Jak jeść imbir w różnych formach? Sprawdź nasz praktyczny poradnik

Imbir możemy znaleźć na rynku pod wieloma postaciami, jak świeży imbir, imbir sproszkowany, imbir kandyzowany czy imbir marynowany. Imbir sproszkowany jest popularną przyprawą do zup i dań mięsnych, gdyż dodaje smaku mdłym daniom. Mimo ostrego smaku imbir stanowi świetny dodatek do napojów, zup i słodyczy. Często jednak zastanawiamy się, jak jeść imbir świeży, który ma dość ostry smak? Wyjaśniamy, jak spożywać imbir surowy, tak aby się rozgrzać w zimowe wieczory i zyskać większą odporność przed zimowym okresem przeziębień. Doradzimy, jak przygotować imbirowy napój na przeziębienie i zastanowimy się, czy można gotować imbir.

Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z poradami kuchennymi.

Jak jeść imbir w różnych formach? Sprawdź nasz praktyczny poradnik

Właściwości imbiru

Imbir to superfood, jednak jego ostry smak może zniechęcać do spożywania. Dlatego też zastanawiamy się nierzadko jak spożywać imbir, aby skorzystać z jego właściwości prozdrowotnych. Imbir można jeść pod różnymi postaciami. Najbardziej popularny jest sproszkowany, stosowany jako przyprawa. W kuchniach świata stosuje się również świeży imbir, imbir suszony, imbir kandyzowany, czy też imbir marynowany.

W krajach azjatyckich korzeń imbiru uważany był od wieków za afrodyzjak. Imbir ma działanie prozdrowotne. Wspomaga krążenie, dlatego zalecany jest osobom, które mają zimne dłonie i stopy. Zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i zawału serca. Łagodzi mdłości, dlatego też jest pomocny przy chorobie lokomocyjnej. Najbardziej znane jest dobroczynne działanie imbiru przy przeziębieniach. Działa napotnie i przeciwkaszlowo oraz wspomaga w walce z bakteriami i wirusami. Regularne spożywanie imbiru pomaga również łagodzić bóle migrenowe. Imbir ma właściwości przeciwutleniające i odtruwa wątrobę. Pomaga również na koncentrację, gdyż zwiększa ukrwienie mózgu.

Czy są jakieś przeciwwskazania przed używaniem imbiru. Niestety nie każdy może jeść imbir, szczególnie w nadmiarze. Przeciwwskazania do stosowania imbiru to:

  • ciąża i karmienie,
  • choroby układu pokarmowego, jak wrzód żołądka, dwunastnicy czy refluks żołądkowy,
  • nadciśnienie tętnicze.

Oczywiście przeciwwskazania dotyczą nadmiernego spożywania imbiru i codziennego dodawania go do diety. Dodanie czasami płatka świeżego imbiru do herbaty z cytryną nikomu nie zaszkodzi.

Czy imbir można przedawkować? Nadmiar imbiru może wchodzić w reakcje z lekami. Ponadto może on również powodować zgagę i niestrawność. Na przeziębienie najczęściej zaleca się dawkowanie około 2 cm świeżego kłącza imbiru dziennie. Dawkowanie na stany zapalne to 1-3 gramów imbiru dziennie. Na nudności i wymioty stosuje się dawkowanie w postaci 1 grama imbiru dziennie. Czy wiesz, że imbir to jeden z produktów, który pomaga pozbyć się kataru? Sprawdź także ten artykuł z domowymi sposobami na katar.

Świeży imbir na przeziębienie

Jak kupić dobry surowy imbir

Świeży imbir ma dużo więcej właściwości niż sproszkowany korzeń imbiru. Jeśli stosujemy imbir na przeziębienie lub w innych celach zdrowotnych warto stosować surowy imbir niż sproszkowany lub w postaci suplementów, gdyż jego działanie prozdrowotne jest bardziej skuteczne.

