Garnki

To sprzęt, bez którego trudno wyobrazić sobie gotowanie, jest więc niezbędnym elementem wyposażenia kuchni. Liczba i rodzaj garnków, w tym przede wszystkim ich wielkość, zależą od liczby osób w gospodarstwie domowym. Do najpopularniejszych garnków, jeśli chodzi o materiał wykonania, należą garnki stalowe, aluminiowe i emaliowane. Dużą popularnością cieszą się także produkty AGD tego typu dedykowane płytom indukcyjnym. W kuchni warto posiadać garnki w przynajmniej kilku rozmiarach, które zapewnią komfort przygotowywania potraw.

Garnki do domu – czym kierować się przy wyborze

Garnki to niezbędne akcesoria kuchenne, które powinny znaleźć się na wyposażeniu każdej kuchni – zarówno dużej rodziny, jak i rzadko gotującego singla. Słowem, są niezbędne niezależnie od tego, czy gotujemy mało czy dużo. Podstawowe kryteria wyboru, jeśli chodzi o garnki, to przede wszystkim materiał wykonania oraz rozmiar.

Jeśli chodzi o materiał, na rynku do wyboru mamy garnki ze stali nierdzewnej, aluminiowe, żeliwne, a także rzadziej spotykane szklane czy miedziane. Wyróżnić możemy także naczynia do gotowania ze względu na rodzaj powłoki, wówczas mamy do czynienia z garnkami emaliowanymi, ceramicznymi, teflonowymi, tytanowymi i marmurowymi.

Garnki ze stali nierdzewnej to najczęściej spotykane akcesoria kuchenne omawianego typu. Najczęściej wykorzystuje się je nie tylko do tradycyjnego gotowania, ale także do zdrowszego przygotowywania posiłków, jakim jest gotowanie na parze. Są odporne na uszkodzenia, w swojej ofercie posiada je na przykład firma Tefal.

Garnki aluminiowe z wyglądu są podobne do garnków stalowych, ale ich cena jest niższa. Ze względu na szybkie przewodnictwo ciepła przyspieszają nieco gotowanie. Uwaga! Nie przygotowujemy w nich kwaśnych potraw.

Garnki żeliwne to rzadziej wykorzystywane akcesoria kuchenne, które ze względu na solidne wykonanie nie należą do najtańszych, ale jednocześnie służą przez bardzo długi czas. Po każdym użyciu należy pamiętać o ich natłuszczeniu olejem lub oliwą.

Garnki szklane należą do nowoczesnych i raczej rzadko spotykanych rozwiązań. Warto na nie zwrócić uwagę, gdyż szkło uchodzi za najzdrowsze tworzywo, jeśli chodzi o przygotowywanie czy przechowywanie jedzenia.

Garnki miedziane nie tylko imponująco się prezentują, ale także szybko przewodzą ciepło (jeszcze szybciej niż aluminium), co usprawnia i przyspiesza gotowanie. Niestety, są bardzo drogie, stąd też nie cieszą się dużą popularnością.

Zastosowanie odpowiedniego rodzaju powłoki w garnku ma za zadanie zabezpieczyć powierzchnię przed przywieraniem. Do tradycyjnych rozwiązań należy emalia, jednak garnki ze stali nierdzewnej, szkła czy żeliwne nie wymagają dodatkowej powłoki.

Garnki jako niezbędne akcesoria kuchenne – rozmiary

Planując zakup garnków, warto odpowiedzieć sobie na podstawowe pytanie, czyli dla ilu osób będą w nich przygotowywane posiłki. Rozmiary garnków wyrażone w litrach mieszczą się w bardzo szerokim przedziale od 0,5 do nawet 20 litrów. Nic więc dziwnego, że dużą popularnością cieszą się gotowe komplety garnków, które zwykle zawierają naczynia o pojemnościach od 1 do 6 litrów. W małym garnku bez trudu przygotujemy sos, w średnim ugotujemy kaszę lub ryż, a w dużym bez problemu ugotujemy obiad dla całej rodziny. Bardzo duże garnki sprawdzą się w przypadku zadań specjalnych, jak na przykład gotowanie słoików na zimę. Zestawy garnków posiada w swojej ofercie między innymi popularna marka Tefal.

Wybierając garnki, warto wziąć pod uwagę nie tylko ich rozmiar, ale także kształt. Jeśli podczas gotowania zależy nam na czasie, warto wybrać wyższy garnek o mniejszej średnicy. Więcej na temat garnków znajdziesz w artykułach zebranych na tej stronie.

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij