Logo serwisu: Ania radzi
Menu
  • Utrzymanie czystości
    • Czystość w domu
    • Sprzątanie
    • Czyszczenie sprzętów
    • Środki czystości
    • Akcesoria do sprzątania
    • Insekty w domu
    • Odzież i buty
    • Pranie
    • Prasowanie
    • Higiena osobista
    • Obuwie
    • Nietypowe problemy
    • Uciążliwe zabrudzenia
    • Brzydkie zapachy
    • Inne problemy z czystością
    • Wyposażenie domu
      • AGD i RTV
      • Drobne AGD
      • Duże AGD
      • RTV
      • Naprawa i obsługa AGD i RTV
      • Akcesoria do domu
      • Akcesoria do łazienki
      • Akcesoria do kuchni
      • Sprzęt do prasowania
      • Pozostałe akcesoria
      • Meble
      • Meble do salonu
      • Meble do kuchni
      • Meble do sypialni
      • Wyposażenie łazienki
      • Porady praktyczne
        • Złota rączka
        • Szybkie naprawy
        • Problemy z AGD
        • Codzienne problemy
        • Jak to zrobić?
        • Praktyczne rozwiązania
        • Odnawianie i renowacja
        • W kuchni
        • Warto wiedzieć
        • Zdrowie
        • Ciekawostki
        • Pozostałe
        • Ogród
        • Moje konto
        Facebook
        Szukaj
        • Ania radzi
        • Kulinaria
        • Trzy sposoby obierania mango

        Jak obrać mango? Przedstawiamy trzy proste i szybkie sposoby

        Obrane mango na desce
        Porady i praktyczne wskazówki, jak obrać mango krok po kroku na różne sposoby
        Opublikowano: 01.12.2023Autor: Małgorzata JasklowskaUdostępnij

        Pyszny owoc mango to mango indyjskie, sprowadzane zwykle z Indii lub z Chin. Można go jeść na surowo lub przygotować z niego sałatki owocowe. Obieranie mango nie jest łatwe szczególnie, gdy owoc jest dojrzały. Ponadto miąższ nie odchodzi z pestki. Wyjaśniamy, jak obrać mango ze skórki i z pestki szybko i prawidłowo. Wyjaśniamy, jak jeść mango i jak ciekawie pokroić owoc na imprezę. Dowiedz się jak zrobić kulki, cząstki czy jeża z miąższu mango.

        Jeśli szukasz więcej wskazówek i praktycznych informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z poradami kuchennymi.

        Z tego artykułu dowiesz się:

        1. Owoc mango - pochodzenie, znaczenie w sztuce kulinarnej i potrawy z mango
        2. Jak obrać mango ze skórki szybko i prawidłowo

        Owoc mango - pochodzenie, znaczenie w sztuce kulinarnej i potrawy z mango

        Owoc mango - skąd pochodzi i jak należy go jeść

        Owoce mango możemy spotkać w sklepach lub na bazarach. Są to soczyste, duże owoce pokryte zieloną skórką. W środku znajduje się soczysty, żółty miąższ, który nie odchodzi łatwo od pestki. Owoce mango pochodzą z drzew mango rosnących w strefie tropikalnej, głównie w Indiach i Indochinach. Mango obejmuje około 45 gatunków drzew, z których największe znaczenie gospodarcze ma mango indyjskie. Pozostałe gatunki uprawiane są lokalnie. Europejczycy poznali ten owoc dopiero w XVI wieku, po odkryciach geograficznych. Obecnie owoce mango uprawiane są w regionach tropikalnych wolnych od przymrozków, w Azji, Ameryce Południowej i w Europie. Największymi producentami mango są Indie i Chiny. Owoc ten uprawia się także w Europie, w ciepłych regionach Hiszpanii. W Polsce owoc mango dostępny jest w sklepach i marketach. Owoc ten jest jednak dość drogi, dlatego jadamy go raczej jako przysmak imprezowy lub na szczególne okazje.

