Podstawowe nakrycie nadaje codziennym posiłkom odpowiedniej formy, ale pozwala uniknąć czasochłonnego zamieszania. Idealnie sprawdzi się na co dzień podczas rodzinnych śniadań, obiadów i kolacji. Organizując urodzinową imprezę z przyjaciółmi lub spotkanie w ogrodzie przy grillu, wybierz swobodne nakrycie stołu. Z kolei na wyszukany obiad okolicznościowy np. z okazji chrzcin, komunii, zaręczyn czy świąt najlepszym wyborem będzie nakrycie formalne, spełniające wszystkie wymogi savoir-vivre'u.

Od czego zacząć układanie sztućców?

Rozłożenie sztućców to końcowy etap nakrywania do stołu, który należy poprzedzić odpowiednimi przygotowaniami. Zastawę stołową oraz zestaw sztućców należy przemyć i starannie wytrzeć ściereczką, aby nie pozostały na nich smugi czy plamki. Tak przygotowane sztućce umieść w koszyczku lub pojemniku, co znacznie ułatwi ich układanie.

Kolejnym krokiem jest ułożenie na stole eleganckiego obrusa. Choć podkładki pod talerz nie są konieczne, to warto się na nie zdecydować, ponieważ dodają całości uroku. Jako ozdobę stołu możesz wykorzystać lampiony z tealight'ami lub świeczniki z klasycznymi świeczkami.

Liczbę elementów zastawy i sztućców dobiera się do podawanych potraw oraz liczby zaproszonych gości. Ideałem jest, jeżeli na stole znajdzie się jeden komplet sztućców.

Idealne nakrycie stołu na imprezę: jak ułożyć sztućce na stole?
Idealne nakrycie stołu na imprezę: jak ułożyć sztućce na stole?

Jak prawidłowo ułożyć sztućce, aby dostosować się do podawanych potraw?

Prawidłowe ułożenie sztućców na stole, szczególnie gdy serwowana jest duża liczba dań oraz deser, może wydawać się skomplikowane. Jednak dzięki temu, że układ sztućców jest schematyczny, łatwo się go nauczyć i stosować. Punktem odniesienia zawsze jest talerz obiadowy — kładziemy sztućce po obu stronach talerza.

Sztućce (https://homla.com.pl/jadalnia/sztucce.html) należy układać w taki sposób, aby ich kolejność pasowała do kolejności serwowanych potraw. Obowiązuje zasada, że najdalej od talerza powinny znaleźć się sztućce używane jako pierwsze.

Przykładowo — jeżeli pierwszym posiłkiem będzie zupa, łyżka musi leżeć po prawej stronie noży, najbardziej na zewnątrz. Łyżkę i noże rozkłada się po prawej stronie talerza — najbliżej niego nóż do dania głównego, potem nóż do przystawki, najbardziej na zewnątrz łyżka do zupy. Pamiętaj, by ułożyć noże ostrzami w kierunku talerza.

Po lewej stronie talerza należy ułożyć widelce (zębami do góry) - najbliżej talerza widelec do dania głównego, a obok niego widelec do przystawki. Nad talerzem obiadowym układa się sztućce do deseru, łyżeczka powinna leżeć powyżej widelczyka deserowego (zęby widelca w prawo, koncha łyżeczki w lewo).

Jeżeli po prawej stronie nad talerzem obiadowym ustawiony jest talerzyk do pieczywa, to nóż do masła kładzie się na nim — ostrzem w lewą stronę, poziomo lub na skos. Kawa, filiżanka ze spodkiem powinna stać po prawej stronie (nad sztućcami, obok szklanki na wodę i kieliszków), a łyżeczkę kładzie się obok spodka.

Sztućce prawidłowo ułożone na stole sprawią, że goście będą czuli się w pełni komfortowo, a ich zachowanie przy stole będzie swobodne i naturalne. Warto również wspomnieć, że nóż i widelec podczas posiłku mogą służyć do sygnalizowania gospodyni (lub obsłudze przyjęcia) ważnych informacji - ułożenie sztućców na talerzu komunikuje zamiary gości.

