Wysoki cukier – przyczyny i objawy

Co powoduje podwyższony cukier?

Zanim powiemy, jak obniżyć poziom cukru we krwi, pomożemy wam zrozumieć, co może go powodować. Słyszeliście pewnie, że cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną? Współczesny człowiek ma łatwy dostęp do wysoko słodzonych pokarmów. W naturze cukier nigdy nie występuje w takim stężeniu jak w słodyczach i napojach, które możecie kupić w każdym kiosku. Dlatego bardzo łatwo o przedawkowanie tego składnika. Jednak wysoki cukier nie jest tylko wynikiem jedzenia słodyczy. Z różnych powodów może dojść do zaburzenia gospodarki węglowodanowej w naszym organizmie. Oto najważniejsze przyczyny wysokiego poziomu glukozy:

  • niedostateczna ilość ruchu – podczas umiarkowanego i stałego wysiłku fizycznego następuje obniżenie poziomu cukru i insuliny
  • niewłaściwa dieta – zbyt dużo węglowodanów w proporcji do innych substancji
  • przyjmowanie zbyt obfitych posiłków – zwłaszcza zbyt dużej ilości węglowodanów (nie tylko czekolady czy cukierków, również np. pieczywa pszennego), ale też przejadanie się
  • źle leczona cukrzyca – niewłaściwie podawanie insuliny; intensywny wysiłek fizyczny przy cukrzycy również może prowadzić do podniesienia poziomu glukozy. Zwłaszcza przy cukrzycy typu 1 pacjent wymaga suplementacji insuliny we właściwych proporcjach.
  • przyjmowanie niektórych leków – np. niacyny, epinefryny, syropów na kaszel
  • narkotyki o działaniu pobudzającym – oprócz tego, że są niezdrowe z innych powodów, mogą podwyższyć cukier we krwi.
  • stres – aż 20% przypadków zachorowań na cukrzycę wynika z nadmiernego stresu.

Jak objawia się wysoki poziom glukozy we krwi?

Prawidłowy poziom cukru na czczo, to 60-99 mg/dl (miligramów cukru na decylitr krwi). Jeżeli przed dłuższy czas utrzymuje się na poziomie powyżej 126 mg/dl, to może oznaczać cukrzycę.

Podstawowym objawem, który łatwo zauważymy jest zwiększenie pragnienia i częste oddawanie moczu. Poza tym wynikiem podwyższonego cukru mogą być zaburzenia wzroku, bóle głowy, problemy z koncentracją.

Ważnym sygnałem alarmowym jest utrata masy ciała, połączona z osłabieniem i sennością. Te objawy mogą być również wynikiem innych chorób, ale powinno się zbadać cukier. U osób, które już używają insuliny może nie dojść do chudnięcia, co nie znaczy, że wszystko jest w porządku. Ostatecznie to nadwaga i otyłość są jedną z głównych przyczyn cukrzycy i stanu przedcukrzycowego.

Jednym z objawów może być też wysuszona skóra i różne problemy skórne.

Podwyższony poziom cukru we krwi jest zwykle trudny do wykrycia. Wszystkie powyższe objawy mogą być wywoływane również przez inne zaburzenia. Jednak kiedy pojawiają się jednocześnie warto się zbadać. A na pewno warto spróbować domowych metod na obniżenie glukozy.

Jak obniżyć poziom cukru we krwi

Jak szybko zbić wysoki cukier?

Jeżeli pytasz co obniża poziom cukru we krwi, to pewnie nie masz dostępu do insuliny i leków doustnych. Na szczęście istnieje kilka prostych domowych sposobów, żeby zbić wysoki cukier.

Najprostszym szybkim sposobem prowadzącym do obniżenia cukru jest wypicie wody. Szklanka czystej wody powinna rozcieńczyć krew i również stężenie glukozy. Warto też podjąć lekki wysiłek np. przejść się na spacer. Jeżeli cierpisz na zaburzenia poziomu cukru, to zabierz ze sobą koniecznie glukometr. Ważne, żeby nie doprowadzić do zbyt gwałtownego obniżenia glukozy.

Po zauważeniu wysokiego cukru możesz też na kilka godzin powstrzymać się od jedzenia. Jeżeli twój organizm nie poradzi sobie w żaden sposób z wysokim cukrem, a poziom przekracza 240 mg/dl, to zgłoś się do lekarza lub na pogotowie. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z innymi poradami zdrowotnymi.

