Ile gotować brokuł? Wyjaśniamy krok po kroku
Brokuły są warzywami szczególnie cennymi dla zdrowia, zawierającymi liczne prozdrowotne składniki. Nie jest tajemnicą, że pod wpływem obróbki cieplnej niektóre składniki odżywcze, na przykład witaminy, ulegają utracie. Dlatego zachodzi pytanie, ile gotować brokuł, aby zachować jak najwięcej cennych składników. Doradzamy jak długo gotować brokuł do sałatki, a jak długo na jarzynę do obiadu. Wyjaśniamy, jaki powinien być czas gotowanie brokuła na parze.
Jeśli szukasz więcej informacji i wskazówek, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z praktycznymi poradami.
Brokuł - gotowanie i przepisy
Co to jest brokuł i czy warto go jeść
Brokuł, czyli kapusta szparagowa, jest odmianą kapusty warzywnej, która występuje tylko w formie hodowlanej. Warzywo to powstało w wyniku krzyżówek. Dlatego też nie występuje naturalnie w przyrodzie. Warzywo to było uprawiane w starożytnej Grecji i Rzymie, zaś w całej Europie upowszechniło się w XVI - XVII wieku. W Polsce brokuł pojawił się w handlu pod koniec XX wieku i od tej pory zyskuje coraz większą popularność. Polska jest jednym z największych producentów brokułów.
Brokuły uchodzą za warzywa szczególnie zdrowe i zalecane. Zawarte w nich substancje mają silne działanie przeciwnowotworowe. Brokuły zaleca się również osobom z osteoporozą i wysokim poziomem złego cholesterolu. Brokuł zawiera sulforafan, substancję silnie przeciwnowotworową. Substancja ta chroni również oczy przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.
Brokuły są bogate w witaminy A i K. Posiadają flawonoidy o działaniu przeciwzapalnym. Ich ważnym składnikiem są karotenoidy, jak zeaksantyna i luteina, które poprawiają wzrok. Zawierają również potas i wapń, jak również błonnik i liczne antyoksydanty zwalczające wolne rodniki.
Według badań, które nadal trwają, częste spożycie brokułów zapobiega powstawaniu nowotworów. Warzywo to ma również korzystny wpływ na ciśnienie. Zawiera potas, który rozszerza naczynia krwionośne, a co za tym idzie krew może łatwiej płynąć. Potas też usuwa z organizmu nadwyżkę sodu. Brokuły są także wskazane dla osób z cukrzycą. Naukowcy dowiedli również, że spożycie brokułów chroni stawy przed zwyrodnieniami.
Jak jeść brokuły
Najwięcej wartości odżywczych ma posiekany brokuł jadany na surowo. Gotowanie niszczy wartości odżywcze brokuła, dlatego też bardzo ważny jest czas gotowania. Brokuł gotujemy w wodzie, na parze. Ugotowany brokuł możemy użyć do pieczenia lub smażenia.
Mało kto wie, że brokuły można jeść na surowo. Do spożycia na surowo nadają się szczególnie kwiaty i cieńsze łodyżki. Grube łodygi mogą być żylaste i niesmaczne. Najlepiej jest pokroić je ostrym nożem na małe kawałeczki, gdyż wtedy mają one najwięcej wartości odżywczych i tworzy się cenny sulforafan. Spożycie surowych brokułów jest całkowicie bezpieczne, jednak u niektórych osób z chorobami układu pokarmowego mogą pojawić się wzdęcia i gazy.
Czy brokuły poddane obróbce termicznej tracą wartości odżywcze? Zbadano to na podstawie utraty witaminy C. Otóż najwięcej witaminy C traci się przez gotowanie w kuchence mikrofalowej. Również gotowanie i smażenie brokuła powoduje utratę wartości. Stosunkowo najlepszą metodą gotowania brokuła jest gotowanie na parze.
Do potraw nadają się zarówno surowe brokuły, jak również gotowane na parze, gotowane w wodzie, pieczone i smażone. Zarówno surowe jak i ugotowane brokuły są wartościowe i prozdrowotne. Ważny jest jednak czas gotowania, który powinien być jak najkrótszy. Długie gotowanie pozbawia brokuł cennych wartości. Dlatego też należy wiedzieć jak długo gotować brokuł, podobnie jak ile gotujemy jajko na miękko.
Potrawy z brokułem
Brokuł jest warzywem wszechstronnym o szerokim zastosowaniu w sztuce kulinarnej. Ugotowany brokuł możemy dodawać do takich potraw jak:
- sałatki,
- zupy,
- sosy do makaronu,
- zapiekanki,
- tarta lub frittata,
- jarzyna do obiadu.
