Jak mrozić grzyby? Zobacz najlepsze sposoby na mrożenie grzybów

Mrożenie grzybów leśnych to doskonały sposób na przechowywanie tych pysznych „darów lasu” na zimę. Przyrządzona zupa grzybowa z mrożonych grzybów będzie smakowała wybornie nie tylko na Wigilię, ale i podczas chłodnych, zimowych wieczorów. Zamrażanie grzybów takich, jak rydze, maślaki, kozaki czy prawdziwki nie jest wcale trudnym zadaniem. W jaki sposób więc właściwie się do tego zabrać?

Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z praktycznymi poradami.

Jak mrozić grzyby? Zobacz najlepsze sposoby na mrożenie grzybów

Jak mrozić grzyby? Porady krok po kroku

Czy grzyby można mrozić – a jeżeli tak, to… które?

Oczywiście, grzyby są doskonałe do mrożenia, jednak konieczna jest ich wstępna selekcja. Nie wszystkie bowiem mogą wylądować w zamrażarce. Do mrożenia nadają się grzyby przede wszystkim o zwartym miąższu. Są to:

  • podgrzybki,
  • kozaki,
  • prawdziwki,
  • borowiki,
  • maślaki,
  • kurki,
  • rydze,
  • kanie,
  • gąski,
  • pieczarki.

Nie wszystkie z nich nadają się do mrożenia na surowo. Grzyby o szerokich blaszkach lepiej jest wcześniej blanszować albo suszyć – w ten sposób się nie połamią. To szczególnie ważny proces, ponieważ pominięcie go może skutkować… gorzknieniem grzybów (jak kurki czy rydze). O tym, jak mrozić kurki i jak wygląda blanszowanie grzybów przed mrożeniem opowiemy jednak za chwilę. Mrożone borowiki czy okazałe zbiory podgrzybków lub prawdziwków nie wymagają uprzedniego gotowania – jednak zawsze należy pamiętać o dokładnym ich wyczyszczeniu!

Pod żadnym pozorem nie można zamrażać z kolei:

  • galaretka kolczastego,
  • płomykówki galaretowatej,
  • purchawicy olbrzymiej.

Jak mrozić grzyby – krok po kroku

  1. Jak zrobić mrożone grzyby? Przebierz grzyby przed mrożeniem i dokładnie oczyść je przy pomocy nożyka z ostrym czubkiem bądź wilgotnej ściereczki. Możesz je także omieść np. miotełką czy szczoteczką, ewentualnie przetrzeć miękkim papierem. Odłóż grzyby do wyschnięcia. A może zainteresują cię także zebrane w tym miejscu artykuły na temat domowych sposobów?
  2. Wybieraj do mrożenia całe grzyby zdrowe i zwarte, które są mniejsze. Nie wkładaj jednak większych prawdziwków czy podgrzybków w całości – warto będzie pokroić je na kawałki w ten sposób, aby w pojemniku lub woreczku wylądowała np. jedna porcja do zjedzenia „na raz”. Plastry pokrój wedle uznania – podpowiemy, że np. zupa grzybowa z mrożonych grzybów prezentuje się szczególnie pięknie, gdy plastry są… większe.
  3. Jak mrozić pieczarki, podgrzybki czy borowiki? Cóż,najlepiej jest zamrozić grzyby na surowo, chociaż blanszowanie grzybów przed mrożeniem jest równie świetnym pomysłem – a już koniecznym przy kurkach czy rydzach. Po blanszowaniu grzyby zrobią się mniejsze i zaoszczędzisz sporo miejsca w zamrażarce. Blanszowanie polega na zanurzeniu grzybów na kilkadziesiąt sekund we wrzątku, a potem włożeniu ich do zimnej wody.
  4. Nie zapomnij, że jadalne grzyby spożyte na surowo będą trujące – konieczne jest więc ich gotowanie. Ile gotować grzyby? Zazwyczaj ok. 15 minut. Rozmrożonych grzybów nie zamrażaj ponownie!
  5. Mrożone borowiki, kozaki, maślaki (koniecznie obrane ze skóry) bądź podgrzybki możesz włożyć do plastikowych pojemników z zamknięciem. Warto będzie je także podpisać – na opakowaniu powinna znajdować się data zbioru, gatunek grzybów oraz ich przeznaczenie.
  6. Mrożenie kurek czy rydzów rządzi się innymi prawami – powinno się je przegotować, aby wyzbyć się gorzkiego smaku. Ile gotować grzyby? Zazwyczaj między 5 a 10 minut.
  7. Grzyby możesz mrozić oraz przechowywać w zwykłej zamrażarce – optymalna temperatura dla grzybów wynosi co najmniej -18 st. C. Z kolei przydatność mrożonych grzybów do spożycia to ok. 6 miesięcy.
  8. Czy grzyby można mrozić po ugotowaniu albo przesmażeniu? Oczywiście, że tak!

