Jak obrać ananasa? Oto 4 praktyczne sposoby krok po kroku
Dostałeś od kogoś ananasa? A może sam kupiłeś ten wyjątkowo smaczny owoc z zamiarem pokrojenia go i ustawienia na stole, przygotowanym specjalnie na przyjęcie gości? Zastanawiasz się, jak rozkroić ananasa i sprawić, żeby stał się częścią smakołyków na zastawionym dla gości stole? Oto kilka wskazówek, jak obrać ananasa! Dzięki nim już nigdy nie będziesz mieć problemu z tym, jak wydrążyć ananasa!
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z praktycznymi poradami.
Jak obrać ananasa?
1. Obieranie ananasa krok po kroku
Zastanawiasz się, jak pokroić ananasa na stół? No cóż, istnieje kilka sposobów na dokonanie tego. Świeży ananas można zakupić w sklepie, a już najlepiej zimą – wówczas jest nieco tańszy, jak latem czy wiosną. Już za mniej więcej 10 zł zakupisz ten pyszny owoc, który stanowi źródło witamin (np. witaminy C) oraz cennych składników mineralnych. Mało tego, wykazuje również właściwości… odchudzające! Warto zatem w niego zainwestować i spróbować go… pokroić. Jak się to tego zabrać?
- Odkrój „pióropusz” z liści, jaki odstaje od ananasa (najlepiej z 2-centymetrowym zapasem).
- Całkiem odkrój spodnią część ananasa.
- Pozbądź się skóry ananasa, prowadząc ostry nóż ruchami od góry do dołu (najlepiej po jego łuku). Pamiętaj, aby ściąć całą jego skórę!
- Przekrój ananasa na pół, a kolejne połówki… znowu na pół.
- Wytnij środek ananasa i wyrzuć do kosza.
- Pokrój połówki ananasa w kostkę i wrzuć do naczynia, w jakim będziesz chciał go podać. Możesz też ułożyć ananasa np. na desce, jeżeli chcesz go wyłożyć na stole.
2. Jak rozkroić ananasa?
Myślisz nad tym, jak kroić ananasa, którego ktoś właśnie przyniósł do mieszkania? Obieranie ananasa wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać! Jeżeli przyjmie się bowiem odpowiednią technikę, proces ten stanie się łatwy, szybki i… całkiem przyjemny! Wystarczy, że w domu posiadasz ostry nóż oraz deskę do krojenia. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły na temat gotowania.
- Ułóż owoc na desce – najlepiej przytrzymaj go sobie jedną ręką za liście, z kolei drugą odetnij podstawę ananasa.
- Ustaw owoc na jego odciętym spodzie. Zacznij odcinać kolejne segmenty ananasa – przytrzymując go za liście i tnąc od nasady w dół.
- Kiedy zobaczysz ułożone skośnie oczka w środku ananasa (po odcięciu skórki), możesz je… usunąć.
- Połóż ananasa na boku i wycinaj nożem po kilka oczek. Staraj się robić nacięcia przypominające literę „V”. Nie musisz ciąć bardzo głęboko!
- Wytnij oczka po skosie, dokoła ananasa – dzięki temu zrobisz bardzo ładny wzór na ananasie i będziesz mógł go efektownie wnieść na stół!
- A może chcesz podać ananas do zjedzenia gościom w plasterkach? A więc zostaw jego liście i odkrawaj plastry jeden po drugim. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na lemoniadę?
Jak pokroić ananasa na stół?
3. Świeży ananas – jak wydrążyć ananasa?
Bez wątpienia, ananas jest idealnym dodatkiem do sałatek, deserów czy innych potraw. Potrafi doskonale przełamać smak przygotowanego dania no i… jest bardzo smaczny! Nie idź jednak na łatwiznę i nie kupuj ananasa w puszce – możesz go kupić bowiem świeżego i samemu… pokroić! Jak obrać ananasa? Podpowiadamy!
- Ustaw ananasa na desce i odkrój zieloną część. Odetnij spód owocu.
- Postaw ananasa na desce, pionowo.
- Odcinaj skórkę nożem z góry na dół, dokoła ananasa.
- Pamiętaj, żeby nie zostały na powierzchni owocu zdrewniałe jego części.
- Krój go wciąż od góry na dół, na kilka części (pionowo).
- Wyjmij twardy rdzeń ze środka i pozostałe części rozkrój na mniejsze kawałki.
4. Jak kroić ananasa?
Ananasa bardzo wielu ludzi je „żywego”, czyli świeżo rozkrojonego i bez żadnych dodatków. Oczywiście nie oznacza to, że nie można wykorzystać jego wyjątkowego smaku do przyrządzenia jakiejś smacznej potrawy! Chętnie dodaje się go bowiem np. do sałatek owocowych czy też w daniach azjatyckiej kuchni. Pewnie dobrze znasz kurczaka z ananasem i przyprawą curry, prawda? To doskonałe połączenie smaków, jakim zachwyca się wielu smakoszy. A może pizza z ananasem? Jeżeli lubisz eksperymenty kulinarne, to możesz się zachwycić takim nietypowym połączeniem!
Wielu ludzi nie kupuje jednak ananasa wcale, bo odstrasza ich zwyczajnie jego dość nietypowa… forma. Na pierwszy rzut oka faktycznie może być z nim wielki problem – jednak wystarczy tylko dowiedzieć się, jak go… obrać!
- Odetnij podstawę i pióropusz ananasa, za pomocą ostrego noża.
- Odetnij skórę wokół ananasa.
- Pozbądź się pozostałości skórki, np. wydrążając ją nożem.
- Skrój ananasa na ćwiartki i pousuwaj z nich po kolei twarde części.
- Z pozostałych kawałków ananas skrój na wybrane kształty.
Pamiętaj, że…
Jeżeli chcesz zjeść naprawdę smacznego ananasa, nie wystarczy go jedynie dobrze obrać i pokroić. Ananas powinno się bowiem prawidłowo również… wybrać! Właśnie tu przyda się ludzki zmysł, jakim jest… węch. Owoc musi być odpowiednio dojrzały, aby smakował. Zatem, warto podnieść ananasa z półki i powąchać od podstawy. Jeżeli nie będzie pachniał oznaczać to będzie, że musi jeszcze trochę poleżakować, aby dojrzał. A może wyczuwasz już charakterystyczną woń ananasa? Tak, właśnie taki będzie dobry do zjedzenia! Pod żadnym pozorem nie zabieraj jednak do domu ananasa ze śladami gnicia bądź pleśni!