciej przygotować będzie można w nim swoją potrawę. Jeśli chodzi o toster, możesz kupić go w formie tradycyjnej i poziomej albo wybrać tzw. sandwich toster znany jako opiekacz. Czym tak właściwie różni się od siebie toster i opiekacz? W opiekaczu zazwyczaj można zrobić poziomo dwie podwójne kanapki z różnymi dodatkami. Z kolei do tostera wkłada się pionowo tylko dwie pojedyncze kromki, które po nagrzaniu się do odpowiedniej temperatury wyskakują w górę. Ceny obu urządzeń kuchennych są podobne – zatem musisz jedynie dokonać wyboru, którego z nich potrzebujesz bardziej.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 97,5% czytelników artykuł okazał się być pomocny