Na czym polega zakwaszenie organizmu?

Zakwaszenie organizmu oznacza zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Przyczyną zakwaszenia jest najczęściej stres i zła dieta. Również szybkie tempo życia, brak aktywności fizycznej czy też brak umiejętności radzenia sobie ze stresem przyczyniają się do zakwaszenia organizmu. Płyny ustrojowe mają odczyn lekko zasadowy. Jeśli pH obniża się dochodzi do kwasicy, której nie należy mylić z zakwaszeniem. Zakwaszenie to stan, w którym pH krwi pozostaje w normie, jednak długotrwałe zakwaszenie może doprowadzić do kwasicy.

Główne przyczyny zakwaszenia organizmu:

  • nieprawidłowa dieta,
  • używki jak: papierosy, alkohol oraz kawa i herbata,
  • częste diety odchudzające, które prowadzą do odwodnienia i przyspieszonych przemian metabolicznych,
  • bardzo intensywny trening,
  • stres.

Czy zakwaszenie organizmu można lekceważyć? Czy odkwaszenie organizmu jest w ogóle potrzebne? Długotrwałe zakwaszenie organizmu może przerodzić się w chorobę przewlekłą. Według najnowszych badań większość chorób przewlekłych i cywilizacyjnych ma swoje źródło właśnie w zakwaszeniu organizmu. Możemy podejrzewać zakwaszenie organizmu, jeśli występują następujące objawy:

  • częste bóle głowy i zawroty głowy,
  • podwyższony poziom cholesterolu,
  • zmęczenie, ociężałość i brak energii,
  • nerwowość i rozdrażnienie,
  • łamliwe paznokcie,
  • wypadające włosy,
  • wypryski na skórze i problemy z cerą, trądzik, poszarzała skóra,
  • wzdęcia,
  • zgaga,
  • ból kręgosłupa,
  • bóle mięśni i stawów,
  • biegunka czy inne dolegliwości jelitowe,
  • problemy z koncentracją,
  • brak odporności i częste infekcje,
  • wzrost wagi i brak efektów odchudzania.

Często mylonymi pojęciami są odkwaszanie organizmu i odkwaszanie żołądka. Ważne jest, aby w organizmie krew była lekko zasadowa, zaś żołądek musi mieć środowisko kwaśne. Dlatego też odkwaszanie żołądka nie jest zalecane. Sprawdź także ten artykuł z poradami, czym i jak oczyścić jelita ze złogów.

Jak odkwasić organizm

Skuteczne sposoby odkwaszania organizmu

Aby pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości zakwaszenia organizmu warto wiedzieć jak i czym odkwasić organizm. Jeśli poznamy i zastosujemy skuteczne metody odkwaszania, poprawi się ogólne samopoczucie, uzyskamy delikatną redukcję wagi i odnowę organizmu. Odkwaszenie organizmu nie wymaga stosowania leków. Wystarczą tu naturalne metody i domowe sposoby, a przede wszystkim prawidłowa dieta i pozbycie się niekorzystnych nawyków. Aby skutecznie odkwasić organizm wprowadzić zmiany w diecie i nauczyć się radzić sobie ze stresem.

W obecnych czasach także organizm dziecka może być zakwaszony, szczególnie wskutek nadużywania słodyczy. Aby odkwasić organizm dziecka stosujemy takie same naturalne metody, czyli wprowadzenie do diety produktów zakwaszających.

Czym odkwasić organizm skutecznie i najszybciej

Aby wiedzieć jak odkwasić organizm, należy poznać produkty, które zakwaszają i odkwaszają. Do pierwiastków kwasotwórczych należą głównie fosfor, siarka i chlor, zaś pierwiastki zasadotwórcze to wapń, sód, potas i magnez. Produkty odkwaszające to warzywa i owoce, zaś produkty zakwaszające to wszystko inne. Do produktów zakwaszających organizm należą węglowodany oraz produkty zwierzęce. Wyjątkiem jest kasza jaglana, która działa odkwaszająco. Do produktów znacznie zakwaszających należy cukier i kawa, dlatego też codzienna mocna kawa z cukrem i mlekiem wpływa w znacznym stopniu na zakwaszenie organizmu.

