Grill na balkonie i w kuchni – czy znasz te patenty?

Dobra patelnia sposobem na grillowaną karkówkę

Coraz więcej ludzi szuka sprawdzonych rozwiązań na to, jak zdrowo gotować w domu. Jedną z metod na pożywne, pyszne i zdrowe dania jest grillowanie. Nie każdy z nas może jednak pozwolić sobie na to, aby w ten sposób gotować przed domem. Wiele osób nie ma ani działki za miastem, ani nawet małego ogródka. Zwłaszcza w dużych miastach ciężko o fragment zieleni, gdzie można byłoby zrobić grilla. Całe szczęście, grillować dziś w mieście nie jest już wielkim problemem! Karkówkę, kiełbasę czy szaszłyki można bowiem przygotować we własnym mieszkaniu lub na balkonie, nie płacąc mandatu. Domowe grillowanie jest przyjemne, zdrowe i jak najbardziej bezpieczne. Możliwości jest sporo, jednak najchętniej sięgamy po urządzenia umożliwiające przyrządzenie dań grillowych w domu. Do najpopularniejszych sprzętów tego typu należy grill elektryczny, piekarnik i patelnia grillowa.

Zacznijmy od patelni. Na rynku jest ich naprawdę sporo do wyboru. Trzeba jednak mocno zwrócić uwagę na jakość, ponieważ ma to ogromne znaczenie. To od jakości patelni zależeć będzie smak każdej przyrządzonej na niej potrawy. Kupując patelnię grillową, należy szukać tej, która ma charakterystyczne rowki. Musi być ciężka i porządnie skonstruowana, najlepiej żeliwna z grubym dnem. Właśnie taka patelnia będzie w stanie zapewnić nie tylko prawidłowe rozprowadzanie, ale i utrzymywanie temperatury. Pamiętaj również, że dobre urządzenie do grillowania nie może zawierać metali ciężkich lub szkodliwego dla zdrowia niklu.

Jak przygotować danie na takiej patelni? Powinieneś najpierw dobrze ją rozgrzać – żeliwna potrzebuje nawet kilku minut, aby ugrillować można było na niej karkówkę czy kiełbasę. Jeśli wrzucisz mięso na chłodną patelnię, tłuszcz się nie wytopi, a danie nie będzie smakować zbyt dobrze. Gdy patelnia będzie jednak zbyt gorąca, kiełbasa lub karkówka mogą się spalić z zewnątrz. Środek potrawy pozostanie z kolei surowy, a więc zupełnie niejadalny. Warto pamiętać również o tym, aby mięso i warzywa obracać jedynie raz na stronę. Przerzucaj je specjalnymi szczypcami.

Grillowanie w piekarniku – o tym nie można zapomnieć!

Kolejny sposób na domowego grilla, który jest jak najbardziej legalny i bezpieczny, to przyrządzanie potraw w piekarniku. Każdy grill elektryczny ma na górze zainstalowaną specjalną spiralę, która działa dokładnie jak tradycyjny grill. Podgrzewa ona jednak potrawy od góry, a nie od dołu, jak bywa w klasycznym urządzeniu. Mięso wyjdzie niemal takie samo jak z grilla ogrodowego. Ogromną przewagą piekarnika jest jednak fakt, że tłuszcz z karkówki czy kiełbasy nie będzie kapał na źródło ciepła i wzniecał węglowych oparów, które wnikają później w mięso i trują organizm. Nie będzie może specyficznego zapachu grilla, jednak brak palonego tłuszczu sprawi, że przyrządzone potrawy będzie znacznie zdrowsze.

Jak przygotować mięso w piekarniku? Bardzo ważne, aby nastawić go na najwyższą temperaturę. Gdy już ją osiągnie, nagrzewaj urządzenie jeszcze przez kilka minut. Dopiero wtedy można włożyć do środka potrawę. Grillowanie w ogrodzie polega na obróbce cieplnej w stałej, wysokiej temperaturze. Powinno się więc dążyć do podobnego efektu w piekarniku! Osiągniesz go, uchylając lekko drzwi urządzenia – wówczas nie ma szans, że termometr sam wyłączy funkcję grzania. Oczywiście należy pamiętać też o opiekaniu dań z obu stron. Jako że z otwartego piekarnika może wydobywać się dym, grilluj mięso i warzywa przy włączonym okapie i uchylonym oknie.

Najlepsze sposoby na grill w mieszkaniu – poznaj je wszystkie!

Domowy grill elektryczny – czy można używać go na balkonie?

Grill elektryczny jest idealnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy nie mają działki lub własnego ogródka. Jest to również doskonałe urządzenie dla ludzi preferujących zdrowe żywienie. Wiadomo, tradycyjne grillowanie to świetna metoda obróbki termicznej potraw. Jednak wcale nie służą im wydzielające się w trakcie gotowania substancje, zwłaszcza na grillu węglowym. Właśnie dlatego warto przemyśleć zakup elektrycznego urządzenia, które pozwoli przyrządzić dania w znacznie zdrowszej postaci. Poza tym właśnie taki grill jest zarówno wygodny w użyciu, jak i bardzo praktyczny – można używać go nawet na tarasie lub balkonie. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o akcesoriach kuchennych.

Warto zwrócić uwagę na urządzenia z powłoką, która będzie zapobiegać przywieraniu jedzenia. Urządzenie powinno zostać wyposażone również w miejsce, gdzie będzie gromadził się wytapiany tłuszcz – to ułatwi czyszczenie sprzętu. Grill elektryczny powinien mieć też pokrywę, która umożliwi szybkie i dokładne przyrządzanie potraw, a także nie dopuści do rozprzestrzeniania się dymu po okolicy. Urządzenie musi być wydajne i szybko nagrzewające się, ponieważ pozwoli wówczas na znacznie efektywniejsze grillowanie.

Czy prawo zabrania grillowania na tarasie w bloku?

Grill elektryczny jest świetną alternatywą, jeśli nie możesz pozwolić sobie na klasyczne urządzenie w ogrodzie lub na działce. Trzeba jedynie pamiętać o tym, że wymaga on podłączenia do zasilania. Dla niektórych może stanowić to problem. Wystarczy jednak zaopatrzyć się w przedłużacz, aby doprowadzić prąd do grilla i cieszyć się przyrządzaniem pysznych potraw bez większych ograniczeń. Możesz również uruchomić urządzenie w domu i przypiekać mięso do woli – nawet w środku zimy, gdy tylko będziesz mieć na to ochotę.

Pozostaje jeszcze jedna bardzo ważna kwestia, mianowicie… prawna. Czy można używać grilla elektrycznego na balkonie lub tarasie w bloku wielorodzinnym? Jak najbardziej! Obowiązujące prawo nie zabrania przyrządzania dań w ten sposób. Należy jednak zachować odpowiednie odległości od materiałów łatwopalnych i dekoracyjnych, które mogłyby przypadkowo zająć się ogniem. Nie zapominaj jeszcze o podstawowych zasadach współżycia społecznego. Grill zawsze urządzaj tak, aby nie przeszkadzać sąsiadom. Dobre stosunki z ludźmi są bowiem tak samo ważne, jak… dobre jedzenie!

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 91,7% czytelników artykuł okazał się być pomocny