Logo serwisu: Ania radzi
Menu
  • Utrzymanie czystości
    • Czystość w domu
    • Sprzątanie
    • Czyszczenie sprzętów
    • Środki czystości
    • Akcesoria do sprzątania
    • Insekty w domu
    • Odzież i buty
    • Pranie
    • Prasowanie
    • Higiena osobista
    • Obuwie
    • Nietypowe problemy
    • Uciążliwe zabrudzenia
    • Brzydkie zapachy
    • Inne problemy z czystością
    • Wyposażenie domu
      • AGD i RTV
      • Drobne AGD
      • Duże AGD
      • RTV
      • Naprawa i obsługa AGD i RTV
      • Akcesoria do domu
      • Akcesoria do łazienki
      • Akcesoria do kuchni
      • Sprzęt do prasowania
      • Pozostałe akcesoria
      • Meble
      • Meble do salonu
      • Meble do kuchni
      • Meble do sypialni
      • Wyposażenie łazienki
      • Porady praktyczne
        • Złota rączka
        • Szybkie naprawy
        • Problemy z AGD
        • Codzienne problemy
        • Jak to zrobić?
        • Praktyczne rozwiązania
        • Odnawianie i renowacja
        • W kuchni
        • Warto wiedzieć
        • Zdrowie
        • Ciekawostki
        • Pozostałe
        • Ogród
        • Moje konto
        Facebook
        Szukaj
        • Ania radzi
        • Kulinaria
        • Szybkie sposoby obierania dyni

        Jak obrać dynię? Praktyczne sposoby na szybkie obranie dyni

        Obieranie dyni na desce
        Jak obrać dynię, czyli praktyczne sposoby na przygotowanie dyni do jedzenia
        Opublikowano: 05.12.2023Autor: Małgorzata JasklowskaUdostępnij

        Dynia jest coraz bardziej popularnym warzywem używanym w kuchni. Jest zdrowa i uniwersalna. Jedyną trudność sprawia obieranie dyni ze skóry, gdyż niektóre odmiany, zwłaszcza w postaci dojrzałej, charakteryzują się bardzo twardą skórą, której nie wykorzystujemy w sztuce kulinarnej. Przedstawiamy najlepsze sposoby łatwego obierania dyni. Doradzamy, jak obrać i szybko pokroić dynię do zupy i innych dań. Wyjaśniamy, które odmiany dyni nie wymagają obierania.

        Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z poradami kuchennymi.

        Z tego artykułu dowiesz się:

        1. Dynia - zastosowanie w kuchni
        2. Jak obrać dynię ze skóry i szybko pokroić

        Dynia - zastosowanie w kuchni

        Czy dynia jest zdrowa

        Dynia jest jednym z największych warzyw jadanych przez człowieka. Największe okazy mogą mieć nawet 2 metry średnicy. Owoce dyni powstają na płożącym się pnączu. Jadalne są nie tylko owoce, lecz także kwiaty. W owocach dyni jemy miąższ i pestki. W kuchni nie wykorzystuje się twardej skórki dyni. Istnieją różne sposoby obierania dyni ze skóry. Nie jest to łatwym zadaniem, gdyż skóra dyni jest bardzo twarda i łatwo można się przy obieraniu skaleczyć.

        Dynia jest rośliną jednoroczną z rodziny dyniowatych. Owocuje na jesieni i dostępna jest na rynku aż do wiosny. Wyhodowano różne odmiany dyni, które różnią się wielkością, kształtem, kolorem i sposobem wykorzystania w sztuce kulinarnej.

        Dynia jest niskokaloryczna. Dlatego nadaje się dla osób odchudzających się. Ponadto zawiera sporo białka i błonnika. Dynia zawiera witaminy antyoksydacyjne, jak: A, C i E oraz kwas foliowy i niacynę, jak również liczne składniki mineralne. Za pomarańczowy kolor dyni odpowiedzialny jest cenny beta-karoten.

        Dynia ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Ogranicza poziom złego cholesterolu i zapobiega zaparciom. Jest to jednak warzywo o wysokim indeksie glikemicznym. Dlatego nie jest zalecana dla diabetyków.

        Zastosowanie dyni do różnych dań

        Dynia ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni i jest warzywem zdrowym, wartym włączenia do diety. Mimo, że ma delikatny, lekko słodkawy smak, nadaje się głównie do dań wytrawnych, z mięsem i warzywami. Niektóre gatunki dyni dobrze smakują w formie pieczonej i nadają się na przekąskę w postaci kawałków pieczonej dyni.

        Mało kto wie, że dynię można jeść na surowo. Chodzi tu tylko o smak, gdyż tylko młode dynie niektórych odmian mają słodkawy i soczysty miąższ, który dobrze smakuje zjadany na surowo. U większości odmian dyni surowy miąższ jest bez smaku i ma kartoflaną fakturę. Surową dynię można jednak dodać do świeżo wyciskanych soków warzywnych.

        Dania z dyni:

        • zupa z dyni,
        • dodatek do leczo, curry i gulaszu,
        • placki z dyni,
        • ciasto z dyni,
        • zapiekanka z dyni,
        • dynia pieczona,
        • dynia faszerowana,
        • krem dyniowy,
        • sok z dyni,
        • dynia marynowana w zalewie octowej lub w sosie słodko-kwaśnym,
        • dżemy z dyni i jabłek.

        Różne odmiany dyni nadają się do różnych dań. Najbardziej popularne i dostępne na rynku w Polsce odmiany dyni:

        • dynia olbrzymia,
        • dynia zwyczajna,
        • hokkaido,
        • prowansalska,
        • makaronowa,
        • piżmowa.

