Jak jeść awokado? Oto praktyczny poradnik i najlepsze pomysły
Awokado jest jednym z najbardziej odżywczych owoców na świecie. Owoc awokado potrafi m.in. obniżyć poziom złego cholesterolu, a także regulować ciśnienie krwi. Mało tego, na surowo czy pod postacią np. pasty bądź sałatki może poprawić napięcie w mięśniach i wspomóc prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Dojrzałe awokado można z powodzeniem włączyć do zbilansowanej diety. Jednak, jak jeść awokado, nie tracąc na jego zdrowotnych właściwościach? Podpowiadamy!
Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o ciekawostkach.

Jak jeść awokado?
Owoc awokado – jaki wybrać?
Zanim zaczniesz zastanawiać się nad tym, jak się je awokado, należałoby potrafić dokonać wyboru co do jego… zakupu. Niestety, nie każde awokado się zwyczajnie do jedzenia nadaje – może bowiem nie posiadać wartości odżywczych, które są przecież tak cenne dla naszego zdrowia. Odmiany, które najczęściej wybierane są przez ludzi, to:
- Hass – to rodzaj awokado, który sprzedawany jest na świecie w aż 95 %. Odmiana ta należy do najbardziej popularnej, jednak też… więcej kosztuje. Hass posiada ciemnofioletową barwę, a czasami potrafi być nawet brązowe. Smak awokado tej odmiany jest nieco… orzechowy!
- Fuerte – w smaku jest to bardzo delikatne awokado. Kosztuje mniej od odmiany Hass, a jego barwa jest ciemnozielona.
Awokado zazwyczaj ma ok. 160 kcal / 100 g. Jeżeli więc chodzi o jego kalorie, wcale nie ma ich aż tak dużo – będąc przy tym owocem odżywczym i pełnym cennych składników.
Na co zwrócić uwagę podczas zakupu awokado?
Przede wszystkim, musisz pamiętać o kilku podstawowych zasadach, jeżeli chodzi o zakup awokado:
- Dojrzałe awokado powinno mieć miąższ, który rozsmarować można z wielką precyzją i łatwością – zupełnie tak samo, jak masło. Jeżeli nie możesz tego zrobić oznaczać to będzie, że awokado jest niedojrzałe.
- Możesz spowolnić dojrzewanie awokado – wystarczy, że umieścisz je w lodzie. Zdarzyło się, że kupiłeś niedojrzałe awokado? Warto więc będzie przetrzymać je w miejscu dość nagrzanym – wówczas awokado dojrzeje i na pewno nabierze wyraźnego smaku.
- Nie zapomnij o tym, że awokado podczas zakupu powinno być miękkie. Owoc możesz rozpoznać po szypułce – to ona zdradza, czy awokado jest dojrzałe. Jeżeli zobaczysz, że po usunięciu szypułki miąższ jest za ciemny albo całkiem brązowy – owoc przejrzał i… stracił smak! A może zainteresuje cię także ten artykuł o pakowaniu próżniowym żywności?
Jak jeść awokado?
Możesz je jeść na surowo – wówczas kalorie będą najbardziej „pożyteczne” dla organizmu:
- Przetnij awokado wzdłuż i wokół – musisz to zrobić, ponieważ w środku owocu znajduje się pestka. Niektórzy ją jedzą – jednak lepiej jest nie przesadzać z ilością zjadanych pestek. Zawierają one bowiem w sobie garbniki, które często wywołują niepożądane działania. Pestka zazwyczaj wykorzystywana jest po to, aby leczyć choroby układu pokarmowego (np. wrzody żołądka).
- Kiedy już przekroisz awokado na dwie części, możesz wyjąć pestkę – najlepiej wbij w tym celu nóż w pestkę, a później przekręć ją. Pestka wyskoczy bez większych oporów.
- Możesz bez problemu zjeść miąższ z awokado łyżeczką. Jeżeli jednak preferujesz jedzenie awokado na surowo, możesz równie dobrze obrać owoc i pokroić znajdujący się w środku miąższ.
Chcesz kupić robota sprzątającego i zastanawiasz się jaki model wybrać? Sprawdź najczęściej wybierane roboty sprzątające przez internautów.
Co zrobić z awokado – przepisy
Guacamole
Awokado można jeść na naprawdę wiele sposobów. Owoc np. można łączyć z sokiem z limonki czy czosnkiem – tworząc doskonale znane większości miłośników kuchni… guacamole! W jaki sposób można je zrobić? Zacznijmy od potrzebnej listy składników:
- 2 dojrzałe awokado (a raczej ich miąższ)
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 czerwonej cebuli (niewielkiej)
- 1 limonka (sok)
- papryczka chili
- kolendra
- pieprz i sól

- Wydrąż miąższ z awokado i skrop go sokiem z limonki.