Brokuły świetnie nadają się do zupy. Różyczki brokuła doskonale pasują do różnego rodzaju zup jarzynowych. Z brokuła robimy również pyszną zupę krem, którą można wykonać w termomiksie lub po prostu miksując zupę brokułową.
Ugotowany brokuł stanowi również świetną bazę do wegetariańskich lub wegańskich kotletów, jak również do zapiekanek. Gotowane brokuły polane stopionym masłem, oliwą z oliwek lub sosem, pasują świetnie do drugiego dania jako jarzyna. Różyczki brokułu możemy również wrzucić do potrawki mięsnej lub do duszonego mięsa. Pamiętajmy jednak, aby dodawać je na końcu, tak aby czas gotowania brokułów był jak najkrótszy.
Brokuły pasują także do dań z makaronem i ryżem. Tworzą smaczny sos do makaronu. Możemy wrzucić do sosu ugotowane różyczki brokuła lub zrobić rodzaj pesto z brokuła poprzez zmiksowanie go blenderem.
Brokuły doskonale pasują do różnego rodzaju sałatek, szczególnie do sałatki z jajkiem. Do sałatki możemy dodać brokuł w postaci surowej i w tej formie najlepiej nadaje się do wiosennej sałatki ze świeżych warzyw z pomidorem. Najlepiej jednak ugotowany brokuł pasuje do sałatek z produktów gotowanych. Jest on częstym składnikiem sałatek z jajkiem, z mięsem lub sałatek makaronowych z majonezem. Sprawdź także: Jak gotować brokuły? Poznaj 3 sposoby na wyśmienity brokuł.
Przykładowe dania z brokułem:
- zupa krem z brokułów z ziemniakami,
- sałatka z brokułami i jajkiem,
- sałatka z brokułami i fetą,
- zapiekanka makaronowa z brokułem,
- kurczak z brokułami,
- sałatka makaronowa z brokułami.
Ile gotować brokuł - czas gotowania do różnych potraw
Jak i ile czasu gotować brokuł
Brokuł należy do warzyw miękkich, które w czasie gotowania bardzo szybko miękną. Dlatego też świetnie nadaje się do dań na szybko. Im krócej będziemy go gotować, tym więcej zachowa cennych witamin i składników mineralnych.
Brokuł przede wszystkim gotujemy w wodzie. W tym celu odcinamy różyczki brokuła i dokładnie myjemy. Nalewamy do garnka 2 - 3 litry wody i gotujemy. Brokuł wrzucamy do gotującej wody i gotujemy 3 - 4 minuty. Do wody możemy przedtem dodać sól, cukier i sok z cytryny. Tak ugotowany brokuł będzie miękki, a jednocześnie chrupki.
Jeśli wolimy brokuł bardziej miękki, gotujemy go nieco dłużej. Warto jednak pamiętać, aby nie gotować go zbyt długo, gdyż straci on wartości odżywcze. Maksymalny czas gotowania brokuła to 10 minut. Po ugotowaniu brokuł warto zahartować zimną wodą, dzięki czemu nie żółknie.
Jak długo gotować broku do sałatki
Brokuł gotujemy bardzo krótko, gdyż bardzo szybko staje się miękki. Na pytanie, ile gotować brokuł do sałatki, odpowiadamy w zależności od upodobań. Sałatkę z surowych warzyw najlepiej zrobić z brokułem na surowo. Musimy w takim przypadku drobno posiekać różyczki brokuła.
Do sałatek najlepiej nadaje się brokuł ugotowany al dente, który jest lekko chrupki. Jeśli przygotowujemy sałatkę makaronową, to pod koniec gotowania makaronu dodajemy na krótko brokuła, tak aby się tylko lekko sparzył. Możemy go również ugotować osobno w wodzie. Brokuł do sałatki gotujemy nie dłużej niż 5 minut.
Ile gotować brokuł na parze
Gotowanie na parze uchodzi za najzdrowsze i przyczynia się tylko do niewielkiej utraty wartości odżywczych. Przed gotowaniem należy oddzielić różyczki od łodygi i umyć. Jeśli chcemy ugotować także łodygę, należy ją pokroić na mniejsze kawałki.
Brokuł możemy gotować w elektrycznym parowarze lub w garnku z metalowym koszykiem z dziurkami na gazie. Czas gotowania brokuła na parze wynosi 10 minut. Ugotowany brokuł dobrze jest zahartować bardzo zimną wodą.