Logo serwisu: Ania radzi
Menu
  • Utrzymanie czystości
    • Czystość w domu
    • Sprzątanie
    • Czyszczenie sprzętów
    • Środki czystości
    • Akcesoria do sprzątania
    • Insekty w domu
    • Odzież i buty
    • Pranie
    • Prasowanie
    • Higiena osobista
    • Obuwie
    • Nietypowe problemy
    • Uciążliwe zabrudzenia
    • Brzydkie zapachy
    • Inne problemy z czystością
    • Wyposażenie domu
      • AGD i RTV
      • Drobne AGD
      • Duże AGD
      • RTV
      • Naprawa i obsługa AGD i RTV
      • Akcesoria do domu
      • Akcesoria do łazienki
      • Akcesoria do kuchni
      • Sprzęt do prasowania
      • Pozostałe akcesoria
      • Meble
      • Meble do salonu
      • Meble do kuchni
      • Meble do sypialni
      • Wyposażenie łazienki
      • Porady praktyczne
        • Złota rączka
        • Szybkie naprawy
        • Problemy z AGD
        • Codzienne problemy
        • Jak to zrobić?
        • Praktyczne rozwiązania
        • Odnawianie i renowacja
        • W kuchni
        • Warto wiedzieć
        • Zdrowie
        • Ciekawostki
        • Pozostałe
        • Ogród
        • Moje konto
        Facebook
        Szukaj
        • Ania radzi
        • Kulinaria
        • Jak długo gotować mrożone pierogi?

        Ile gotować mrożone pierogi? Sprawdź i nie rozgotuj pierogów

        Ugotowane pierogi w garnku
        Gotowanie mrożonych pierogów krok po kroku, czyli jak i ile gotować mrożone pierogi
        Opublikowano: 01.12.2023Autor: Juliusz ZawistowskiUdostępnij

        Chcesz ugotować zamrożone wcześniej pierogi ruskie albo pierogi z jagodami? Gotowanie pierogów wcale nie jest trudne pod warunkiem, że wiesz, jak poprawnie to zrobić. Ile gotować mrożone pierogi? Czy pierogi z mięsem, pierogi z serem albo uszka mrożone mają taki sam czas gotowania w wodzie? Podpowiadamy, jak ugotować zamrożone pierogi!

        Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o pierogach.

        Z tego artykułu dowiesz się:

        1. Ile gotować mrożone pierogi?
        2. Gotowanie mrożonych pierogów

        Ile gotować mrożone pierogi?

        Gotowanie mrożonych pierogów

        Nie chcesz smażyć mrożonych pierogów na patelni, ponieważ wolisz je ugotować w wodzie? Pamiętaj więc, że najpierw zawsze powinieneś przygotować sobie wodę, podgrzewając ją. Nie powinno się nigdy wrzucać pierogów do zimnej wody! Na 100 g pierogów z jagodami przygotuj sobie ok. 0,5 l wody. Powinieneś nastawić ją w dużym garnku – dzięki temu unikniesz wykipienia wody na kuchenkę. Wodę trzeba będzie też posolić, najlepiej jedną łyżeczką stołową.

        Kiedy woda zacznie się gotować, zacznij ostrożnie wrzucać do niej pierogi z mięsem lub innym farszem. Pierogi należy stale mieszać i uważać przy tym, by nie przywierały one do garnka. Warto będzie dodać do wody również łyżkę oliwy z oliwek, dzięki temu pierogi na pewno nie będą się mocno kleić już po ich wyjęciu.

        Czas gotowania pierogów

        Jeżeli chodzi o to, ile gotować mrożone pierogi, wszystko będzie zależeć od nadzienia pierogów bądź tego, czy są one surowe, mrożone czy gotowane wcześniej. W przypadku mrożonych pierogów, zazwyczaj będzie to czas między 5 a 7 minut. Gdy kupujesz gotowe pierogi ruskie albo uszka mrożone, czas ich gotowania na pewno będzie podany przez producenta na opakowaniu pierogów. Czas należy mierzyć od momentu, gdy pierogi wypłyną na powierzchnię wody. Nie przetrzymuj ich w wodzie jednak zbyt długo, ponieważ mogą się rozgnieść, a farsz wypłynie wówczas do wody!

        Kiedy ugotujesz pierogi z serem, możesz je odcedzić, wylewając na durszlak razem z wodą albo używając czerpaka z dziurkami po to, by wyławiać pojedyncze sztuki. Możesz takie pierogi podawać na słodko albo z jogurtem. Niektórzy wolą też gotowane pierogi usmażyć na patelni, razem z cebulką.

        Gotowanie mrożonych pierogów

        Zamrożone pierogi – jak je ugotować?

