Kasza jaglana - zastosowanie w kuchni

Czy kasza jaglana jest zdrowa

Kasza jaglana są to łuskane ziarna prosa. Zawiera ona dużo tłuszczu. Dlatego też nie nadaje się do długiego przechowywania, gdyż jełczeje i nabiera gorzkiego posmaku. Jest doskonałym źródłem energii. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, dlatego też sprawdza się w diecie bezglutenowej. Nie uczula, dlatego z powodzeniem mogą po nią sięgnąć osoby z alergiami pokarmowymi. Co ciekawe, kasza jaglana dobrze sprawdza się zimą, gdyż nie wychładza organizmu, a przeciwnie ociepla.

Kasza jaglana zawiera dużo witamin z grupy B, a szczególnie niacyny. Ma także dużo fosforu i potasu, jak również żelaza. Uchodzi za bardzo zdrową, jeśli nie najzdrowszą z kasz. Niektórzy dietetycy tak zachwalają tę kaszę, że zalecaję jeść ją prawie wyłącznie i do wszystkiego. Jednak zdania na ten temat są podzielone.

Biorąc pod uwagę gęstość odżywczą, czyli ilość składników dostarczanych organizmowi w jednej porcji, kasza jaglana plasuje się gdzieś pośrodku. Znacznie lepiej wypada tu komosa ryżowa i kasza gryczana. Kasza jaglana ma przeciętny skład, dlatego też spożywanie jej na okrągło może doprowadzić do braku pewnych składników odżywczych. Jest to kasza bezglutenowa, która jest bezcenna na diecie bezglutenowej. Jest najbardziej alkaliczna, czyli odkwasza organizm. Dzięki temu alkalizuje krew i oczyszcza organizm z toksyn i nadmiaru śluzu. Ma jednak dużo tłuszczu, wysoki indeks glikemiczny, dlatego też mniej nadaje się dla diabetyków i osób odchudzających się.

Czy zatem jeść kaszę jaglaną i jak często? Jak zwykle w takich przypadkach należy znaleźć złoty środek. Ważna jest różnorodność w diecie. Generalnie warto wprowadzić do diety różne kasze, które są znacznie zdrowsze niż ziemniaki lub biały chleb i bułki. Do kasz mało wartościowych, które lepiej jadać z umiarem należy kasza manna i kuskus.

Do czego warto wykorzystać kaszę jaglaną w kuchni

Kaszę jaglaną jadamy w postaci ugotowanej. Ma delikatny smak, dlatego też nadaje się zarówno do dań na słodko jak i na słono. Do dań na słodko wykorzystuje się głównie kaszę gotowaną na mleku. Sprawdza się dobrze do dań śniadaniowych, na przykład tradycyjna jaglanka. Pasuje do drugiego dania jako element węglowodanowy. Z kaszy jaglanej możemy robić również wegetariańskie i wegańskie kotlety, farsze czy pasztety. Kaszę do dań wytrawnych gotujemy na wodzie, zaś do dań na słodko, na mleku.

Dania z kaszy jaglanej:

  • kasza jaglana na słodko z owocami,
  • jaglanka,
  • kleiki i kisiele mleczne z kaszy jaglanej,
  • budyń z kaszy jaglanej,
  • zapiekanki z kaszy jaglanej,
  • zagęszczanie zup,
  • dodatek do drugiego dania,
  • potrawki,
  • farsz do pierogów lub gołąbków,
  • zupa z kaszą jaglaną,
  • kaszotto z warzywami,
  • sałatka z kaszą,
  • tarta jaglana,
  • warzywa nadziewane kaszą,
  • wegetariańskie kotlety,
  • wegetariańskie pasztety.

Kasza jaglana jest szczególnie ceniona przez wegetarian. Jest ona dość tłusta, dlatego też świetnie nadaje się do tworzenia wszelkiego rodzaju dań wegetariańskich lub wegańskich, jak kotlety, pasztety, placki, tarty.

Kasza jaglana jak gotować prawidłowo - przepis, proporcje, ile czasu

Kasza jaglana - jak gotować na wodzie, aby nie była gorzka

Kasza jaglana była ulubioną kaszą naszych babć i przez wieki żywiły się nią całe pokolenia naszych przodków. Teraz jednak w dobie ogromnego urozmaicenia smaków i przepisów, kasza jaglana wypadła z łask i niektórzy uważają ją za niesmaczną. Jednak cała tajemnica tkwi w tym, aby ją prawidłowo ugotować.

Niektóre osoby narzekają na gorzki smak kaszy jaglanej. Aby pozbyć się goryczki należy kaszę wypłukać lub namoczyć w wodzie. Można ją wysypać na sitko i płukać pod zimną bieżącą wodą przez 3 minuty. Warto pamiętać, aby użyć sita o bardzo drobnych oczkach, gdyż kasza jaglana ma małe ziarenka, które mogą przelecieć. Innym sposobem jest moczenie kaszy w wodzie przez co najmniej godzinę. Jeśli nadal czujemy smak goryczki, można zastosować oba sposoby.

Innym sposobem na usunięcie goryczki jest prażenie kaszy jaglanej na patelni przed gotowaniem. Wsypujemy kaszę na patelnię i prażymy cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Następnie płuczemy kaszę gorącą wodą.

Gotowanie kaszy jaglanej na wodzie na sypko

Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie do dań wytrawnych. Stosujemy proporcje: 2 miarki wody na 1 miarkę kaszy. Kaszę wrzucamy na wrzątek. Dodajemy sól i odrobinę oliwy. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu. Czas gotowania powinien wynosić 15 minut. W tym czasie kasza dokładnie wciągnie wodę. Po tym czasie kaszę odstawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na około 10 minut. Przepis ten pozwoli uzyskać idealną kaszę na sypko.

Gotowanie kaszy jaglanej na mleku stosuje się do dań na słodko. Możemy użyć zarówno mleka krowiego, jak i roślinnego. Kaszę na mleku gotujemy tak samo jak na wodzie. Kasza jaglana do deserów nie musi być ugotowana na sypko. Dlatego zwykle gotujemy ją 20 minut. Jest to baza do klasycznego i zdrowego dania śniadaniowego, jakim jest jaglanka. Gotową jaglankę podajemy z owocami, migdałami, orzechami i cynamonem. Jeśli jest zbyt gęsta, możemy dolać mleka. Sprawdź także ten artykuł: Jak ugotować kaszę gryczaną krok po kroku - prosty poradnik.

Kasza jaglana gotuje się bardzo szybko. Jeśli dysponujemy szczelnym garnkiem z przylegającą pokrywką, możemy równie dobrze zalać się wrzątkiem i odstawić na godzinę. Kasza niejako sama napęcznieje i się ugotuje. Potem wystarczy ją tylko odcedzić.

Kasza jaglana może się szybko rozgotować. Dlatego też jeśli chcemy użyć jej do zupy, potrawki, dania jednogarnkowego lub gulaszu, kaszę dodajemy na końcu. Możemy również dodać do potrawy wcześniej ugotowaną kaszę.

Gotowanie kaszy jaglanej jest łatwe i proste. Aby jednak zagwarantować jej dobry smak i odpowiednią fakturę na sypko, należy zastosować 3 praktyczne zasady:

  • płuczemy lub moczymy kaszę przed gotowaniem,
  • gotujemy 15 minut,
  • zostawiamy ugotowaną kaszę 10 minut pod przykryciem.

ikona podziel się Przekaż dalej