Odkładanie sztućców na talerzu równolegle do siebie będzie oznaczało, że gość skończył jeść i można zabrać talerz.

By zasygnalizować przerwę w jedzeniu, sztućce należy ułożyć na talerzu pod kątem ok. 60 stopni (trzonek widelca na godzinę ósmą, trzonek noża na godzinę piątą).

Ułożenie sztućców na środku talerza w pozycji skrzyżowanej pod kątem prostym (nóż na dole, widelec u góry) oznacza oczekiwanie gościa na podanie drugiego dania.

Idealne nakrycie stołu na imprezę: jak ułożyć sztućce na stole?
Idealne nakrycie stołu na imprezę: jak ułożyć sztućce na stole?

Jak ułożyć sztućce na stole na małą imprezę w rodzinnym gronie?

Na małą imprezę w rodzinnym gronie (obiad, kolację, weekendowe spotkanie) najlepiej przygotować podstawowe nakrycie, które wymaga mniejszej liczby sztućców, jest szybkie w przygotowaniu oraz łatwiejsze do uprzątnięcia i zmywania. Uroku nakryciu dodasz ładnym obrusem oraz podkładkami pod talerz oraz ułożeniem pary sztućców (widelec łyżka) na starannie złożonej serwetce. W centralnym miejscu stołu ustaw solniczkę i pieprzniczkę.

Jeżeli przed daniem głównym będziesz serwować rybę, pamiętaj by wśród podstawowych sztućców znalazł się oddzielny widelec do ryb oraz nóż do ryb. Ogranicz liczbę naczyń do minimum np. jeżeli planujesz podać do posiłku wyłącznie białe wino, nie ma potrzeby, by ustawiać na stole kieliszki do wina czerwonego.

Jak ułożyć sztućce na uroczysty 3 daniowy obiad?

Uroczysty 3-daniowy obiad powinien składać się z przystawki, zupy oraz dania głównego. Odpowiednio ułożona zastawa stołowa oraz rozmieszczenie sztućców sprawią, że stół będzie prezentował się elegancko i nada obiadowi wysoką rangę.

Liczą się drobiazgi np. pomiędzy rozłożonymi sztućcami, powinien być zachowany stały odstęp (ta zasada dotyczy wszystkich miejsc przygotowanych dla gości). Zamiast zwykłego noża i widelca oraz łyżki można sięgnąć po dekorowane sztućce przeznaczone na wyjątkowe okazje. Poza sztućcami do posiłku na stole muszą znaleźć się również specjalne sztućce, służące do nakładania potraw, takie jak: łyżka wazowa (chochelka) do zupy, łyżka półmiskowa do ziemniaków lub ryżu, komplet łyżek sałatkowych, widelec półmiskowy do wędlin czy widelec serwingowy służący do oddzielania porcji daniach oraz sprawnego nakładania na talerz (np. ryby w galarecie lub pieczeni podawanej na stół na dużym półmisku).

Idealne nakrycie stołu na imprezę: jak ułożyć sztućce na stole?
Idealne nakrycie stołu na imprezę: jak ułożyć sztućce na stole?

Nie zapomnij o serwetkach i odpowiednich talerzach

Żeby każde spotkanie przy stole było udane — od niedzielnego obiadu, przez kolację z przyjaciółmi, aż po eleganckie przyjęcie okolicznościowe — wystarczy zachowywać opisane zasady rozkładania sztućców oraz zadbać o właściwy nastrój. Miłą atmosferę spotkania stworzysz pięknymi dekoracjami np. stylowymi serwetkami, których kolor będzie się harmonijnie komponował z kolorami zastawy stołowej. Duże znaczenie ma jakość naczyń — porcelanowa zastawa stołowa czy ozdobne talerzyki deserowe sprawią, że serwowane potrawy będą prezentować się efektownie i apetycznie.

ikona podziel się Przekaż dalej