        W owocu mango spożywany jest miąższ, natomiast skórkę i nasiono wyrzucamy. Istnieje wiele odmian i kultywarów mango, których owoc różni się smakiem miąższu i obecnością włókien. Istnieją odmiany słodkie i kwaskowate oraz miękkie i twardsza.

        Jak jeść owoc mango

        W Polsce jadamy owoc mango głównie na surowo, gdyż owoce dostępne w sklepach to słodkie i soczyste mango indyjskie. Pokrojone mango służy także do sałatek owocowych. Ciekawie pokrojony owoc mango zdobi imprezowy bufet, dlatego warto wiedzieć jak pokroić mango w atrakcyjny sposób.

        Owoc mango ma szereg zastosowań kulinarnych i warto go wykorzystać do różnych, ciekawych dań i nie ograniczać się do spożywania go na surowo. Miąższ mango doskonale komponuje się z sokiem z limonki i imbirem. Dlatego też warto wykorzystać to zestawienie do sałatek owocowych i deserów. Mango może być również ciekawym składnikiem ciast. Sprawdzi się jako dodatek do serników oraz ciast bez pieczenia. Co ciekawe, w menu imprezowym można dodać mango do przystawek z szynki lub łososia, jak również do potraw mięsnych.

        Na świecie mango ma liczne zastosowania kulinarne. Miąższ owocu wykorzystuje się do różnych potraw, jak:

        • soki i napoje,
        • azjatycki napój lassi z mango, maślanki i cukru,
        • indyjskie sosy chutney, do których używa się kwaśnych odmian mango,
        • owoc na surowo z solą, sosem sojowym lub chili,
        • indyjska potrawa dal z czerwoną fasolą, chili, ryżem i mango,
        • sok mango z mlekiem jada się z chlebkiem czapati lub puri,
        • suszone mango,
        • dżemy z mango,
        • kiszonki z mango.

        Czy warto jeść mango

        Owoc mango jest niskokaloryczny. 100 g owocu ma tylko 60 - 80 kcal. Ponadto mango zawiera dużo witaminy C i kwasu foliowego. Owoc zawiera głównie wodę i węglowodany, jak również niewiele tłuszczu i białka. W 100g miąższu mango znajdziemy:

        • 54 mg witaminy A,
        • 36 mg witaminy C,
        • witaminy z grupy B,
        • 168 mg potasu,
        • 14 mg fosforu,
        • 10 mg magnezu,
        • 11 mg wapnia.

        Mango zawiera liczne polifenole. Dzięki nim może hamować rozwój raka piersi i okrężnicy. Owoce mango mogą jeść także osoby chore na cukrzycę. Według badań, które cały czas trwają, codzienne spożywanie mango obniża poziom cukru we krwi. Owoc ten reguluje poziom lipidów, czyli zapobiega rozwojowi problemów sercowo-naczyniowych. Wysoka zawartość potasu sprawia, że mango obniża ciśnienie krwi. Sok z mango ma dobry wpływ na gardło. Łagodzi ból gardła i chrypkę. Warto jednak wiedzieć, że mango uczula. U alergików może doprowadzić do wysypki, podrażnienia skóry, opuchniętych warg, a nawet wstrząsu anafilaktycznego.

        Jak obrać mango ze skórki szybko i prawidłowo

        Obieranie mango ze skórki - ciekawe sposoby, jak obrać mango i atrakcyjnie zaprezentować na stole

        Jak kupić dobre mango? Przy zakupie warto zwrócić uwagę na skórkę. Powinna być jędrna, nielepiąca i powinna mieć przyjemny zapach. mango powinno też być odpowiednio miękkie, co możemy sprawdzić naciskając lekko skórkę.

        Skórka mango jest niejadalna, dlatego przed spożyciem obieramy ją. Jednak, aby przygotować mango do podania, obieranie ze skórki wcale nie jest konieczne. Zazwyczaj po prostu obieramy mango obieraczką do warzyw. Następnie odkrawamy miąższ z pestki. Jest to prosty sposób na obieranie mango na co dzień, gdyż kawałki są nieregularne. Ponadto jest to sposób pracochłonny i nieefektywny. Jeśli chcemy obrać mango szybciej, tak aby kawałki były równe lub chcemy podać mango gościom na imprezę, warto wiedzieć jak obrać owoc w sposób bardziej atrakcyjny i efektywny.