Nie odkwasimy organizmu przy pomocy leków. Wystarczą domowe sposoby, czyli przede wszystkim dieta. Aby najszybciej odkwasić organizm, wprowadź do diety następujące produkty:

  • sok z cytryny,
  • kasza jaglana i gryczana,
  • świeże owoce i warzywa,
  • oliwa z oliwek,
  • zielona herbata.

Najlepsze metody na szybkie i skuteczne odkwaszenie organizmu

Dieta odkwaszająca

Podstawowe sposoby na odkwaszanie organizmu to wprowadzenie do diety jak najwięcej produktów zakwaszających. Produkty powinny być jak najbardziej naturalne, wolne od GMO oraz pochodzące z dobrego źródła. Należy ograniczyć wysoko przetworzoną żywność, fast foody, produkty GMO, żywność nieorganiczną.

Cytrusy leżące na stole jako sposób na odkwaszenie organizmu i inne domowe sposoby jak odkwasić organizm
Domowe sposoby na odkwaszenie organizmu i porady, jak odkwasić organizm

Bardzo ważne jest, aby w diecie znalazły się warzywa zielone, które zawierają chlorofil oraz bogactwo składników mineralnych. Podczas odkwaszania organizmu należy uzupełniać w organizmie potas, którego bogatym źródłem są m. in. cytrusy lub banany.

Jeśli nie wyobrażamy sobie życia bez produktów zakwaszających, na przykład chleba, warto łączyć te produkty z dużą ilością warzyw, które odkwaszają.

Czym odkwasić organizm szybko

Najlepsze metody na odkwaszenie organizmu to dostarczenie mu odpowiednich płynów. W czasie kuracji odkwaszającej rezygnujemy z kawy, mocnej herbaty oraz napojów zawierających cukier.

Najbardziej skuteczne domowe sposoby na odkwaszenie organizmu to woda z octem jabłkowym lub z sokiem z cytryny. Dobrym sposobem na szybkie odkwaszenie organizmu jest wypicie szklanki wody z 2 łyżeczkami z soku z cytryny lub limonki i pół łyżeczki sody oczyszczonej. Napój należy zamieszać i szybko wypić. Taki napój najlepiej wypić rano, na czczo.

Jeśli chcemy szybko przywrócić właściwe pH w organizmie lub mamy ból głowy lub mdłości, warto wypić szklankę wody z 1-2 łyżeczkami winianu potasu. Jest to środek bardzo kwaśny, lecz w połączeniu z wodą daje odświeżający napój.

Zdrowe tłuszcze

W diecie odkwaszającej bardzo ważne są zdrowe tłuszcze jak: oliwa z oliwek, olej kokosowy, awokado czy też olej lniany. Tłuszcze te zawierają duże ilości kwasów omega 3. Należy natomiast wyeliminować z diety oleje rafinowane i margaryny.

Niestety niezdrowe tłuszcze jak tłuszcze trans, czy też utwardzone tłuszcze roślinne, znajdują się w wielu produktach wysoko przetworzonych, na przykład w słodyczach. Dlatego też, jeśli chcesz odkwasić organizm, należy zrezygnować z tych produktów lub dokładnie czytać etykiety.

Zakwas buraczany

Wbrew pozorom idealnym sposobem na odkwaszenie organizmu są kiszonki. W tradycyjnej kuchni polskiej mamy ich pod dostatkiem jak kapusta kiszona, ogórka kiszone czy też kiszone buraki. Najlepszym sposobem na odkwaszenie jest zakwas buraczany. Wbrew pozorom nie jest trudno go wykonać.

  • umyte buraki kroimy w plastry,
  • zalewamy ostudzoną, przegotowaną wodą,
  • dodajemy 1 łyżkę soli na 1 litr wody, tak samo jak przy kiszeniu ogórków,
  • dodajemy czosnek oraz opcjonalnie przyprawy jak kminek, liście laurowe, ziele angielskie czy korzeń chrzanu,
  • można dodać kawałek chleba na zakwasie lub soku z kiszonych buraków, kapusty lub ogórków,
  • woda musi przykrywać buraki,
  • słój przykryj czystą ściereczką lub zakręć zakrętką,
  • odstaw w ciemne miejsce.

Zakwas powinien być gotowy po 3 dniach. Warto pić go codziennie, rano i wieczorem.

ikona podziel się Przekaż dalej