Jak mrozić grzyby? Zobacz najlepsze sposoby na mrożenie grzybów

Mrożenie grzybów leśnych krok po kroku

Jak zniwelować gorzki smak kurek?

Wiesz już, jak mrozić grzyby – w tym jak mrozić kurki. Jak widzisz, to wcale nie jest trudne zadanie! Warto jednak pamiętać, że kurki są… gorzkie. Często po zamrożeniu ich grzyby wędrują niemal od razu do kosza – oczywiście, wszystko zależy od stopnia nasilenia goryczy. Gorzki smak kurek bardzo często powiązany jest z długim okresem ich przechowywania w zamrażarce oraz ze złą obróbką tych grzybów przed zamrożeniem. Całe szczęście, istnieje kilka sposobów na pozbycie się tego problemu. Wystarczy, że będziesz stosować się do poniższych zaleceń:

  1. Zanim zamrozisz kurki, musisz poddać je działaniu wysokiej temperatury – poprzez zblanszowanie w gorącej wodzie.
  2. Nie zamrażaj kurek na czas dłuższy niż odstęp między końcem ostatniego, a początkiem nowego sezonu na kurki.
  3. Gorzki smak mogą mieć te kurki, które leżały w zamrażarce przez kilka miesięcy.
  4. Mrożenie kurek nastąpiło bez ich wcześniejszej obróbki? A może wygląd kurek ze sklepu nie jest jakiś „specjalny”? Warto będzie odmrozić je poprzez zalanie wrzątkiem na ok. 3 minuty. Wówczas wystarczy dokładnie polać je zimną wodą i oczyścić (albo opłukać).
  5. Zawsze należy poczekać na to, aż kurki odpowiednio podeschną i wystygną! Mokre grzyby będą się bowiem ze sobą kleić, co znacznie utrudni wyjęcie pożądanej ilości grzybów.
  6. Należy przełożyć kurki do worków służących do mrożenia oraz zamknąć je tak, aby we wnętrzu woreczków znalazło się jak najmniej powietrza.
  7. Do mrożenia kurek możesz używać także plastikowych pojemniczków. Żeby nie robić sobie kłopotu, najlepiej już przed zamrożeniem wymierzyć odpowiednie porcje – możesz je bowiem wykorzystać od razu do wybranego dania z grzybów.

Zalety i wady mrożenia grzybów leśnych

Ludzie często zastanawiają się, jak mrozić pieczarki, rydze, borowiki, maślaki czy kurki. Uważają bowiem, że mrożenie grzybów jest bardzo przydatne. Proces ten ma jednak tyle samo zwolenników, co… przeciwników. Jakie wady i zalety posiada więc zamrażanie grzybów?

Zalety i wady mrożenia grzybów

Zalety mrożenia grzybów

Wady mrożenia grzybów

Jest proste i nie wymaga specjalistycznych umiejętności lub urządzeń.

Nie można mrozić wszystkich gatunków grzybów i nie każdy tak samo się obrabia.

Zbiory po obróbce i mrożeniu można jeść przed kilka następnych miesięcy.

Jeżeli popełnimy błąd w całym procesie, cudowny smak i aromat wybranych grzybów może… przepaść.

Mrożenie grzybów to najlepsza metoda ich przechowywania, jeżeli chcemy użyć ich do spożycia w całości – lub jako świeży dodatek do dania.

Nie można ponownie zamrażać produktów – po wyciągnięciu z zamrażarki trzeba je od razu użyć.

Ocena: 4,7/5 (głosów 26)
, aktualizacja 26 lutego 2019
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij