Gotowanie brokuła do potraw na ciepło

Podstawowe zasady gotowania brokuła

Pytanie o gotowanie brokuła jest trochę podobne do pytania jak ugotować bób. Niby wszyscy to robią od lat, ale bardzo łatwo można popełnić błędy, które zepsują smak potrawy. Brokuł najlepiej gotuje się po rozdzieleniu na różyczki. Dotyczy to szczególnie przygotowania tego warzywa do dalszej przeróbki. Jeżeli celem jest zapiekanka makaronowa z brokułami albo sałatka, to różyczki brokuła wystarczy krótko potrzymać we wrzącej wodzie (2-3 minuty).

Inaczej trzeba podejść do tematu, jeżeli chcemy zrobić zupę, sos czy inną ciepłą potrawę, której częścią będzie świeży brokuł. Wtedy czas gotowania należy wydłużyć do 7-10 minut od zagotowania wody. Jak widać brokułów ani do sałatki, ani nawet do zupy czy jako jarzynę do mięsa nie gotuje się długo. Natomiast dobrze jest unikać gotowania brokuła w całości.

Kolejna ważna zasada, dotyczy temperatury wody. Brokuły szybko się rozgotowują, dlatego powinno się je gotować na małym albo średnim ogniu. Dzięki temu nawet po przegotowaniu będą świeże i smaczne. Tej zasady dobrze jest przestrzegać niezależnie od tego w jakim celu gotujemy to warzywo. Jeżeli chcemy ugotować również łodygę, to najlepiej pozbawić ją zdrewniałych części i pokroić w kostkę.

Istnieje też kilka sztuczek, które sprawiają, że smak i wygląd jarzyny po ugotowaniu jest lepszy. Jak to zrobić napiszemy w dalszej części poradnika.

Gotowanie brokułów na zupę

Jak gotować brokuły na zupę? Istnieją dwa rodzaje zup brokułowych. Jedna to zupa warzywna z dodatkiem brokuła, druga to krem brokułowy. W zależności od tego którą chcemy przygotować, brokuł gotuje się trochę inaczej. Poza tym zupa jest specyficzną potrawą, bo smak może zostać w wodzie i nie zaszkodzi to daniu. Nawet rozgotowane warzywa nie zepsują dobrze przyprawionej zupy.

Trzeba pamiętać, że zupa brokułowa nie składa się z samych brokułów. Najpierw gotujemy warzywa. W zależności od przepisu wcześniej można je podsmażyć lub nie. To da nam trochę czasu. Cały proces nie trwa zbyt długo, ale można przygotować różyczki brokuła, czekając na zagotowanie warzyw. Brokuła dodajemy na końcu, bo czas gotowania nie powinien przekraczać 2-3 minut. Nawet w zupie lepiej smakuje, kiedy jest gotowany al dente.

Robiąc krem również zaczynamy przyrządzanie od zagotowania i podsmażenia pozostałych składników. Jednak w tym przypadku powinno się potrzymać jarzynę we wrzątku nieco dłużej, nawet do 15 minut. Smak brokułów i tak zostanie w zupie, a naszym celem jest zblendowanie potrawy. Lepiej więc nie gotować brokuła na półtwardo. Smak, który zachował się w wodzie zostanie rozprowadzony równomiernie po zupie.

Jak gotować brokuły do sałatki

Gotowanie al dente

Jeżeli ktoś nie jest pewien co to znaczy gotowanie al dente, to zaraz wyjaśnimy. Mówiąc najprościej jest to gotowanie na półtwardo. Brokuł przeznaczony do sałatki gotuje się krótko, żeby zachował smak i kolor. Jak już wspomnieliśmy wcześniej czas gotowania nie powinien przekraczać 3 minut. Oczywiście liczenie czasu rozpoczynamy od zagotowania wody. Po zawrzeniu zmniejszamy ogień i czekamy odpowiednio długo aż jarzyna tylko nieznacznie zmięknie.

Al dente można gotować nie tylko brokuła, ale też inne warzywa czy np. makarony. Jednak na pytanie jak ugotować brokuły odpowiedź prawie zawsze będzie brzmiała „al dente”. Jak wspomniano wcześniej, tylko wtedy zachowa wszystkie walory smakowe i świeży wygląd.

Tu warto dodać też kilka słów na temat przyprawiania tego warzywa. Zwykle gotowanie wystarczy przeprowadzić w osolonej wodzie. Jednak lepszy rezultat smakowy uzyskamy dodając do wody płaską łyżeczkę cukru. Zwłaszcza jeżeli brokuł będzie głównym składnikiem sałatki, mającym decydować o jej smaku. Jeśli szukasz mięsnego dodatku, sprawdź także ten artykuł z poradami, jak ugotować pierś kurczaka.