Jak kupić świeży imbir? Korzeń imbiru dostępny jest w większości marketów czy na bazarze. Kupując korzeń imbiru warto zwrócić uwagę, czy jego skórka nie jest pomarszczona lub pokryta plamami. Skórka imbiru powinna być napięta, jasna i bez przebarwień. Ciemny korzeń imbiru może mieć zdrewniały i łykowaty miąższ.

Właściwości imbiru w walce z przeziębieniem i grypą

Wszystkim znane są rozgrzewające i przeciwzapalne właściwości imbiru. W walce z przeziębieniem stosuje się głównie świeży imbir, który może być niekiedy bardziej skuteczny niż antybiotyk.

Jak spożywać imbir na przeziębienie lub profilaktycznie, aby zwiększyć odporność? Najpopularniejszy sposób to dodawanie imbiru do herbaty. Do herbaty z imbirem dodajemy również cytrynę, która zawiera witaminę C. Możemy ją również osłodzić miodem. Herbatę z imbirem i cytryną należy pić kilka razy dziennie.

Warto jednak wiedzieć jak dodawać imbir do herbaty, nie tracić cennych właściwości. Najpierw pokrój surowy imbir na cienkie plasterki. Nie obieraj go ze skórki. Imbir wystarczy tylko umyć. Wrzuć plasterki imbiru do herbaty zalanej wrzątkiem i odczekaj kilka minut aż wystygnie. Dodawaj cytrynę i miód do herbaty ostudzonej, gdyż w przeciwnym razie tracą cenne właściwości.

Te tabliczki sprawdzą się w każdym domu :)

Jak jeść imbir w różnych formach? Sprawdź nasz praktyczny poradnik

Dobry sposób na przeziębienie z bólem głowy to imbir z papryczką chili. Utrzyj na tarce surowy imbir oraz pokrój papryczkę chili na drobne kawałki, w takiej ilości, aby uzyskać łyżkę stołową. Aby złagodzić ostry smak dodaj trochę miodu. Dawkowanie: 3 razy dziennie po łyżce stołowej.

Na ból gardła można ssać surowy imbir. Wystarczy ukroić plasterek imbiru i ssać go powoli. Olejki eteryczne, zawarte w imbirze, będą się powoli uwalniać. Poczujesz orzeźwiający smak. Jeśli ktoś nie lubi ostrego smaku imbiru może stosować imbir kandyzowany.

W celach rozgrzewających lub na przeziębienie stosuje się również gotowany imbir. Utarty imbir zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 10 minut. Gotowanie imbiru ma zwolenników i przeciwników. Wielu specjalistów jest zdania, że imbir gotowany w temperaturze powyżej 70 stopni traci swoje właściwości.

Jak jeść imbir

Korzeń imbiru ma ogromne zastosowanie w kuchni, przede wszystkim jako przyprawa, gdyż ma ostry i nieco korzenny smak. Surowy imbir świetnie sprawdza się jako dodatek do napojów, gdyż nadaje im nieco ostry smak. Imbir dodajemy do herbaty, do koktajli, do lemoniady.

W kuchni sprawdza się również imbir gotowany. Zarówno świeży jak i sproszkowany imbir stanowi idealny dodatek do zup i dań mięsnych, szczególnie że dodaje smaku mdłym potrawom. Czy gotowanie imbiru pozbawia go właściwości? Zdania na ten temat są podzielone. Jedni zalecają gotowanie imbiru we wrzątku. Inni zaś twierdzą, że w temperaturze powyżej 70 stopni zanika jego działanie przeciwzapalne.

Dodatkiem do sushi jest imbir marynowany. Marynowanie imbiru nie pozbawia go właściwości prozdrowotnych. Dlatego też możemy dodawać imbir marynowany do wielu dań i przekąsek. Natomiast imbir kandyzowany to wspaniała przekąska na słodko.

Imbir to superfood bogaty w składniki odżywcze, dlatego warto go wykorzystywać w kuchni. Ale jak spożywać imbir, jeśli nie odpowiada nam jego ostry smak? Można go osłodzić miodem.

Ocena: 4,4/5 (głosów 5)
, aktualizacja 22 listopada 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
porady kuchenne porady zdrowotne
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij