Stare, suche, czerstwe pieczywo - co z nim zrobić

Jak i w jakim celu przechować pieczywo

W naszej kulturze i klimacie podstawą wyżywienia jest pieczywo, które dostarcza potrzebnych organizmowi węglowodanów i daje energię do pracy. Odkąd wypiek placków, chleba i bułek zostal wynaleziony na Bliskim Wschodzie i upowszechnił się w Europie, Azji Południowo-zachodniej, Afryce Północnej, nie wyobrażamy sobie pożywienia bez niego. Chleb jest podstawą śniadania, kolacji, przekąsek, a także jest wygodnym dodatkiem do dań obiadowych.

Wadą pieczywa jest krótki okres przechowywania. Bułki są pyszne i chrupiące pierwszego dnia, ale już na drugi dzień są już mniej smaczne, zaś kolejnego dnia stają się czerstwe i suche. Możliwość przechowywania zależy od jakości chleba i miejsca przechowywania. Im lepsza jakość pieczywa, tym dłużej zachowuje ono wartość i smak. Najdłużej można przechowywać chleb na zakwasie, zaś najkrócej niskiej jakości bułki z marketu.

Zaleca się przechowywanie pieczywa:

  • w pojemniku na chleb, najlepiej drewnianym,
  • w torbie papierowej,
  • w lnianym woreczku.

Niestety nie możemy przechowywać pieczywa w lodówce, gdyż tam szybciej czerstwieje. Zdrowsze jest przechowywanie pieczywa w torebce papierowej lub lnianej, w suchym miejscu o temperaturze pokojowej. Niestety pieczywo wówczas dość szybko wysycha. Natomiast przechowywane w woreczku foliowym nie wysycha, lecz szybciej rozwija się pleśń.

Dobrym sposobem na przechowywanie pieczywa i wyrobów cukierniczych jest zamrażanie. Pieczywo można trzymać w zamrażalniku do 3 miesięcy. Nie każdy wie jednak, jak rozmrozić chleb, aby smakował jak świeżo z piekarni. Mamy na to różne ciekawe, domowe triki, podobnie jak mamy domowe sposoby jak oczyścić kurki czy jak odświeżyć bułki. Świetnym, choć czasochłonnym sposobem jest rozmrażanie w piekarniku.

Żyjemy w czasach dostatku żywności i stare pieczywo możemy po prostu wyrzucić. Jednak kultura zabrania wyrzucania chleba. Ponadto obecnie wraca się do tradycji Zero Waste. Nie zdajemy sobie sprawy, że jeszcze w pierwszej połowie XX wieku nie było śmieci. Wykorzystywano wszystko co tylko jest możliwe. Dlatego obecnie szukamy sposobów, aby nie marnować żywności i szukamy metod, jak odświeżyć stare bułki.

Jak wykorzystać czerstwe pieczywo

Oprócz sposobów, jak odświeżyć bułki, szukamy także możliwości wykorzystania czerstwego pieczywa. Od zarania dziejów wymyślano różne sposoby, aby jedzenie się nie marnowało, gdyż żywność była droga i mniej dostępna. Dlatego też powstały różne przepisy na grzanki, zapiekanki itp, które pozwalają wykorzystać wczorajsze pieczywo.

Najbardziej klasycznym sposobem wykorzystania wczorajszych bułek są francuskie tosty. Najlepiej nadają się do nich właśnie wczorajsze tosty, bułki czy kromki chleba. Kromki moczymy w mleku, następnie w rozbełtanym jajku i obsmażamy na patelni z obu stron. Potrawa ta jest ulubionym daniem dzieci, a w niektórych krajach popularnym i szybkim do zrobienia daniem śniadaniowym.

Czerstwe bułki, po namoczeniu, dodaje się do kotletów mielonych i pulpetów. Dlatego też w czasach PRL nikt nie wyrzucał suchych bułek, gdyż często smażono kotlety mielone. W XX wieku ścierano suche bułki na tarce, aby uzyskać panierkę do mielonych i schabowych lub do zasmażki do warzyw.