Co zrobić, żeby brokuł nie stracił koloru?

Jeżeli zależy nam na ładnej jarzynie do obiadu czy na intensywnie kolorowej sałatce, to trzeba zadbać, żeby brokuł nie wyblakł. Kiedy daniem głównym ma być zapiekanka makaronowa z brokułem lub zupa z całymi różyczkami, to też dobrze jest zachować intensywny kolor. Istnieje kilka sposobów na to, żeby ugotowane brokuły wyglądały jak świeże.  Przede wszystkim gotowany brokuł należy zahartować. Po wyjęciu z wrzątku zalewamy warzywo zimną wodą. Taki zabieg przeprowadza się zwłaszcza po gotowaniu na parze.

Jeżeli chcemy mieć ładne, świeżo wyglądające warzywo, to lepiej nie gotować go w całości. Brokuł jest duży i włożenie go całego do garnka może skutkować nierównomiernym rozgotowaniem. Poza tym cały proces trwa długo w porównaniu z gotowaniem w kawałkach. Na szczęście mało kto próbuje coś takiego robić. Brokuł gotuje się w postaci różyczek. Jest to szybszy i bardziej efektywny sposób przygotowania.

Brokuły gotowane w garnku
Gotowanie brokuła krok po kroku, czyli jak gotować brokuły

Niedługi czas gotowania i hartowanie po wyjęciu z garnka to podstawowe sposoby na intensywną zieleń brokułów. Można też dodać do wody odrobinę octu lub soku z cytryny. Kwaśny dodatek sprawia, że brokuły nie puszczają koloru.

Gotowany, a może na parze?

Gotowanie brokuła na parze

Najzdrowiej jest zrobić brokuł na parze. Jak gotować brokuły na parze? Nie potrzeba specjalnego sprzętu, chociaż na pewno ułatwi on pracę. Wystarczy mieć durszlak i garnek, do którego on pasuje. W garnku należy zagotować niewielką ilość wody. Dopiero kiedy zaczyna wrzeć wkładamy na wierzch metalowy durszlak lub sito z różyczkami brokuła. Koniecznie przykrywamy pokrywką. Brokuły na parze gotuje się przez 7 do 10 minut. Jeżeli nie mamy garnków do gotowania na parze, to warto pilnować, żeby woda się nie wygotowała.

Brokuła na parze można też gotować w naczyniach bambusowych, specjalnie przeznaczonych do tego rodzaju gotowania. Doskonale sprawdzi się też parownik elektryczny. Chociaż warto zainwestować w taki sprzęt, nie tylko ze względu na brokuły, to nie jest on konieczny, żeby przygotować zdrowe warzywo.

Czy warto?

Gotowanie na parze pozwala zachować więcej cennych składników odżywczych. W przypadku brokuła jest to cała paleta witamin i minerałów. Poza tym korzystnie wpływa na smak jarzyny. W porównaniu z gotowanym w wodzie, brokuł na parze jest po prostu smaczniejszy.

Brokuł jako dodatek do dań

Wiecie już jak gotować brokuły na różne sposoby. Który sposób gotowania wybierzecie zależy tylko od was. Świeży brokuł do sałatki lepiej gotować na parze. Brokuła na zupę gotuje się w wodzie, z której powstanie zupa. W żadnym wypadku nie powinno się tego robić za długo. Czas gotowania zależy od metody i przeznaczenia, ale prawie zawsze jest krótszy niż 15 minut. Z tego powodu gotowany brokuł to potrawa, którą można przyrządzić, kiedy nie mamy czasu na dłuższe siedzenie w kuchni. Sałatka, zapiekanka czy ozdoba do kotleta, w każdym przypadku przygotowanie trwa najwyżej kilkanaście minut.

Podsumowanie sposobów gotowania brokułów

Sposób gotowania

Czas gotowania

Do jakich potraw

Blanszowanie

2-3 minuty

sałatki, ciepłe jarzyny do obiadu, zapiekanki, zupy nieblendowane

Gotowanie regularne

10-15 minut

zupa krem

Gotowanie na parze

7-10 minut

sałatki, jarzyny, zapiekanki

Jak widać, prawidłowe przygotowanie brokuła jest bardzo łatwe. Zachęcamy do częstego jedzenia tego zdrowego i pożywnego warzywa.

ikona podziel się Przekaż dalej