        W Polsce najbardziej popularna jest dynia olbrzymia lub dynia zwyczajna. Nadają się one do zupy, do ścierania na tarce do placków i zapiekanek oraz do wyciskania soku i na przetwory.

        Dynia makaronowa jest zwykle podłużna, zaś po ugotowaniu jej miąższ rozpada się na włókna. Najlepiej nadaje się do warzywnego spaghetti, do sosów, placków z dyni czy też do marynowania.

        Dynia hokkaido ma niewielkie kształty i cienką, miękką skórkę, której nie trzeba obierać. Można ją zastosować do dań na słodko, jak desery, ciasta lub serniki. Ta odmiana dyni nadaje się do zapiekania. Wystarczy ja pokroić, upiec i zjeść pieczone kawałki jako przekąskę. Sprawdzi się również do zapiekanek oraz do zup.

        Dynia piżmowa ma charakterystyczny kształt gruszki i jasno pomarańczową skórę. Skóry można nie obierać. Nadaje się do dań wytrawnych i na słodko. Można ją wykorzystać do placków, ciast, czy zapiekanek. Sprawdzi się również do zupy, dań gulaszowych oraz do przetworów. Odmianą dyni piżmowej jest dynia masłowa, która nadaje się na pure i kremy.

        Szerokie zastosowanie w kuchni ma dynia prowansalska, która ma spłaszczony kształt podzielony na cząstki. Sprawdzi się do zup, zapiekanek, przetworów lub placków. Miąższ tej dyni jest soczysty i można go jeść na surowo.

        Rzadko spotykana w Polsce japońska dynia kabocha jest nieduża, z zieloną skórką. Ma lekko słodki smak, dlatego najlepiej sprawdzi się do dań na słodko. Dynia delikata ma charakterystyczną białą skórę w zielone paski i cętki. Również najlepiej sprawdza się do dań słodkich. Odmian tych nie trzeba obierać ze skóry. Natomiast bardzo twardą skórę ma dyna kamo kamo, która dodatkowo ma charakterystyczne pofałdowania. Jest nieduża i doskonale nadaje się na dynię faszerowaną. Podobnie do faszerowania nadaje się dynia żołędziowa, która ma bruzdy i żebrowania, zaś jej skóra jest twarda i wymaga obrania.

        Jak obrać dynię ze skóry i szybko pokroić

        Czy każdą dynię należy obierać

        Większość odmian dyni wymaga obrania z twardej skóry, która nie ma zastosowania kulinarnego. Szczególnie twarda jest skóra dużych i dojrzałych dyń. Istnieją jednak odmiany dyni, których się nie obiera. Odmiany te mają jadalną skórę, która po ugotowaniu lub upieczeniu staje się miękka i smaczna.

        Nie obieramy następujących odmian dyni:

        • hokkaido,
        • dynia piżmowa,
        • kabocha,
        • delicata.

        Sprawdź także ten artykuł: Jak wydrążyć dynię na Halloween? Wycinanie dyni krok po kroku.

        Obieranie twardej skóry dyni - najlepsze, praktyczne sposoby

        Istnieje kilka sposobów jak obrać dynię. Dynię do zupy zwykle używamy w stanie surowym, dlatego też należy ją obrać nożem. Surowa dynia potrzebna jest do soku, do zupy, do ucierania na tarce do placków i zapiekanek, a także do jedzenia na surowo. Aby obrać dynię surową najpierw przekrajamy dynię na pół i wydrążamy środek z pestkami. Najlepiej wydrążoną dynię pokroić na plastry, a następnie odciąć skórę ostrym nożem. Najtrudniejsze jest obieranie dyni prowansalskiej, która ma liczne rowki. Najlepiej przeciąć ją w miejscu rowków i obkroić ostrym nożem.

        Jak szybko pokroić dynię? Najlepiej pokroić ją najpierw na pół, a następnie, po wydrążeniu pestek, na plastry. Wtedy też łatwiejsze będzie odcinanie skóry. Następnie plastry dyni tniemy na paski, a potem na mniejsze kawałki, które wrzucamy do zupy.

        Do niektórych dań możemy użyć dynię pieczoną. Jest to też doskonały sposób na łatwe obieranie szczególnie twardej skóry dyni. Umytą i wydrążoną dynię kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy w piekarniku. Należy ją piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu, usunięcie skóry będzie bardzo łatwe. Skóra niemal sama odchodzi od miąższu.

        Czytaj także:
        • Jak wydrążyć dynię na Halloween? Wycinanie dyni krok po kroku
        • Jak obrać pomelo? TOP 3 najlepsze sposoby obierania pomelo
        • Jak przygotować szparagi? 3 przepisy na proste dania ze szparagów
        • Jak obrać ananasa? Oto 4 praktyczne sposoby krok po kroku
        • Jak obrać mango? Przedstawiamy trzy proste i szybkie sposoby
        • Jak zrobić dynię na Halloween krok po kroku – wyjaśniamy

          Ania radzi
          • Grupa KB.pl - informacje
          • Kontakt
          • Reklama
          • Załóż konto
          • Logowanie
          • Facebook
          • X.com
          Mapa strony
          • Aktualności
          • Artykuły
          • Tagi
          • Autorzy
          Inne serwisy Grupy KB.pl
          • KB.pl
          • Fajny Ogród
          • Fajny Zwierzak
          • Kroniki Dziejów
          • Fajne Gotowanie
          • Spokojnie o ciąży
          Informacje prawne
          • Regulamin
          • Polityka prywatnosci i cookies
          • Regulamin DSA
          • Zaufani partnerzy
          © 2017-2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.