        Dobrym sposobem, jak prawidłowo usunąć skórkę, jest pokrojenie miąższu w środku, jak opisano poniżej i wywinięcie skórki. Innym, ciekawym oraz szybkim i łatwym sposobem usunięcia skórki jest posłużenie się szklanką. Kroimy mango na pół, usuwamy pestkę, następnie połówki kroimy wzdłuż na ćwiartki. Do każdej ćwiartki przykładamy szklankę przy samym rogu. Trzymając jedną ręką za skórkę, drugą ręką podważamy szklanką miąższ i zdejmujemy go ze skórki, tak aby znalazł się wewnątrz szklanki. Trik ten pozwoli na szybkie obieranie mango. Sprawdź także ten artykuł: Jak obrać pomelo? TOP 3 najlepsze sposoby obierania pomelo.

        Ciekawym sposobem krojenia mango, jest wycięcie z miąższu kulek przy pomocy łyżki do lodów. Kulki będą pięknie wyglądały jako dodatek do lodów, sałatki owocowej lub do deserów. Resztę miąższu wybieramy łyżeczką i zjadamy lub wykorzystujemy do sałatek owocowych.

        Jak pokroić owoc mango prawidłowo do różnych dań

        Aby szybko pokroić mango na imprezę, obieranie wcale nie jest konieczne. Należy ustawić mango pionowo, szypułką do dołu. Następnie odcinamy nożem grube boki, czyli około ⅓ owocu po każdej ze stron.. Z części tych możemy wyjeść miąższ łyżeczką. Jeśli zaś chcemy przygotować danie na imprezę, robimy coś w rodzaju jeża. W tym celu należy wewnątrz pociąć miąższ w kratkę, tak aby nie przeciąć skórki. Następnie wywijamy skórkę. Możemy wtedy łatwo i szybko odciąć kawałki mango do skóry. Innym sposobem jest położenie wywiniętego mango na półmisku, tak aby stanowiły dekorację. Kawałki mango możemy także pokroić na cząstki, tak jak arbuza i zjadać zostawiając skórkę.

        Pozostaje nam miąższ na pestce. W zależności od tego, czy miąższ jest miękki czy twardszy, odcinamy do nożem lub łyżką. Odcinamy miąższ z pestki, a małe i nieregularne kawałki możemy użyć do sałatki owocowej lub do deserów.

        Innym sposobem jest przekrojenie mango na pół w pionie, tak aby łatwo odkroić miąższ od pestki. Pestkę wyjmujemy i wyrzucamy. Zaś miąższ z połówki mango możemy zjeść łyżeczką, lub zrobić jeża, czyli pokroić w cząstki lub pokroić w kratkę i wywinąć skórkę.

        Czytaj także:
        • Jakie owoce można jeść, karmiąc piersią? Wyjaśniamy wątpliwości
        • Jak obrać dynię? Praktyczne sposoby na szybkie obranie dyni
        • Jak obrać pomelo? TOP 3 najlepsze sposoby obierania pomelo
        • Jak obrać ananasa? Oto 4 praktyczne sposoby krok po kroku

          Ania radzi
          • Grupa KB.pl - informacje
          • Kontakt
          • Reklama
          • Załóż konto
          • Logowanie
          • Facebook
          • X.com
          Mapa strony
          • Aktualności
          • Artykuły
          • Tagi
          • Autorzy
          Inne serwisy Grupy KB.pl
          • KB.pl
          • Fajny Ogród
          • Fajny Zwierzak
          • Kroniki Dziejów
          • Fajne Gotowanie
          • Spokojnie o ciąży
          Informacje prawne
          • Regulamin
          • Polityka prywatnosci i cookies
          • Regulamin DSA
          • Zaufani partnerzy
          © 2017-2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.