Ile piec schab? Wyjaśniamy, jaki jest optymalny czas i temperatura pieczenia
Pieczeń schabowa jest doskonałym sposobem na niedzielny lub świąteczny obiad. Jednak, żeby była naprawdę smaczna nie może być wysuszona. Trzeba wiedzieć jak ją upiec. Zależy to od kilku czynników. W niniejszym poradniku przedstawimy informacje o tym, ile piec schab i w jakiej temperaturze.
Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z praktycznymi poradami.
Pieczeń schabowa w całości
Schab pieczony w całości często gości na naszych stołach. Główny problem z pieczeniem schabu jest taki, że podczas procesu bardzo wysycha. Wysuszony nie jest zbyt smaczny i wszystkie przyprawy, maceracje i inne zabiegi idą na marne. To, jak długo piec schab i w jakiej temperaturze, zależy od rodzaju piecyka i od tego jaką metodę przyjmiemy. W piekarniku elektrycznym trudno jest uzyskać bardzo wysokie temperatury, dlatego proces będzie trwał dłużej. Poza tym taki piekarnik wysusza mięso bardziej niż tradycyjny gazowy. Zatem w jakiej temperaturze piec schab i jak długo? Oto kilka sposobów (dotyczy około jednego kilograma mięsa):
- Schab w folii (sposób I na schab pieczony w całości) – przygotowane do upieczenia mięso (schab marynowany przez noc) wkładamy do rękawa foliowego. Dzięki zamknięciu go w folii cała wilgoć z mięsa nie ucieka na zewnątrz. W rękawie powinno być dużo miejsca dla wytwarzanej pary i sosu. Jeżeli folia, której używamy nie posiada perforacji, to trzeba ją naciąć widelcem. Jeśli tego nie zrobimy, folia zacznie pęcznieć. Mięso w rękawie kładziemy na kratkę lub blachę i pieczemy w piekarniku elektrycznym. Temperatura pieczenia schabu powinna wynosić około 180 stopni Celsjusza. Czas pieczenia to 1 godzina.
- Schab folii (sposób II na pieczony schab w całości) – schab natarty przyprawami i nafaszerowany czosnkiem zawijamy w rękaw do pieczenia. W rękawie wkładamy go do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Po wyjęciu z lodówki pieczemy 10 minut w temperaturze 210 stopni. Pamiętajmy o zrobieniu dziurek w folii! Kilka minut w wyższej temperaturze sprawi, że skórka okrzepnie i wilgoć nie będzie tak łatwo uciekała z mięsa. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez godzinę. Przed podaniem studzimy.Alternatywą dla podpiekania w wysokiej temperaturze może być podsmażenie schabu marynowanego po wyjęciu go z lodówki. Schab smażymy równomiernie z każdej strony. Następnie wkładamy do pieca. Efekt będzie podobny – mięso zamknie się i nie będzie uciekała z niego wilgoć. W jakiej temperaturze piec schab po podsmażeniu? W dokładnie takiej samej, czyli 180 stopni.
Schab wieprzowy w kawałkach
Ponieważ w piekarniku elektrycznym nie osiąga się bardzo wysokich temperatur, można zastosować kilka sztuczek, które pozwolą lepiej upiec schab wieprzowy. Jednym z bardzo skutecznych sposobów, ułatwiających pieczenie, jest przygotowanie plastrów. Jest to też dobra alternatywa, jeżeli chodzi o to ile piec schab. Czas pieczenia jest tu bardzo krótki. Schab kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem. Nie tak bardzo jak na kotlety schabowe, gdyż mięso musi zachować pewną grubość. Kawałki schabu wkładamy do przygotowanej wcześniej marynaty (zgodnie z wybranym przepisem) i odstawiamy na 10-15 minut. Plastry przekładamy do naczynia żaroodpornego. Temperatura pieczenia schabu w plastrach będzie wynosić 180 stopni, czas pieczenia zaledwie 20-25 minut. To bardzo dobry pomysł na szybki obiad. Pokrojony schab, pieczony w naczyniu żaroodpornym jest też bardziej soczysty. Schab marynowany nieco dłużej będzie miał intensywniejszy smak. Można go więc zostawić w marynacie na 30 minut. A jak długo piec schab, którego nie ubiło się tłuczkiem? Alternatywne przepisy mówią o godzinie, a nawet 70 minutach. Temperatura pieczenia schabu w tej wersji nie może jednak przekroczyć 190 stopni. Jeśli szukasz innych porad i wskazówek kulinarnych, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o gotowaniu.
Soczysty schab w garnku rzymskim
Gliniana brytfanna, zwana garnkiem rzymskim, to kolejny dobry sposób na przygotowanie pieczonego schabu. Doskonale nadaje się do pieczenia w piekarniku elektrycznym i gazowym. Schab wieprzowy pieczony w takim naczyniu jest soczysty i aromatyczny. Niektórzy zniechęcają się, kiedy słyszą jak długo piec schab w takim garnku. Czas pieczenia jest jednak uzależniony od grubych, glinianych ścianek. Ile piec schab w garnku rzymskim? 2 godziny. Dokładnie tyle potrzeba, żeby nasza pieczeń nadawała się do podania. Chociaż w rękawie możemy to zrobić o wiele szybciej, to gliniane naczynie daje zdecydowanie lepszy efekt końcowy. Oto jak to zrobić:
Schab marynowany (według wybranego przepisu) wkładamy do przygotowanego garnka. Trzeba pamiętać, że piecyk nagrzewamy po włożeniu brytfanki. Glinianego naczynia nigdy nie wkładamy do gorącego pieca! Nie polewamy też mięsa zimną wodą podczas pieczenia. Pieczemy dwie godziny, a następnie powoli studzimy.
Pozostaje jeszcze pytanie, w jakiej temperaturze piec schab. Tutaj nie ma różnicy w stosunku do innych przepisów. Optymalna temperatura to 190 stopni. Ciepło będzie powoli przenikać przez ścianki garnka, aż schab całkowicie się upiecze.
Jak widać przepisów na pieczony schab jest wiele. Tylko temperatura pieczenia schabu zawsze pozostaje taka sama. Nie podaliśmy dokładnych wytycznych dotyczących marynaty, ponieważ to zależy od konkretnego przepisu. Jedni wolą marynatę słodką, inni ostrą. Mając do dyspozycji kilka sposobów możemy wybrać ten najlepszy. Korzystając z powyższych instrukcji już nigdy nie powinniście mieć problemów z wysychaniem mięsa schabowego podczas pieczenia.