        Nie zapominaj o tym, że twarde ciasto pierogów może bardzo przeszkadzać w ich jedzeniu. Fakt, może i pierogi się nie rozerwą, jednak już jedzenie nie będzie tak samo przyjemne, jak w przypadku miękkiego ciasta. By ciasto było możliwie elastyczne, najlepiej jest wyrabiać składniki ok. 20 minut wcześniej – rzecz jasna, gdy sam przygotowujesz pierogi. Gdy ciasto nadal jest twarde, wystarczy do niego dodać trochę wody albo żółtko jajka.

        Pamiętaj o tym, że zawsze powinieneś wrzucać pierogi do gotującej się wody. Jak rozpoznać, że pierogi się ugotowały? Otóż, zaczną one powoli wypływać wówczas na powierzchnię wody. Niezależnie od tego, jakiego rodzaju pierogi będziesz przyrządzać, mrożone pierogi gotować się powinno maksymalnie do 7 minut.

        Ugotowane pierogi z szczypiorkiem
        Porady, ile gotować mrożone pierogi, czyli sposób i czas gotowania pierogów

        Gotowanie pierogów mrożonych – co zrobić, żeby się nie rozrywały?

        Jeśli jesteś osobą początkującą w kuchni na pewno zastanawiasz się, jak można ugotować pierogi, by ich nie rozerwać. Posiadając gotowy produkt sklepowy wystarczy przeczytać instrukcję, znajdującą się na opakowaniu. Samodzielnie zaś przygotowane pierogi to już nieco trudniejsze wyzwanie. Najłatwiej będzie je ugotować w taki sam sposób, jak te ulepione. Troszkę inne wymagania będą mieć jedynie pierogi leniwe z ziemniakami – jednak są to takie pierogi, jakich mrozić się akurat nie powinno, ze względu na późniejsze problemy z ich rozmrażaniem.

        By pierogi mrożone nie rozwarstwiały się, warto je będzie od razu po przygotowaniu zblanszować – czyli wrzucić na wrzątek na ok. 30 sekund. Później trzeba będzie je ostudzić i zaprosić na tacce. To prosty sposób na to, by później ciasto z mrożonych pierogów się nie otworzyło! Najbardziej „pękające” pierogi to te, które zawierają w środku owoce. Dobrze więc będzie, aby takie pierogi – a raczej ich nadzienie – wymieszać z mąką ziemniaczaną. Taki patent pozwoli delikatnie związać pierogi i sprawić, że ciasto nie będzie pękać podczas gotowania mrożonych pierogów.

        Jeśli chcesz uniknąć pękania pierogów, warto będzie też w procesie tworzenia pierogów rozrobić mąkę gorącą wodą z dodatkiem masła i mleka. Trzeba też pamiętać o tym, że nie powinno się wrzucać zbyt wielu pierogów do wody na raz – niestety, ale to na pewno obniży temperaturę wody i ciasto zacznie pękać. Sprawdzaj też zawsze, o ile będziesz kleić pierogi samodzielnie:

        • grubość ciasta – przecież nie musi być tak, że ciasto na pierogi powinno być transparentne!
        • rodzaj mąki, z jakiej produkować będziesz pierogi – najlepsza mąka to tradycyjna pszenna, a nie tortowa!
        • sposób zlepiania pierogów – zlepienie powinno być ścisłe, dzięki ostrożnemu smarowaniu pierogów wodą, ale zanim je będziesz lepić! Nie zapominaj też, że w miejsce sklejenia nie powinien dostać się farsz. Nie może on również wypychać ciasta. Niestety, jeśli farszu będzie zbyt wiele, to nie zdążysz go ugotować po rozmrożeniu. A to na pewno doprowadzi do… popękania pierogów!
        Czytaj także:
        • Ile czasu i jak gotować bób? Oto prosty przepis krok po kroku
        • Jak ugotować pierś z kurczaka? Praktyczny przepis krok po kroku
        • Jak ugotować kolbę kukurydzy? Wyjaśniamy krok po kroku
        • Jak mrozić pierogi? Praktyczny poradnik i sprawdzone sposoby
        • Jak ugotować kaszę gryczaną krok po kroku - prosty poradnik
        • Ile gotować brokuł? Wyjaśniamy krok po kroku

          Ania radzi
          • Grupa KB.pl - informacje
          • Kontakt
          • Reklama
          • Załóż konto
          • Logowanie
          • Facebook
          • X.com
          Mapa strony
          • Aktualności
          • Artykuły
          • Tagi
          • Autorzy
          Inne serwisy Grupy KB.pl
          • KB.pl
          • Fajny Ogród
          • Fajny Zwierzak
          • Kroniki Dziejów
          • Fajne Gotowanie
          • Spokojnie o ciąży
          Informacje prawne
          • Regulamin
          • Polityka prywatnosci i cookies
          • Regulamin DSA
          • Zaufani partnerzy
          © 2017-2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.