Co warto wiedzieć o garnkach do gotowania na parze?

Do czego służą garnki do gotowania na parze?

Garnek do gotowania na parze jest coraz chętniej kupowany przez ludzi. To wielofunkcyjne naczynie, które często spotkać można w nowoczesnej kuchni. Gotowanie na parze jest znakomitym sposobem na przyrządzanie pysznych, zdrowych potraw, które zachowują w pełni swoje zdrowotne właściwości. Garnki do gotowania na parze, które dostępne są na rynku, znacznie różnią się od siebie. Wiele zależy od tego, z jakiego tworzywa zostały wykonane oraz w jakiej technologii są wyprodukowane. Można założyć jednak, że najnowsze garnki do gotowania na parze wyposażone są standardowo w:

  • funkcję bezpieczeństwa,
  • szklaną pokrywkę (dzięki niej obserwować można, na jakim etapie gotowania jesteśmy),
  • wskaźniki stopnia przygotowania produktu (np. w postaci lampek kontrolnych).

Gotowanie na parze jest o wiele zdrowsze, niż smażenie na patelni. Aby ugotować np. warzywa w takim naczyniu, nie będziesz potrzebował żadnego tłuszczu. Właśnie dlatego garnki do gotowania na parze umożliwiają przygotowywanie posiłków nie tylko zdrowych, ale też lekkostrawnych i pozbawionych zbędnych kalorii. Wysokojakościowe i designerskie garnki do gotowania na parze znajdziesz w tym miejscu: https://zasmakujradosci.pl/pl/menu/garnki-211.html.

Czy warto mieć garnek do gotowania na parze?

Oczywiście, że tak! Para wodna pozwala na zachowanie cennych właściwości odżywczych gotowanych potraw. Niestety, podczas smażenia część substancji się wytrąca, więc dania nie mają wówczas tak cennych właściwości. Dzięki gotowaniu na parze, można również skrócić czas przygotowywania niektórych dań. Dlaczego jeszcze warto mieć garnek do gotowania na parze? Powodów jest wiele:

  • Gotowanie na parze jest zdrowe dla sportowców.
  • Nie potrzeba tłuszczu, by ugotować wybraną potrawę.
  • Garnki do gotowania na parze skracają czas gotowania.
  • Dzięki gotowaniu na parze można wygrać z nadwagą, ale i problemami z cholesterolem.
  • Bardzo często garnki takie są wielopoziomowe, pozwalając na ugotowanie np. całego obiadu w jednym czasie – w tym samym naczyniu.

Garnek do gotowania na parze – czy naprawdę go potrzebujesz?

Rodzaje garnków do gotowania na parze

Wśród garnków do gotowania na parze można wyróżnić kilka rodzajów. Naczynia podzielić można głównie ze względu na rodzaj tworzywa, z którego zostały wyprodukowane. Mamy więc garnki do gotowania na parze:

  1. ze stali nierdzewnej – są trwałe, więc najchętniej kupowane przez ludzi. Charakteryzują się dużą odpornością na zniszczenia, poza tym nie przypalają się.
  2. ze szkła – szklane garnki do gotowania na parze są stylowe i pasują do każdej nowoczesnej kuchni. Trzeba jedynie pamiętać o tym, że nie jest trudno o ich przypadkowe rozbicie.
  3. emaliowane – są najmniej odporne na zniszczenia czy przypalenia, jednak wizualnie są one najbardziej atrakcyjne.
  4. ceramiczne – te garnki są cięższe od naczyń ze stali nierdzewnej. Bardzo często ceramiczne garnki do gotowania na parze są tworzone z żaroodpornych materiałów, przez co potrawy w środku długo są gorące.

Jakie jeszcze są zalety naczyń do gotowania na parze?

Garnki do gotowania na parze składają się zazwyczaj z sitka, pokrywki oraz samego garnka. Pokrywka ma za zadanie odprowadzać powietrze i zapewnić parowanie wody wewnątrz naczynia. Dobrej jakości garnek do gotowania może być używany na wszelakiego rodzaju kuchenkach, np. elektrycznych, indukcyjnych czy gazowych. Jest to oczywiście wielka zaleta tego typu naczyń.

Dla niektórych ogromnym plusem będzie również sam wygląd takich garnków. Przypominają one bowiem tradycyjne garnki, dzięki czemu możesz dopasować je do posiadanych już zestawów naczyń. Na korzyść garnków do gotowania na parze przemawia również fakt, że można w nich gotować dania wieloskładnikowe, minimalizując ilość czasu ich przyrządzania. Poza tym, gotowanie na parze jest zwyczajnie zdrowsze, niż smażenie na patelni. Dzięki temu wyjątkowemu naczyniu można zatem gotować nie tylko szybciej i sprytniej, ale też zdrowo, lekkostrawnie i niskokalorycznie.

artykuł sponsorowany

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny