Ile gotować fasolkę szparagową? Odpowiadamy na pytania kulinarne
Gotowanie żółtej fasolki czy też fasolki zielonej nie jest wcale takim trudnym zadaniem, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy bowiem znać kilka sprawdzonych metod, jakie pozwolą prawidłowo przyrządzić fasolkę zarówno w rondelku, jak i na parze czy w profesjonalnym… parowarze! Jak długo powinna się gotować żółta albo zielona fasola? Ile gotować mrożoną fasolkę szparagową? Podpowiadamy, jak wygląda gotowanie fasolki szparagowej.
Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami kulinarnymi.

Ile gotować fasolkę szparagową?
Gotowanie żółtej fasolki
Jak wygląda gotowanie fasolki szparagowej w kolorze żółtym? Wystarczy wykonać następujące kroki:
- Obierz i wyczyść żółtą fasolkę
szparagową.
- Wrzuć fasolę do zimnej wody – pamiętaj o tym, że na 0,5 kg żółtej fasoli
potrzebować będziesz ok. dwa litry wody, jedną łyżkę cukru i jedną łyżeczkę
soli.
- Zagotuj fasolkę w garnku.
- Kiedy woda zacznie wrzeć, gotuj fasolę jeszcze przez 5 do 10 minut. Nie zapomnij przy tym, że im młodsza będzie fasolka, tym szybciej się ona zagotuje! Warto próbować fasolę podczas gotowania, żeby ustalić jej miękkość.
- Przelej fasolkę przez sitko, polewając ją zimną wodą. W ten sposób zatrzymasz proces gotowania się jej.
Pamiętaj, że fasolka nie tylko jest pyszna, ale i… zdrowa. Zawiera bowiem witaminy C, E i A, wykazujące działanie antyoksydacyjne. Zawiera również sporo błonnika, a także jest źródłem magnezu i ryboflawiny. Spożywając fasolkę szparagową, możesz zatem ograniczyć ryzyko pojawienia się udaru mózgu czy zawału, a także wystąpienia miażdżycy. Nic, tylko gotować i… chrupać w najlepsze!
Zielona fasola – jak długo gotować?
Zastanawiasz się, w jaki sposób możesz przyrządzić fasolkę zieloną? Proces gotowania będzie zbliżony do gotowania żółtej – jednak w tym przypadku czas gotowania fasolki znacznie się… wydłuża. A więc ile gotować fasolkę szparagową? Wyjaśniamy, krok po kroku!
- Obierz i oczyść zieloną fasolkę
szparagową.
- Wrzuć ją do zimnej wody, zachowując odpowiednie proporcje – na każde 500g
fasoli potrzebujesz 2 l wody, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę soli.
- Zagotuj fasolę i poczekaj, aż woda zacznie wrzeć.
- Po rozpoczęciu się procesu wrzenia, gotuj fasolę jeszcze przez kolejne 10, a
maksymalnie 20 minut. Podobnie, jak żółta, zielona fasola będzie gotować się
szybciej, kiedy będzie młoda. Sprawdzaj ją w trakcie gotowania, wyławiając
jedną czy dwie do spróbowania.
- Przelej fasolę przez sitko i polewaj delikatne zimną wodą – w ten sposób
zakończysz proces gotowania się fasoli.
- Możesz już nałożyć fasolkę szparagową na talerze!

Fasolka zielona będzie doskonale smakować podana z bułką tartą bądź lekko podsmażona na maśle. Warto też alternatywnie posypać ją… parmezanem! Nie zapomnij również o tym, że im dłużej będziesz ją gotować, tym bardziej miękka się zrobi.
Mrożonki na parze – ile gotować fasolkę szparagową?
Jak gotować mrożoną fasolkę szparagową w parowarze?
Fasola gotowana na parze jest tak samo pyszna, jak tradycyjnie przygotowywana w garnku. Dzięki gotowaniu na parze, możesz zachować jej jeszcze lepszy smak i… więcej wartości odżywczych! W parowarze wystarczy gotować ją zupełnie tak samo, jak inne warzywa:
- Wlej do specjalnego garnka wodę i doprowadź ją do wrzenia.
- Wkładkę z mrożoną fasolą załóż, gdy woda się już zagotuje. Uważaj przy tym, by woda nie dotykała fasoli!
- Fasolkę możesz pokroić na drobniejsze kawałki. Z powodzeniem użyj ulubionych przypraw lub dodaj zioła do wody. Niech to nie będzie jednak tłuszcz bądź sól – nimi doprawisz fasolę ewentualnie już po ugotowaniu.
- Załóż na garnek wkładkę z gorącą wodą – woda nie może się gwałtownie gotować. Całość należy przykryć pokrywką.
- Jeżeli wody będzie w trakcie parowania ubywać, należy do garnka dolewać wrzątek!
- Od czasu do czasu sprawdź, czy fasolka jest już al dente.
- Mrożona fasola gotować w parowarze powinna się średnio ok. 30 minut.
Jeśli planujesz gotowanie fasolki na parze, sprawdź także ten artykuł z poradami na temat wyboru garnka do gotowania na parze.
Fasola na parze… bez parowaru!
Nie posiadasz parowaru? Spokojna głowa! Gotowanie na parze może odbyć się bez tego kuchennego urządzenia. W tym celu, należy wykonać po kolei następujące kroki:
- Weź duży garnek i wlej do niego wodę.
- Wodę należy zagotować i wstawić do garnka durszlak. Uważaj przy tym, żeby jego dno nie dotykało wody.
- Posmaruj durszlak odrobiną oleju bądź oliwy za pomocą kuchennego pędzelka (silikonowego). Fasola nie może do niego przywierać.
- Wysyp fasolę do tak przygotowanego durszlaka i następnie zakryj pokrywką.
- Gotuj w ten sposób warzywa przez ok. 15 do 20 minut.
Po tym czasie należy fasolę przestudzić i… podać do stołu!
Pamiętaj, że…
Warto jest przed zagotowaniem fasolki szparagowej obciąć jej twardą końcówkę – tą z ogonkiem. Należy też obrać ją z twardych włókien. Końcówkę możesz obciąć za pomocą ostrego noża – poprzez nacięcie fasolki od brzuszka strączka dokładnie tam, gdzie jest jego „szew”. Gdy podczas odcinania dojdziesz do twardego włókna, jakie biegnie wzdłuż krawędzi, należy je odciągnąć i oddzielić od strączka. W ten sposób fasola będzie miękka i bardzo smaczna, a także zdecydowanie lepiej będzie się ją… gotować!