Ile sody zamiast proszku do pieczenia? Przedstawiamy praktyczny poradnik
Proszek do pieczenie dodaje się do ciasta celem uzyskania puszystej, gąbczastej struktury. Dzięki temu ciasto jest miękkie i smaczne. Efekt ten uzyskujemy dzięki sodzie, która w procesie wypieku zamienia się w gazy spulchniające ciasto. Kiedy potrzebny jest zamiennik proszku do pieczenia? Wtedy, gdy zabraknie proszku, a chcemy upiec ciasto. Kilka substancji może zastąpić proszek do pieczenia, lecz najważniejsza jest soda oczyszczona. Wyjaśniamy, ile sody zamiast proszku do pieczenia należy zastosować.
Jeśli szukasz więcej przydatnych informacji i wskazówek, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z praktycznymi poradami.
Co to jest proszek do pieczenia i czy można go czymś zastąpić
Dlaczego używamy proszku do pieczenia do ciasta
Proszek do pieczenia służy do tego, aby ciasto stało się przyjemnie puszyste i gąbczaste. W czasie przygotowania ciasta i pieczenia wydziela on dużo dwutlenku węgla, który sprawia, że ciasto przyjmuje strukturę piany. Staje się miękkie, puszyste i pyszne.
Obecnie pieczenie słodkich, puszystych ciast wydaje się oczywiste. Ale nie zawsze tak było. Ciasta dotarły na polskie, bogate stoły dopiero w XVIII wieku. W XVII wieku udoskonalono produkcję mąki, dzięki czemu pozwalała ona na wypiek miękkiego chleba i ciast. Kucharze eksperymentowali ze środkami spulchniającymi, które umożliwiały pyszne wypieki. Jednak żaden nie został opatentowany i wprowadzony do produkcji. Recepturę proszku do pieczenia opracowano w Niemczech dopiero w XIX wieku, a jej twórcą był Eben Norton Horsford. Wtedy to rozpoczęto masową produkcję proszku do pieczenia, a co za tym idzie wzrosło spożycie słodkich ciast i ciasteczek.
Proszek do pieczenia składa się głównie z sody oczyszczonej. Soda oczyszczona, czyli wodorowęglan sodu, ma właściwości spulchniające. Wymaga jednak dodatków, aby spełniała swoją rolę jako proszek do pieczenia. Aby soda mogła zadziałać potrzebne są regulatory kwasowości, czyli substancje kwaśne. Ich proporcje muszą być dokładnie dobrane, gdyż zbyt duża ilość sody sprawia, że ciasto staje się niesmaczne. Proszek do pieczenia musi także nadawać się do długiego przechowywania, tak aby każdy mógł mieć do w domu. W tym celu dodaje się skrobię do proszku, na przykład mąkę ziemniaczaną. Dodatek skrobi sprawia, że proszek się nie zbryla.
Kiedy potrzebny jest zamiennik proszku do pieczenia
Proszek do pieczenia jest substancją bezpieczną dla zdrowia. Sama soda nie jest toksyczna. Przeciwnie jest ona stosowana wewnętrznie dla zdrowia. Wiele osób pije wodę z sodą na trawienie, na nadkwasotę czy też na zaparcia. Sodę z wodą pije się także w celu złagodzenia zapalenia pęcherza moczowego. Jak zawsze, szkodliwe może być tylko nadużywanie sody i korzystanie z niej w dużych ilościach.
Proszek do pieczenia w nadmiarze może wywołać reakcje alergiczne. Ma też niekorzystny wpływ na wchłanianie się magnezu, żelaza i wapnia. Gotowy proszek do pieczenia może również zawierać różne dodatkowe składniki chemiczne.
Zamiennik proszku do pieczenia potrzebny jest zwykle, gdy zabraknie w domu proszku właśnie wtedy, gdy chcemy upiec ciasto. Dlatego też warto wiedzieć, jak radzić sobie w takich sytuacjach i co dodać do ciasta zamiast proszku do pieczenia. Entuzjaści naturalnej kuchni i robienia co się da od podstaw, mogą zrobić bez trudu własny, domowy proszek do pieczenia. Dzięki temu mają pewność, żę domowy proszek nie zawiera żadnych chemicznych dodatków.
Ile sody zamiast proszku do pieczenia - najlepszy zamiennik proszku
Produkty, które mogą zastąpić proszek do pieczenia:
- soda oczyszczona,
- kamień winny,
- woda gazowana,
- amoniak piekarniczy.
Jeśli zabraknie nam proszku do pieczenia możemy dodać do ciasta po prostu sody oczyszczonej. Warto jednak wiedzieć, aby, nie tylko zachować odpowiednie proporcje, lecz także dodać substancje kwasowe. Brak regulatorów kwasowości sprawi, że soda nie zadziała. Zaś niewłaściwe proporcje sprawią, że ciasto będzie niesmaczne i wyczujemy nieprzyjemny smak ługu.
Ile sody zamiast proszku do pieczenia należy zastosować? Soda działa znacznie mocniej niż proszek do pieczenia. Dlatego też należy użyć jej ⅓ w stosunku do ilości proszku do pieczenia podanej w przepisie. Soda oczyszczona jest produktem zasadowym, dlatego też musimy dodać jakiś kwaśny składnik, na przykład:
- jogurt, kefir, maślankę,
- ocet,
- miód,
- jabłka,
- kwasek cytrynowy lub sok z cytryny.
Niektóre przepisy na ciasta, zawierające jakiś kwaśny składnik, na przykład owoce, warzywa, kwaśne produkty mleczne, wymagają dodania sody dodatkowo lub zamiast proszku do pieczenia. Produktów kwaśnych musi być odpowiednio więcej niż sody, tak aby nie pozostał w cieście nieprzyjemny smak ługu. Na przykład, jedną łyżeczkę proszku do pieczenie, możemy zastąpić ⅓ łyżeczki sody i pół szklanki kefiru lub maślanki. Sprawdź także ten artykuł: Czym zastąpić papier do pieczenia? Oto najlepsze alternatywy.
Aby nie zabrakło nam w domu proszku do pieczenia, możemy zrobić własną mieszankę, która może go z powodzeniem zastąpić. W tym celu wystarczy zmieszać 3 łatwo dostępne składniki jak:
- soda oczyszczona - 5 łyżeczek,
- kwasek cytrynowy - 3 łyżeczki,
- mąka pszenna - 12 łyżeczek.
Co robić, jeśli w domu akurat nie mamy, ani proszku do pieczenia, ani sody? Do wypieków wymagających płynu, na przykład naleśniki, możemy dodać wodę gazowaną. Ma ona wystarczającą ilość dwutlenku węgla, aby zastąpić proszek do pieczenia w lekkich wypiekach. Jako zamiennik proszku do pieczenia możemy użyć również alkohol. Stosujemy wówczas 3 łyżeczki alkoholu zamiast 1 łyżeczki proszku do pieczenia.