Ciekawym daniem na bazie czerstwego pieczywa są austriackie knedle kaspressknödel. Są one zupełnie czymś innym niż czeskie knedliki lub polskie knedle ze śliwkami, gdyż robi się je z wczorajszego pieczywa. Robi się je ze starego pieczywa namoczonego w mleku. Do powstałej masy dodajemy jajka i przyprawy i formujemy kule, które gotujemy w wodzie. Podajemy polane masłem lub sosem pomidorowym. Sprawdź także ten artykuł: Jak odświeżyć chleb - zobacz najlepsze sposoby na czerstwe pieczywo.

Jak odświeżyć bułki - najlepsze, domowe sposoby na odświeżenie pieczywa

W jaki sposób odświeżać wczorajsze pieczywo

Odświeżanie bułek jest dobrym sposobem na gospodarstwo domowe Zero Waste. Jesteśmy ekologiczni, nie marnujemy jedzenia i oszczędzamy pieniądze. Pamiętajmy jednak, że do odświeżania nadają się bułki wysuszone. Jeśli zauważymy na pieczywie pleśń, należy je bezwzględnie wyrzucić. Nie zaleca się odkrajania spleśniałej części i wykorzystywania reszty. Spleśniały chleb i bułki nie nadają się ani do jedzenia, ani do karmienia nimi ptaków. Można je tylko wyrzucić do pojemnika na bio.

Sposoby na odświeżenie pieczywa:

  • na patelni,
  • w opiekaczu,
  • w garnku do gotowania na parze,
  • w mikrofalówce,
  • w piekarniku,
  • przy pomocy selera naciowego lub jabłka.

Jak odświeżyć bułki w piekarniku, w mikrofali lub w inny sposób

Najprostszym sposobem jest odświeżenie pieczywa na patelni lub w opiekaczu. Bułki lub chleb należy pokroić na kromki i zwilżyć je wodą. Następnie krótko opiekamy je w opiekaczu lub na patelni. Jest to dobry sposób na zrobienie pysznych grzanek, na przykład bruschetty.

Jeśli bułki nie są wysuszone na kamień, lecz lekko suche, możemy je odświeżyć przy pomocy jabłka lub selera naciowego. Bułki wkładamy do woreczka foliowego razem z obranym jabłkiem lub selerem naciowym i wstawiamy do lodówki na około 5 godzin. Po tym czasie bułki stają się miękkie i znacznie smaczniejsze.

Jednym z szybkich sposobów na odświeżenie bułek jest stosowanie mikrofali. Bułki nawilżamy wodą i wkładamy do mikrofali na ręczniku papierowym. Mikrofalówkę nastawiamy na największą moc. Odświeżanie w mikrofalówce trwa kilka sekund. Bułki nie będą pyszne i chrupiące jak z piekarni lecz będą znacznie smaczniejsze niż suche.

Sposobem na szybkie odświeżenie może być garnek do gotowania na parze lub zwykły garnek i sitko. Bułki przekrawamy i układamy je na sitku na bawełnianej ściereczce. Przykrywany sitko pokrywką i stawiamy na garnku z gotującą wodą, tak żeby się na zanurzyło, lecz gotowało na parze. Gotujemy 3 - 4 minuty. Po ostudzeniu uzyskamy smaczne, świeże bułeczki.

Najprostszym sposobem, lecz najbardziej czasochłonnym, jest odświeżanie w piekarniku. Bułki zwilżamy wodą i zawijamy w folię aluminiową. Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 140 - 150 stopni. Jeśli chcemy odświeżyć w piekarniku cały bochenek chleba, zajmie to 30 - 40 minut. Bułki wystarczy zapiekać w piekarniku około 15 minut. Metoda ta pozwoli uzyskać najsmaczniejsze bułki sprężyste, miękkie i chrupiące.

ikona podziel się Przekaż dalej