Dieta na obniżenie cukru

Co innego zbić wysoki cukier, a co innego kontrola poziomu glukozy. Tę ostatnią najlepiej prowadzić stosując dietę i ćwiczenia. Co obniża poziom cukru we krwi? Istnieje wiele produktów, które pomogą zachować równowagę cukru i insuliny. Nie wystarczy włączyć ich okazjonalnie do diety. Żeby skutecznie doprowadzić do obniżenia poziomu glukozy we krwi najlepiej jest wymienić niektóre niezdrowe produkty na te obniżające cukier. Warto od razu zaznaczyć, że w momentach zwiększonego wysiłku fizycznego czasem dobrze mieć pod ręką coś słodkiego. Jeżeli nie cierpisz na cukrzycę typu 1 i nie grozi ci skok cukru spowodowany spadkiem insuliny, to czekolada podczas górskiej wspinaczki czy po „workoucie” na siłowni nie zaszkodzi.

Zielone smoothie przy zielonych warzywach, a także jak obniżyć poziom cukru we krwi krok po kroku i najlepsze metody na obniżenie cukru
Jak obniżyć poziom cukru we krwi kwok po kroku, czyli prady, wyjaśnienia, zmiana nawyków żywieniowych

Podstawą diety na obniżenie wysokiego cukru są warzywa i owoce, pieczywo razowe oraz niektóre kasze. Jak obniżyć poziom cukru za pomocą diety? Najlepiej zrobić sobie plan żywienia. Zwłaszcza na początku dobrze jest zaplanować całe posiłki, zamiast szukać produktu, który będzie w stanie szybko zbić wysoki cukier. Ogólna zasada jest taka:

  1. pierwsze śniadanie najlepiej skomponować z produktów wysokoenergetycznych, a więc pieczywa razowego, kasz (wyszczególnione poniżej), owsianki
  2. drugie śniadanie powinno się opierać na owocach. Można do tego dodać odtłuszczony nabiał, zwłaszcza kefiry i jogurty, które dodatkowo poprawią pracę układu pokarmowego i odporność.
  3. Na obiad jemy dużo warzyw w postaci surówek czy dodatków gotowanych (np. gotowana młoda kapusta). Do tego warto dodać rybę lub mięso drobiowe, bo chcemy zyskać dużo energii i nie „dojadać” słodyczami.
  4. Wieczorem wracamy do pieczywa razowego, do tego sery chude, lekka sałatka warzywna

Powyższy zestaw jest propozycją opartą na tym co obniża poziom cukru we krwi. Dobranie odpowiednich potraw, proporcji i składników zależy od indywidualnych potrzeb. Dlatego najlepiej udać się do dietetyka, który pomoże dobrać właściwą dietę niezbędną dla obniżenia podwyższonego cukru.

Składniki potraw na obniżenie cukru we krwi

Jak napisano wcześnie, w celu trwałego obniżenia glukozy we krwi niezbędne jest ustalenie całościowego planu żywienia. Poniżej znajduje się wykaz składników, które możecie użyć przy komponowaniu posiłków:

owoce – szczególnie te, które zawierają mniej cukru np. truskawki, kiwi, czarne jagody, jeżyny, maliny, agrest, porzeczki, aronia, wszelkie cytrusy, jabłka, gruszki. Każdy organizm jest inny. Sprawdź jaka jest reakcja twojego organizmu po zjedzeniu konkretnych owoców. Najlepsze są owoce w postaci świeżej lub mrożonej.

warzywa – zwłaszcza zielone (sałata, pietruszka i szczypior, brokuł, jarmuż), pomidory, kalafior, rzodkiew, kiszonki. Przyrządzając potrawy z warzyw warto doprawiać je oliwą, cynamonem i goździkami.

pieczywo – koniecznie razowe i żytnie, unikaj wypieków z białej mąki pszennej!

ryby chude i średnio tłuste – np. szczupak, dorsz, miruna, mintaj, pstrąg

mięso – białe drobiowe (np. pierś z kurczaka), szynka wołowa, dziczyzna, cielęcina

oleje – do smażenia: oliwa, olej rzepakowy, słonecznikowy, sojowy; do sałatek: olej z czarnuszki i lniany. Tłuszcze w diecie przy podwyższonym cukrze powinny dostarczać szczególnie kwasów omega-3 i omega-6.

kasze – szczególnie jaglana, pęczak i gryczana oraz płatki owsiane

Mamy nadzieję, że dzięki naszemu poradnikowi będziecie wiedzieli, jak obniżyć poziom cukru we krwi. Porady dotyczące zdrowej diety i ćwiczeń pomogą zresztą nie tylko na podwyższoną glukozę.

Pamiętaj, że…

W przypadku braku poprawy lub pogorszenia się stanu zdrowia, koniecznie wybierz się jak najszybciej do lekarza! Powyższe porady są tradycyjnymi, domowymi metodami leczenia, a nie popartą badaniami naukowymi wiedzą medyczną. Stosowanie ich nie może być zatem alternatywą dla skorzystania ze standardowych usług medycznych i konsultacji lekarskich!

ikona podziel się Przekaż dalej