Ile gotować ziemniaki? Odpowiadamy na praktyczne pytania kulinarne
Kto z nas nie lubi ziemniaków do obiadu, prawda? Jednak czy na pewno dobrze wiemy, ile gotować ziemniaki? Jaki jest czas gotowania ziemniaków, ile powinny się gotować poszczególne rodzaje, a także kiedy trzeba posolić ziemniaki? Dowiedz się, jak długo gotować ziemniaki, żeby wyszły naprawdę… pyszne!
Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o gotowaniu.

Ile gotować ziemniaki?
Gotowanie ziemniaków – krok po kroku
- 1. Najpierw dokładnie obierz ziemniaki. Chcesz wydobyć cały ich smak? Zatem, starannie obierz je ze skórki! Obieraj ziemniaki maksymalnie cienko – nożykiem lub specjalną obieraczką do warzyw.
- Możesz również zagotować ziemniaki w mundurkach – najlepiej młode, które posiadają cienką łupinkę. Dzięki skórce, cenne właściwości odżywcze ziemniaków nie wypłuczą się – stanowi ona dla nich bowiem swego rodzaju naturalną barierę. Gotowanie młodych ziemniaków to doskonały pomysł na… wiosenny obiad! Pamiętaj tylko, że ziemniaki takie będą miały trochę inny smak. Możesz też przygotować ziemniaki na parze, o których opowiemy nieco później!
- Przed gotowaniem dokładnie wyczyść ziemniaki i obmyj je z zanieczyszczeń. Możesz je również porządnie wyszczotkować.
- Jak długo gotować ziemniaki? Gotować je w zimnej czy może we wrzącej wodzie? Otóż, oba te sposoby są dobre! Pamiętaj, że wrzucając ziemniaki do gorącej wody zatrzymasz proces uwalniania się skrobi, a także powolnego wypłukiwania witamin – jak to jest podczas gotowania ich w chłodnej wodzie. Gotuj ziemniaki ok. 20 minut – choć czas zależy głównie od planowanej formy podania ich na stół, rozmiaru ziemniaków oraz ich… wieku.
- Chcesz przeznaczyć ziemniaki na puree? A więc, one do zagotowania potrzebują powyżej 25 minut. A może przygotowujesz ziemniaki w mundurkach? Gotowanie młodych ziemniaków i ziemniaków w mundurkach zajmuje ok. 10, a maksymalnie 15 minut!
- Pamiętaj, żeby przygotować ziemniaki w nieco większym garnku – pod pokrywką stworzy się więcej pary, więc ziemniaki szybciej się zagotują! Dodatkiem do obiadu może być na przykład fasolka. Sprawdź artykuł z poradami, ile gotować fasolkę szparagową.
Gotowanie ziemniaków – kilka wskazówek
Nie zapomnij, że dużo zależy również od mocy kuchenki, jaką posiadasz. A więc czas gotowania może się albo skrócić, albo… znacznie wydłużyć. Warto po zalecanym czasie (czas gotowania ziemniaków to zazwyczaj ok. 20 minut) sprawdzić widelcem, czy ziemniaki są już dobre. Gdy widelec miękko wbije się w ziemniaka, czas je wyjąć z wody!
Nie zapomnij również o tym, że ziemniaki należy posolić – najlepiej już w trakcie gotowania. Kiedy kartofle się ugotują, odcedź je i podaj w całości. Możesz też je utłuc i dodać odrobinę masła. A może chcesz uzyskać niecodzienny ich aromat? Zatem, warto będzie dodać czosnek, cebulę czy też gałązkę świeżych ziół do wywaru!
Ile powinny się gotować ziemniaki?
Ile gotować ziemniaki do zupy?
Żeby ugotować ziemniaki do zupy, należy je drobno pokroić (np. w kostkę). Takie ziemniaki trzeba gotować ok. 15 minut – zależnie od mocy kuchenki. W czasie gotowania ziemniaki powinny zostać przykryte wodą w całości. Po nastawieniu ziemniaków posól je ok. 2 łyżeczkami soli na 1 litr wody. Możesz również nieco posłodzić ziemniaki, najlepiej jedną łyżeczką cukru na 1 litr wody. Gotuj swoje ziemniaki pod przykryciem, aby skrócić czas ich przetwarzania i zmniejszyć straty witamin.

Kiedy już ugotujesz ziemniaki, odcedź je. Możesz także pozostawić je na kuchence, żeby woda mogła na spokojnie odparować z garnka. Pozwól obeschnąć ziemniakom – to sprawi, że staną się sypkie, ale też nie będą wodniste. Tym sposobem, będziesz mógł je nieco dłużej przechowywać.
Jak ugotować ziemniaki na parze?
- Najpierw dokładnie obrób ziemniaki – obierz je i umyj.
- Powycinaj ziemniaki w krzyżyki uważając jednak na to, by nie poprzecinać ich całkiem. Dlaczego warto to robić? Otóż, dzięki nacięciom para lepiej dotrze do całej powierzchni ziemniaka!
- Włóż ziemniaki do parownika, jaki będzie już wypełniony wodą.
- Od czasu, gdy woda zacznie wrzeć, gotuj ziemniaki w urządzeniu przez kolejne 15 minut – maksymalnie do pół godziny czasu (zależnie od mocy parownika, wielkości oraz gatunku warzywa). Uważaj przy tym na wydobywającą się z urządzenia parę (może poparzyć!). Po tym czasie, można wyjąć ziemniaki.
Kontroluj też co kilka minut stan wody w parowarze – podczas długiego gotowania ziemniaków może bowiem… odparowywać!
Gotowanie ziemniaków – porady, które warto znać!
- Jeżeli dodasz do gotującej się wody z ziemniakami łyżkę oleju albo masła sprawisz, że woda nie będzie kipieć. Ziemniaki z kolei szybciej się ugotują i na pewno nie utracą pięknego koloru! Możesz również dodać nieco octu albo soku cytryny, które utrzymają barwę ziemniaków.
- Chcesz uzyskać oryginalny i wyrazisty smak ziemniaków? A więc, dodaj do nich świeżą bazylię, tymianek, natkę pietruszki, szczyptę kminku albo rozmaryn. Dzięki temu będą niepowtarzalnie pachnieć i… smakować!
- Warto włożyć ziemniaki w mundurkach do osolonej i zimnej wody, a następnie gotować je ok. 15-20 minut od momentu wrzenia (zależnie od mocy kuchenki). Najpierw gotuj je na większym gazie, a później nieco zmniejsz płomień. Kiedy ziemniaki w skórce będą już gotowe zauważysz, jak ich skórka zacznie… pękać!