Jak ozdobić pierniki? Praktyczny poradnik dekorowania pierników
Coraz większymi krokami zbliża się sezon świątecznych wypieków. Największą popularnością, od wielu lat cieszą się oczywiście… świąteczne pierniczki z lukrem! Po upieczeniu aromatycznych pierników zawsze przychodzi pora na ich dekorowanie – moment, który uwielbiają nie tylko dzieci, ale i… dorośli. Pięknie ozdobione ciasteczka są bowiem doskonałą ozdobą świątecznego stołu bądź choinki. Zastanawiasz się, jak ozdobić pierniki w domu? Czy faktycznie jest tak ciężko samodzielnie udekorować pierniczki? Podpowiadamy, jak można to zrobić na kilka sposobów!
Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o gotowaniu.

Jak ozdobić pierniki?
Śnieżnobiała polewa na pierniczki
Zastanawiasz się, jak zrobić lukier do pierniczków, który będzie idealnie biały i trwały? Tego rodzaju lukier najlepiej komponuje się ze świątecznymi ciasteczkami! Przepis na lukier, który przedstawimy poniżej, jest to sprawdzona metoda na uzyskanie masy trwałej i… wyrazistej! Aby przygotować lukier, którym następnie będziesz mógł przyozdobić pierniki, wcale nie trzeba będzie zbyt wielu składników. Znajdziesz je zapewne w swojej kuchni:
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
- 1 białko z kurzego jaja
- Wsyp do miseczki 200 g cukru
pudru.
- Oddziel białko od żółtka i dodaj do miski cukier.
- Zmiksuj całość na małych obrotach w mikserze. Szybkie obroty sprawią, że masa się niestety… ubije – a nie może ona wyjść w konsystencji piany! Niestety, ale na pierniczkach nie będzie to dobrze wyglądać. Struktura lukru powinna być jednolita, zatem postaraj się zmiksować całość na jak najmniejszych obrotach – robiąc to bardzo delikatnie i starannie.
- Dodaj do masy 1 łyżkę soku z cytryny – to właśnie on nadaje masie cudowną,
śnieżnobiałą barwę!
- Za sprawą wody wyreguluj poziom gęstości masy. Możesz ją dodawać łyżeczka po
łyżeczce – jednak, nie za wiele! W przeciwnym wypadku masa wyjdzie za rzadka!
- Chcesz uzyskać plastyczną masę, jaka szybko wyschnie? Wówczas nie dodawaj do
mieszanki wody… wcale! Z kolei masa do oblania pierniczków (o ile chcesz je nią
oblać) musi być już nieco rzadsza – wystarczą ok. 3 łyżki wody.
- Dekorowanie pierników może zostać przeprowadzone za pomocą woreczka
strunowego. Wystarczy włożyć woreczek do szklanki, aby go napełnić. Następnie
to właśnie tam umieść masę – dzięki temu, nie zabrudzisz kuchni!
- Zapełniony woreczek zamknij i uformuj w rożek. Zrób w nim dziurkę, przez
jaką będziesz lukier wyciskać.
- Żeby zrobić taką dziurkę, należy odciąć sam rożek (a dokładniej mówiąc, końcówkę woreczka) – nie można jednak zrobić tej dziurki zbyt dużej, bo masa będzie wychodzić przez nią w większej ilości! Skup się i odetnij dziurkę delikatny ruchem. Już wiesz, jak zrobić lukier do pierniczków. Możesz więc teraz… udekorować pierniczki! Pierniczki to jedna z propozycji na stół świąteczny, sprawdź także ten artykuł z 12 potrawami wigilijnymi niezbędnymi do przygotowania.

Jak przyozdobić pierniki roztopioną czekoladą?
Chcesz świąteczne wypieki ozdobić rozpuszczoną czekoladą, zamiast lukrem? To świetny i alternatywny dla lukru pomysł sprawiający, że pierniczki są… niesamowicie pyszne i piękne! W celu stworzenia takiej dekoracji, warto będzie skorzystać nie tylko z gotowej, sklepowej masy – ale i z rozpuszczonej tabliczki czekolady! Możesz też w dosłownie 10 minut samodzielnie zrobić tego typu czekoladową masę. Przygotuj:
- 5 łyżek tłustego mleka
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła bądź margaryny
- 3 łyżki kakao
- Rozpuść w rondelku masło i
mleko.
- Dodaj do niego kakao i cukier puder. Wymieszaj całość.
- Posmaruj tak przygotowaną masą swoje pierniczki.
Równie dobrze możesz zanurzyć świąteczne ciasteczka całe w czekoladzie – jednak przed tym, zanim masa… zastygnie!
Dekorowanie pierników w domu
Jak ozdobić pierniki… koronką?
Jeżeli chcesz uzyskać dość nietypowy wzór na pierniczkach, warto będzie pomyśleć np. o koronce. Dzięki takiej ozdobie ciasteczka wyglądają bardzo elegancko – można je zatem powiesić na choince lub nawet wręczyć komuś jako… świąteczny prezent! Jedyne, co trzeba zrobić na samym początku, to namalować na pierniczkach kratkę, za pomocą lukru (może być z pierwszego pomysłu). Najpierw należy narysować nim linie pionowe, następnie poziome i… zostawić do wyschnięcia. Możesz:
- namalować na ciasteczkach gęstą i drobną kratkę, a na co drugim kwadraciku zrobić kropkę z lukru. To podstawowa metoda dekorowania pierników „w koronkę”,
- namalować na pierniczkach dużą kratkę, a wokół każdego przecięcia pionowej linii z poziomą zrobić… cztery kropki! Rób tak aż do samego końca, powoli pokrywając ciasteczko cudowną koronką.
Jeżeli chodzi o koronkowe wzorki, to możesz je namalować np. na jednej części pierniczka –pozostawiając drugą zupełnie czystą. Możesz także pokryć całość lukrem… na gładko. Warto również spróbować namalować koronkę na zaschniętym lukrze! Ograniczeniem jest wyłącznie… wyobraźnia!
Sklepowe produkty do ozdabiania pierniczków
Jeżeli nie masz czasu samodzielnie tworzyć lukru bądź ozdób, warto będzie zaopatrzyć się w gotowe, sklepowe produkty do ozdabiania świątecznych ciasteczek. Może to być chociażby:
a) barwnik spożywczy – z jego pomocą zmienisz kolor pierniczków na niemal… dowolny! Taki barwnik tworzony jest ze specjalnych pigmentów i przypraw, jak kurkuma bądź suszona papryka. Możesz kupić go zarówno w sprayu, jak i proszku czy w formie mazaka. Możesz także spróbować przygotować własne barwniki:
- zielony – zmiksowana bazylia lub mięta
- pomarańczowy – sok z marchewki
- fioletowy – jagodowe puree
- różowy – sok z buraków lub z granatów
- żółty – kurkuma bądź szafran
- brązowy – karob bądź kakao
b) lukier plastyczny – to masa z cukru, którą możesz dowolnie zabarwić, wałkować czy wycinać w niej zupełnie różne wzory,
c) jadalne kulki – w sklepach można je spotkać zazwyczaj w kolorze srebrnym, złotym bądź białym. Tworzone są one z zastygniętego lukru, jaki moczony jest uprzednio w barwniku spożywczym,
d) jadalny brokat – to ozdoba nieszkodliwa i nietoksyczna. Taki brokat tworzy się z upieczonego cukru, zamoczonego w barwniku. Brokat może być błyszczącymi drobinkami albo wielkimi płatkami. Możesz śmiało posypać nim zarówno śnieżnobiały lukier, jak i rozpuszczoną czekoladę na pierniczkach!