- Zmieszaj papryczkę (oczywiście, najpierw musisz ją pokroić) z cebulą, chili oraz czosnkiem.
- Zgnieć całość za pomocą widelca, a na koniec dopraw guacamole przyprawami, tak do smaku.
W ten sposób możesz używać potrawy zamiast masła i smarować guacamole swoje pieczywo – zupełnie tak, jak tradycyjną margaryną. Na pewno będzie to o wiele zdrowsze rozwiązanie, a także posiadające cenniejsze dla organizmu kcal i składniki odżywcze.
Przepisy na awokado
Zastanawiasz się, jak się je awokado jeszcze w inny sposób? Mamy kilka podpowiedzi, jak ten zdrowy owoc można łączyć z innymi produktami spożywczymi oraz jakie kombinacje można z niego wykonać. Oto, co zrobić z awokado możesz w przypadku, gdy brak już… pomysłów:
- do jajek – możesz dodać awokado do jajecznicy, a także do masy na omlet bądź np. zrobić z awokado farsz do wypełnienia nimi ugotowanych jajek. Wystarczy, że przekroisz takie gotowane jajko na pół, a następnie wyjmiesz z niego żółtko. Z niego możesz zrobić następnie gładziutką masę – łącząc oczywiście z awokado. Do tego warto dodać będzie również majonez i ketchup. Do doprawienia farszu użyj pieprzu i soli, a na koniec… wypełnij owym farszem miejsce, gdzie w jajku znajdowało się żółtko.
- do ziemniaków – warto będzie zamiast tradycyjnych, gotowanych ziemniaków, przyrządzić puree ziemniaczane smakujące zupełnie jak… awokado. Jak można zrobić tego typu potrawę? Wystarczy, że rozetrzesz posiekane awokado z ziemniakami – rzecz jasna, muszą one zostać uprzednio ugotowane i zgniecione na papkę. Możesz również dodać do puree korzeń selera, a ewentualnie pietruszki – oczywiście także ugotowane. Dopraw puree pieprzem, solą, a także oliwą i sokiem z cytryny. Następnie utrzyj całość na masę. Oprócz puree, możesz również ugotować ziemniaki tak jak zawsze. Jednak zamiast polewania ich tłuszczem czy okraszania masłem, zgnieć awokado (obrane). Następnie dopraw awokado pieprzem i solą, a także sokiem z cytryny. Posmaruj taką masą swoje ziemniaczki i… gotowe!
- do sałatki – masz ulubioną sałatkę? Możesz dodać do niej awokado pokrojone na kawałki. To doskonały pomysł, zwłaszcza jeżeli nie bardzo lubisz awokado bez dodatków. Dzięki połączeniu go np. z makaronem, warzywami czy łososiem smak awokado nie będzie aż tak wyraźny, a właściwości odżywcze nadal będą się przebijać i trafią do organizmu!
- jako warzywo – jeżeli skropisz je np. sokiem z cytryny, to możesz pokroić awokado i „używać” go zamiast ogórka bądź pomidora na kanapki. Pamiętaj, że awokado to istna „bomba odżywcza”, która zregeneruje ciało, a także uzupełni je cennymi witaminami.
- jako deser – jeżeli skroisz awokado i pokropisz je sokiem z cytryny, będziesz mógł wymieszać je np. z ananasem z puszki. Dodaj do tego dowolne owoce – kiwi, banana czy morelę. I już, owocowa sałatka z awokado będzie doskonałym… deserem!
- na przystawkę – jak widzisz pomysłów na to, jak jeść awokado, istnieje bardzo dużo. Możesz więc wykorzystać jeden z powyższych i stworzyć z awokado doskonałą… przystawkę dla gości. Świetnym pomysłem zawsze będzie „udekorowane awokado”. Ułóż na tacce albo paterce krakersy w trzy rzędy. W jednym z nich możesz położyć na krakersy plastry awokado (cieniutkie) i np. szynkę parmeńską. W drugim rzędzie plasterki awokado z kozim serem, a w ostatni plastry awokado i wędzonego łososia. Taka przystawka na pewno spodoba się gościom zwłaszcza tym, którzy mocno zwracają uwagę na… zbilansowaną dietę!